MENU
klinika

Ja ç'thonë specialistët

A paraqesin rrezik vizitat dentare gjatë pandemisë?

10.09.2020 - 13:59

Vizita tek dentist gjatë pandemisë së koronavirusit paraqet pak rrezik, thotë një ekspert.

Stomatologët kanë marrë masa për të mbrojtur pacientët, por disa njerëz ende hezitojnë të marrin kujdesin dentar, tha Dr. Cecile Feldman, dekane e Shkollës së Mjekësisë Dentare të Universitetit Rutgers në Neë Jersey. Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve lëshuan udhëzime për rihapjen në Qershor, Shoqata Amerikane e Stomatologjisë inkurajon vizitat e rregullta dentare dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon vazhdimin e kujdesit rutinë përveç në vendet e nxehta ku ka “transmetim intensiv dhe të pakontrolluar të komunitetit” Vuri në dukje Feldman.

Është  thelbësore që njerëzit të vazhdojnë vizitat dentare, shtoi ajo.

“Sëmundja e dhëmbëve të patrajtuar vetëm do të përkeqësohet. Dhe ne e dimë se ka një lidhje midis shëndetit oral dhe shëndetit sistemik. Për shembull, shëndeti i dobët periodontal shoqërohet me sëmundje të zemrës,” tha Feldman në një njoftim për shtyp të Rutgers. Deri tani nuk njihet ndonjë rast i dokumentuar i pacientëve të infektuar me koronavirusin e ri gjatë një vizite dentare.

“Veçanërisht për 35 vitet e fundit, dentistët kanë njohur rëndësinë e përdorimit të PPE [pajisjeve mbrojtëse personale] dhe mbajtjes së zyrave të tyre dhe instrumenteve dentare të pastra. Në vitet 1980, para krizës së HIV / AIDS, dentistët nuk vinin doreza, maska, fustane kirurgjikale ose mbrojtje të syve. Me COVID, kur dimë më shumë, do të jemi në gjendje të përcaktojmë nëse janë të nevojshme masat paraprake shtesë që po marrim “, tha Feldman Ajo vuri në dukje se “në përputhje me udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Stomatologjisë, pacientët në shkollën stomatologjike kontrollohen për simptoma si një natë para ashtu edhe ditën e një takimi ose procedure dentare.

Në shkollën e stomatologjisë, u kërkohet  pacientëve të mbajnë mbulesa fytyre kur hyjnë në ndërtesë dhe dentistët të mbajnë fustane, doreza, mburoja të fytyrës, mbulesa koke, fustane kirurgjikale dhe maska N95. “

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pasojat e përhershme të heqjes kirurgjikale

A duhen hequr dhëmbët e pjekurisë?