MENU
klinika

Sa të rrezikshme janë ato

Cilat janë mikobakteret jo tuberkuloze?

15.09.2020 - 09:04

Mikobakteret jo tuberkuloze (NTM) janë një grup i larmishëm bakteresh që përfshijnë më shumë se 150 specie të ndryshme, disa prej të cilave mund të infektojnë dhe shkaktojnë sëmundje te njerëzit. Termi mikobaktere jo tuberkuloze i referohet të gjitha specieve në familjen e mikobaktereve që mund të shkaktojnë sëmundje njerëzore, por që nuk shkaktojnë tuberkuloz (TB).

Këto baktere janë të zakonshme në të gjithë botën, lulëzojnë në tokë dhe ujë – përfshirë lumenjtë dhe kënetat, …

Shenja dhe simptoma

Simptomat e shoqëruara me infeksione mikobaktere jotuberkulare (NTM) varen nga cila pjesë (pjesët) e trupit janë të përfshira.

Infeksionet e mushkërive mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me tuberkulozin, duke përfshirë:

  • Kollë kronike, ndonjëherë me pështymë të përgjakshme
  • Ethe
  • Të dridhura
  • Humbje peshe
  • Dobësi, lodhje

Infeksionet NTM të lidhura me lëkurën mund të shkaktojnë plagë të vazhdueshme, ulçera dhe granuloma. Infeksionet që prekin nyjet limfatike mund të shkaktojnë inflamacion në nyje .

Të gjitha këto simptoma mund të shihen në një sërë kushtesh të tjera. Diagnostikimi i shumicës së infeksioneve nga NTM varet ngaidentifikimi pozitiv i mikobaktereve në lëngjet e trupit ose indet.

Diagnostikimi i sëmundjes së mykobaktereve jo tuberkuloze (NTM) mund të jetë kompleks. Meqenëse gati të gjithë janë të ekspozuar ndaj NTM, qëllimet e testimit janë të bëjnë dallimin midis provave të ekspozimit të mëparshëm ndaj NTM dhe një infeksioni të vërtetë NTM që kërkon trajtim.

Një testim për pacientët që dyshohet se kanë sëmundje të mushkërive NTM duhet të përfshijë, së paku, analizat që vijojnë:

  • Radiografia e kraharorit dhe / ose skanimi CT me rezolucion të lartë
  • Tre nga më shumë mostra të pështymës për analizën e bacileve acid-fast (AFB)
  • Provimet dhe testet për të përjashtuar çrregullime të tjera, të tilla si tuberkulozi
  • Testet laboratorike

Trajtimi

Qëllimet me trajtimin janë zgjidhja e infeksionit jo tuberkuloz të mykobaktereve (NTM) tek personi i prekur dhe parandalimi i dëmtimit të mëtejshëm të indeve dhe organeve. Nëse ka prova të infeksionit të përhapur për shkak të një ekspozimi të zakonshëm, siç është sistemi publik i ujit ose institucioni i kujdesit shëndetësor, komuniteti mjekësor do të hetojë shpërthimin për të gjetur dhe eleminuar burimin e infeksionit.

Trajtimi i infeksioneve me NTM zakonisht përfshin më shumë  se një antibiotik për një periudhë të zgjatur kohe. Kohëzgjatja e trajtimit varet nga rezultatet e testimit AFB të përdorura për të monitoruar efektivitetin e trajtimit. Disa nga infeksionet NTM, të tilla si ato të shkaktuara nga Mycobacteria ulcerans, trajtohen më së miri me heqjen kirurgjikale të lëkurës së dëmtuar (debridement) për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të infeksionit. Në rastet kur infeksioni lokalizohet, siç është nyja limfatike e infektuar, indi i infektuar mund të hiqet në mënyrë kirurgjikale.

Megjithëse simptomat shpesh zgjidhen pas disa javësh, është e rëndësishme që të prekurit të vazhdojnë të marrin ilaçet e tyre për periudhën kohore të rekomanduar nga mjeku.

Shpesh ka një numër të madh të mikobaktereve për tu vrarë dhe mund të duhen disa muaj ose më gjatë për të siguruar që të gjithë janë vrarë. Njerëzit me infeksione NTM duhet të ndjekin rekomandimet e mjekut për trajtimin më të mirë për gjendjen e tyre specifike për të parandaluar zhvillimin e NTM rezistente ndaj ilaçeve që do të ishte më e vështirë për t’u trajtuar.