MENU
klinika

Analiza/ Taksa më të larta dhe politikë më e egër?

Çfarë do të thotë një presidencë e Biden për qymyrin?

29.09.2020 - 16:00

Një raport i botuar nga Fitch Solutions Country Risk thotë se nën presidencën e Joe Biden, Shtetet e Bashkuara pritet të shohin një përshpejtim në zhvillimin e burimeve të rinovueshme dhe një përpjekje për të ndryshuar lirimin e kufizimeve të emetimit të bëra nga administrata e Donald Trump. Sipas pikëpamjes së analistit të tregut, i nominuari demokrat ka një probabilitet 70% për të fituar zgjedhjet e 3 nëntorit.

“Një presidencë e Biden ka të ngjarë të përshpejtojë rënien e prodhimit të qymyrit në SHBA ndërsa platforma e tij e politikës e çon vendin drejt burimeve të tjera të gjenerimit të energjisë”, lexon raporti.

Sipas Fitch, dalja në pension e termocentraleve me qymyr ka lënë gjithnjë e më pak mundësi për të cilat prodhuesit vendas mund të shesin qymyr termik. Për më tepër, mundësitë e eksportit mbeten të zymta për shkak të qymyrit amerikan që janë më pak konkurrues krahasuar me prodhuesit më të afërt në vende të tilla si Australia për blerësit aziatikë.

“Gjatë katër viteve të fundit, Trump ka premtuar të ringjallë industrinë e qymyrit me përpjekje të përqendruara kryesisht në lehtësimin e kufizimeve në termocentralet me qymyr për të përmirësuar përfitimin dhe për të lejuar kërkesë të qëndrueshme për qymyr termik. Sidoqoftë, këto masa nuk kanë arritur të parandalojnë pensionet e termocentraleve me qymyr, pasi dinamikat e tregut i mbanin më tërheqëse opsionet e tjera të gjenerimit të energjisë ”, thuhet në dokument. “Në fund të fundit, pensionet kanë çuar në sektorin e qymyrit që vazhdon të shohë rënien e prodhimit dhe kompanitë e minierave të qymyrit të kërkojnë falimentim gjatë mandatit të parë të Trump.”

Megjithëse Biden nuk po bën premtime në lidhje me një ringjallje të qymyrit, Fitch thekson faktin se platforma e tij përshkruan planet për siguri më të madhe në lidhje me përfitimet e premtuara për minatorët e qymyrit. Në veçanti, ai ka përmendur rritjen e pagesave të kompanive të qymyrit për programin e përfitimeve të mushkërive të zeza dhe sigurimin e pensioneve të punëtorëve të qymyrit.

“Nëse kjo mund të bëhet përmes një urdhri ekzekutiv mbetet e paqartë, por nëse duhet që legjislacioni kongresit të bëhet një kërkesë, ne do të prisnim që ajo të ishte e mundur vetëm nën një Senat të kontrolluar nga Demokratët,” lexon analiza. “Në përgjithësi, paraqet rreziqe të mëtejshme negative në tkurrjen e prodhimit të qymyrit nëse rritja e kostove të pajtueshmërisë bëhet shumë e rëndë për minatorët e tensionuar financiarisht për të vazhduar punën.”

Përtej qymyrit
Raporti i Fitch gjithashtu shikon se si mund të kalojë pjesa tjetër e industrisë minerare nëse Joe Biden do të bëhej presidenti i SHBA. Analisti sheh rreziqe negative për parashikimet e rritjes së prodhimit në një periudhë afatgjatë.

“Duke pasur parasysh qëndrimin e mëparshëm të administratës Obama, në të cilën Biden shërbeu si nënkryetar, dhe platformën aktuale të politikës së Biden që bën thirrje për mbrojtjen e thesareve natyrore të Amerikës, ne shohim hapësirën për zhvillimin e projektit që të ngadalësohet pasi administrata e Biden do të vëzhgonte më shumë dhënien e lejeve mjedisore në federale tokat. ”

Si një shembull i politikave të Obamës, Fitch rikthen çështjen e minatorit kilian Antofagasta (LON: ANTO) i cili pa rinovimin e dy prej qirave të tij për projektin Twin Metals në Minesota të bllokuar në 2016 si pasojë e shqetësimeve mjedisore që mund të prishnin ekonomia lokale.

Projekti ndodhet pranë zonës së lundrimit të ujërave të kufirit, një vend turistik që mbledh afërsisht 250,000 njerëz çdo vit. Përkundër kësaj, në vitin 2019, administrata Trump e ktheu vendimin dhe kompania ishte në gjendje të merrte një rinovim me qira 10-vjeçare.

Situata si ajo e vitit 2016 – thotë Fitch -, mund të minojnë rritjen afatgjatë nëse ato i bëjnë projektet më pak tërheqëse ose të paafta për të përparuar.

Legjislacioni dhe taksat
Analisti i tregut parashikon gjithashtu që demokratët të marrin shumicën në Senat, megjithëse me një diferencë të vogël. Nëse është kështu, anëtarët më të moderuar të grupit parlamentar mund të kenë ndikim të rëndësishëm mbi politikat e paraqitura. Ky skenar mund të nënkuptojë se politikat që nuk kanë shumicën e dy të tretave mund të mbahen nga senatorët e opozitës.

“Kjo në thelb do të thotë që disa senatorë republikanë gjithashtu do të duhet të bien dakord me çdo financim të madh të energjisë së pastër, emetimet e lidhura me klimën ose synimin e energjisë së pastër. Duke pasur parasysh këto pengesa, ne presim që zbatimi i politikave të bëhet kryesisht përmes degës ekzekutive sesa përmes veprimeve legjislative, të paktën gjatë dy viteve të ardhshme deri në zgjedhjet e Kongresit,” thuhet në raport.

Në rast se miratohet një projekt-ligj i infrastrukturës së ripërtëritshme, Fitch beson se parashikimet e konsumit të metaleve duhet të shohin një trend në rritje. Ky është veçanërisht rasti pasi platforma e Biden përfshin një investim prej 2 trilion dollarësh në këtë zonë gjatë katër viteve të tij të para.

“Ndërsa ne e shohim një plan të kësaj shkalle si ambicioz dhe nuk ka gjasa të miratohet, një version më pak ambicioz mund të ketë një shans më të madh për t’u realizuar. Nëse kjo do të ndodhte, ne do të prisnim të shihnim kërkesë më të madhe të brendshme për infrastrukturën kryesore / metalet e lidhura me energjinë si çeliku dhe bakri.”

Në të njëjtën kohë, analisti i tregut vëren se ka potencial për taksa më të larta dhe kërkesa më të rrepta për zbulimin, bazuar në një politikë më të rreptë mjedisore.

Minatorët gjithashtu ka të ngjarë të shohin një rritje të kostove pasi Biden përmendi modifikimin e honorareve për të llogaritur kostot e klimës por nuk ishte specifik se sa apo nëse do të kishte të bënte vetëm me operacionet e naftës dhe gazit.

Përveç këtij dhe përtej sektorit të minierave, i nominuari për president është shprehur gjithashtu një dëshirë për të rritur normën e taksës së korporatave nga 21% në 28%, si dhe ngritjen e taksës minimale mbi fitimet e huaja nga 10.5% në 21%.

“Në lidhje me këtë të fundit, platforma e tij përmend kërkesat në rritje për firmat publike për të zbuluar rreziqet klimatike dhe emisionet e gazeve serë në operacionet e tyre dhe zinxhirët e furnizimit. Ndërsa kjo do të rriste barrën e firmave për të mbledhur dhe raportuar në këtë fushë, kompanitë e mëdha të minierave tashmë lëshojnë raporte të qëndrueshmërisë në një formë, gjë që mund ta bëjë këtë iniciativë të diskutohet për minatorët në varësi të sa të rrepta janë kërkesat e zbulimit. ”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com