MENU
klinika

Ky bakter, mund të jetë shkaku

Ethe, marrje mendsh dhe të vjella?

22.09.2020 - 17:33

Sindroma e shokut toksik bakterial (TSS) është një sëmundje akute potencialisht fatale, e karakterizuar nga një shfaqje e papritur e etheve të larta së bashku me të përziera, marrje mendësh, të vjella dhe përfshirje të organeve multistemike, duke çuar potencialisht në shok dhe vdekje.

TSS ndërmjetësohet nga toksinat superantigjenike, zakonisht të shkaktuara nga një infeksion nga bakteri Staphylococcus aureus në TSS stafilokoksike ose Streptococcus pyogenes në TSS streptokoksike.

Epidemiologjia

Prevalenca në të gjithë botën vlerësohet në 1/30, 000.

Përshkrimi klinik

Sëmundja prek kryesisht gratë e reja të rritura pa ndonjë gjendje të mëparshme mjekësore. Sidoqoftë, TSS jo-menstruale, e cila gjithashtu mund të vërehet tek burrat dhe fëmijët, përfaqëson deri në 50% të rasteve të TSS Stafilokoksike Fillimi është i papritur dhe përfshin ethe të lartë (> 38.9 ° C), të përziera, diarre, të vjella, marramendje, dhimbje barku dhe dhimbje të fytit. Stafilokoku TSS pothuajse gjithmonë shfaq një skuqje eritematoze në lëkurë  si një nga manifestimet e tij, ndërsa është parë shumë rrallë në TSS streptokoksike, e cila mund të tregojë shenja të infeksionit të indeve të buta.

Manifestimet serioze përfshijnë konfuzion, shok, mosfunksionim të veshkave dhe miokardit, sindromën e stresit akut të frymëmarrjes (ARDS) dhe koma.

Etiologjia

TSS stafilokoku është për shkak të një infeksioni me Staphylococcus aureus dhe TSS streptokoksike është për shkak të një infeksioni me Streptococcus pyogenes, ose rrallë, Streptokoku i grupit C ose G. Superantigjenët e prodhuar nga të dy bakteret janë përgjegjës për reagimin imun masiv dhe të papritur të parë në TSS.

Të dy format janë shoqëruar me trauma të kohëve të fundit (operacion ose lindje) dhe infeksione virale, ndërsa TSS stafilokoku gjithashtu është shoqëruar me përdorim të lartë të tamponit me thithje të lartë gjatë menstruacioneve. Për shumicën e sëmundjeve, simptomat do të ndryshojnë nga personi në person. Personat me të njëjtën sëmundje mund të mos kenë të gjitha simptomat e listuara më sipër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN