MENU
klinika

Mësoni çfarë i shkakton

Flokë të bardhë, lëkurë me ngjyrë të lehtë dhe sy me ngjyrë të çelët?

23.09.2020 - 18:39

Albinizmi okulokutan është një grup kushtesh që ndikojnë në ngjyrosjen e flokëve dhe syve.

 Individët e prekur nga albinizmi okulokutan kanë lëkurë me shumë ngjyrë të lehtë dhe iris me ngjyrë të çelët; ata gjithashtu mund të kenë probleme të shikimit të tilla si ulja e mprehtësisë së shikimit, lëvizjet e shpejta të syve (nistagmus), sytë e kryqëzuar (strabizmi), ose ndjeshmëria e shtuar ndaj dritës (fotofobi).

Të gjitha llojet e albinizmit okulokutan janë shkaktuar nga mutacionet e gjeneve që trashëgohen në një mënyrë autosomale recesive.

Trajtimi përfshin mbulimin e lëkurës nga ekspozimi në diell duke përdorur krem mbrojtës ndaj diellit, rroba mbrojtëse dhe trajtimin e problemeve të shikimit duke mbajtur syze. Për shumicën e sëmundjeve, simptomat do të ndryshojnë nga personi në person. Personat me të njëjtën sëmundje mund të mos kenë të gjitha simptomat e listuara:

  • Fotosensibiliteti kutan – Lëkura fotosensitive
  • Hipopigmentimi i përgjithësuar
  • Lëkurë e ndezur
  • Hipopigmentimi i irisit
  • Ngjyra e dritës së syve
  • Nistagmus – lëvizjet e shpejta të syve
  • Lëvizjet e pavullnetshme, të shpejta, ritmike të syve
  • Flokë të bardhë

Individët me albinizëm okulokutan duhet të bëjnë ekzaminime vjetore të lëkurës për të kontrolluar dëmtimin e lëkurës ose kancerin e lëkurës dhe ekzaminim vjetor të syve për të kontrolluar shikimin. Individët e prekur duhet të mbulojnë lëkurën  nga ekspozimi në diell duke përdorur krem mbrojtës ndaj diellit dhe duke veshur rroba mbrojtëse si këmisha me mëngë të gjata, pantallona të gjata dhe kapele me buzë të gjera.

Syzet mund të vishen për të zvogëluar ndjeshmërinë ndaj dritës së ndritshme ose për të përmirësuar shikimin. Terapitë shtesë ose operacioni mund të përdoren për të trajtuar sytë e kryqëzuar (strabizëm) ose lëvizjet e shpejta të syve (nistagmus).

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kurrë më parë nuk është parë një e tillë

Një panda e rrallë albine në pyll