MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë është angiografia?

27.09.2020 - 06:55

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja: Çfarë është angiografia?

Mjeku: Angiografia është një analizë radiologjike që të jep pamjet e arterieve, pra enëve që transportojnë gjaku nga zemra në inde, përmes rrezatimit jonizues si një radiografi.

Meqënëse enët e gjakut nuk shiheni qartë mjaftueshëm me një radiografi tradicionale, në rastin e angiografisë veprohet me injeksionin e një ngjyruesi special për ti evidentuar.

PËR ÇFARË SHËRBEN

Aniografia ju jep mundësinë:

  • Të nxirrni në pah pengesat e venave që ndalojnë fluksin normal të gjaku, dhe rastet më të shpeshta përfshijnë bllokimin e
  • arteriet koronare, shpesh të bllokuara për shkak të ateroskleroëz që ekspozon pacientin ndaj anginës dhe infarktit.
  • venat periferik si në rastin e arteriopatisë periferike,
  • emboli pulmonare, gjendje potenciale fatale
  • studimi i perfuzionit të organeve, siç ndodh për angiografinë renale
  • kërkimi i origjinës së një hemorragjike, si në rastin e aneurizmës cerebrale

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.