MENU
klinika

Si trajtohet?

Çfarë është hiperpigmentimi i lëkurës i fituar?

27.09.2020 - 11:58

Hiperpigmentimi makular i fituar i lëkurës, i quajtur gjithashtu pigmentim makular i fituar me atiologji të panjohur, përfshin tre kushte:

  • Eritema dyschromicum perstans
  • Lichen planus pigmentosus
  • Hiperpigmentimi makular idiopatik shpërthyes

Termi hiperpigmentim makular dermal i fituar është i dobishëm sepse të tre gjendjet mbivendosen. Nëntipet mund të shfaqen në të njëjtin pacient dhe atyre u mungojnë dallimet klinike dhe histologjike të prera.

Kush merr hiperpigmentim makular dermal të fituar?

Epidemiologjia e hiperpigmentimit makular të lëkurës së fituar ndryshon në varësi të gjendjes themelore.

Eritema dyschromicum perstans mund të ndikojë në çdo moshë, gjini dhe etni, dhe ka tendencë të prekë pacientë me lëkurë të errët. Ndërsa hiperpigmentimi makular shpërthyes idiopatik zhvillohet në dy dekadat e para të jetës Lichen planus pigmentosus prek njerëzit e moshës mesatare me prejardhje nga Azia Jugore dhe Afrikane / Lindja e Mesme. Çfarë e shkakton hiperpigmentimin makular të lëkurës? Shkaku i saktë i hiperpigmentimit makular të lëkurës së fituar është i panjohur.

Teoritë e propozuara për patogjenezën e hiperpigmentimit makular të lëkurës së fituar përfshijnë:

  • Ndjeshmëria gjenetike
  • Ekspozimi ndaj rrezatimit ultravjollcë (UV)

Reagimi i kontaktit ndaj një kimikati (deri në 36% të pacientëve u raportua se kishin një reagim pozitiv të testit patch ndaj bojës së flokëve), megjithëse kjo tani do të quhet dermatit kontakti i pigmentuar. Ekspozimi ndaj një ilaçi të tillë si hidroksiklorokina, megjithatë kjo tani do të etiketohet si hiperpigmentim i shkaktuar nga ilaçet. Një infeksion viral.

Pigmentimi në hiperpigmentimin makular të lëkurës të fituar shpesh është për shkak të melanofagëve të vazhdueshëm në dermës (shtresa e dytë e lëkurës) . Arsyeja që melanofagët nuk pastrohen siç ndodh zakonisht zakonisht është e panjohur .

Cilat janë tiparet klinike të hiperpigmentimit makular të lëkurës së fituar?

Hiperpigmentimi makular i fituar i lëkurës paraqitet me njolla blu, kafe, gri me pllaka ose kafe të zezë, të cilat mund të ndryshojnë në madhësi dhe morfologji me kalimin e kohës. Pikmentosi i likenit planus dhe hiperpigmentimi makular shpërthyes idiopatike prekin fytyrën, qafën dhe ekstremitetet. Eritema dyschromicum perstans prek trungun dhe vendet e mbrojtura nga dielli. Njolla të mëdha me diametër më të madh se 5 cm shkaktohen nga lichen planus pigmentosus dhe eritemë dyschromicum perstans.

Njollat e vogla me madhësi 0,5—2 cm ndodhin në hiperpigmentimin makular shpërthyes idiopatike dhe pigmentosusin e liken planusit. Lichen planus pigmentosus raportohet rrallë vetëm në pacientë me lichen planus aktual ose që e kanë  kaluar këtë gjendje. Hiperpigmentimi makular i fituar i lëkurës është përgjithësisht asimptomatik, megjithëse pigmentosus lichen planus nganjëherë është kruarës në fazat e tij të hershme.

Cilat janë ndërlikimet e hiperpigmentimit makular të lëkurës të fituar?

Asnjë ndërlikim i dëmshëm serioz mjekësor për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, ndikon në cilësinë e jetës për shkak të dukshmërisë kozmetike dhe rezolucionit të ngadaltë.

Si diagnostikohet hiperpigmentimi makular i lëkurës?

Diagnostikimi i hiperpigmentimit makular dermal të fituar dhe nëntipet e tij bazohen në tiparet e lëkurës dhe historinë e detajuar.

Kërkohet një histori e detajuar për të përjashtuar ilaçet, infeksionin e virusit dhe sëmundjet inflamatore të lëkurës. Testimi i patch-it mund të bëhet  për të përjashtuar dermatitin alergjik të kontaktit nëse ekziston një faktor i mundshëm i kontaktit. Dermoskopia është e dobishme në diagnostikimin dhe monitorimin e hiperpigmentimit makular të lëkurës të fituar. Karakteristikat histologjike të hiperpigmentimit makular dermal të fituar në biopsi të lëkurës mund të përfshijnë dhe ndihmojnë në përcaktimin e diagnozës:

Cila është diagnoza diferenciale për hiperpigmentimin makular të lëkurës të fituar?

Një shumëllojshmëri e kushteve të tjera të lëkurës shfaqen të ngjashme me hiperpigmentimin makular të fituar të lëkurës, të tilla si:

  • Hiperpigmentimi postinflamator
  • Hiperpigmentimi i shkaktuar nga ilaçet
  • Lezione të shumëfishta të shpërthimit të ilaçeve fikse
  • Amiloidoza makulare
  • Masocitoza kutane makulopapulare

Cili është trajtimi për hiperpigmentimin makular të lëkurës të fituar?

Trajtimi i hiperpigmentimit makular dermal të fituar varet nga nëntipi dhe kohëzgjatja e tij, por shumë terapi janë provuar me pak ose aspak përfitim.

Çdo alergjen kontakti i identifikuar duhet të shmanget.

Colchicine është përdorur për të përmirësuar aktivitetin e makrofagëve dhe kështu të pastrojë pigmentimin dermal.  Në fazën akute inflamatore të pigmentosusit të lichen planus, mund të konsiderohet steroide lokale, një frenues topin i kalsineurinës dhe kortikosteroid oral. Në fazat e mëvonshme ose kur nuk ka inflamacion akut, trajtimi synon të zvogëlojë pigmentimin; Këshillohet mbrojtje e rreptë nga dielli. Retinoidet lokale mund të zvogëlojnë melaninën që ruhet brenda epidermës.

Trajtimet e sugjeruara për eritemën dyschromicum perstans kanë përfshirë dapsone, clofazimine, kortikosteroide dhe imunosupresantë pa shumë prova të efikasitetit. Hiperpigmentimi makular idiopatik shpërthehet në mënyrë spontane kështu që zakonisht nuk kërkon trajtim.