MENU
klinika

Këshillohuni patjetër me mjekun

Jeni shtatzënë dhe vini re që foshnja po lëviz më pak?

28.09.2020 - 18:07

Kufizimi i rritjes intrauterine (IUGR) i referohet rritjes së dobët të një foshnjeje gjatë barkut të nënës gjatë shtatëzënësisë.

Shkaqet

Shumë gjëra të ndryshme mund të çojnë në IUGR. Një foshnje e palindur mund të mos marrë oksigjen dhe ushqim të mjaftueshëm nga placenta gjatë shtatzënisë për shkak të:

 • Shtatzënia e shumëfishtë, të tilla si binjakë ose trinjak
 • Problemet e placentës
 • Preeklampsia ose eklampsia

Problemet në lindje (anomalitë kongjenitale) ose problemet e kromozomeve shpesh shoqërohen me peshë nën normale. Infeksionet gjatë shtatëzënësisë gjithashtu mund të ndikojnë në peshën e foshnjës në zhvillim.

Kjo perfshin:

 1. Citomegalovirus
 2. Rubeola
 3. Sifilizi
 4. Toksoplazmoza

Faktorët e rrezikut tek nëna që mund të kontribuojnë në IUGR përfshijnë:

 1. Abuzimi me alkoolin
 2. Pirja e duhanit
 3. Varësia nga droga
 4. Çrregullimet e mpiksjes së gjakut
 5. Presion i lartë i gjakut ose sëmundje të zemrës
 6. Diabeti
 7. Sëmundja e veshkave
 8. Ushqimi i dobët

Sëmundje të tjera kronike

Nëse nëna është e vogël, mund të jetë normale që fëmija i saj të jetë i vogël, por kjo nuk është për shkak të IUGR.

Në varësi të shkakut të IUGR, foshnja në zhvillim mund të jetë e vogël në të gjithë parametrat. Ose, koka e foshnjës mund të jetë me madhësi normale, ndërsa pjesa tjetër e trupit është e vogël.

Simptomat

Një grua shtatzënë mund të mendojë se fëmija nuk është aq i madh sa duhet. Matja nga kocka pubike e nënës deri në majën e mitrës do të jetë më e vogël se sa pritej për moshën e shtatzënisë së foshnjës. Kjo matje quhet lartësia fundale e mitrës.

Provimet dhe Testet

IUGR mund të dyshohet nëse madhësia e mitrës së gruas shtatzënë është e vogël. Gjendja konfirmohet më së shpeshti me ultratinguj. Mund të jenë të nevojshme më shumë teste për të kontrolluar infeksionin ose problemet gjenetike nëse dyshohet për IUGR.

Trajtimi

IUGR rrit rrezikun që foshnja të vdesë brenda barkut para lindjes. Nëse mjeku  mendon se mund të keni IUGR, ju do të monitoroheni nga afër. Kjo do të përfshijë ultratinguj të rregullt të shtatzënisë për të matur rritjen, lëvizjet, rrjedhjen e gjakut dhe lëngun  rreth foshnjës. Testimi i stresit do të bëhet gjithashtu. Kjo përfshin dëgjimin e rrahjeve të zemrës së foshnjës për një periudhë prej 20 deri në 30 minuta.

Në varësi të rezultateve të këtyre testeve, foshnja mund të ketë nevojë të lindë herët. Pas lindjes, rritja dhe zhvillimi i të porsalindurit varet nga ashpërsia dhe shkaku i IUGR. Diskutoni pikëpamjet e foshnjës me mjekun.

Komplikimet e mundshme

IUGR rrit rrezikun e shtatzënisë dhe komplikimeve të të porsalindurve, varësisht nga shkaku. Bebet, rritja e të cilave është e kufizuar, shpesh bëhen më të stresuar gjatë kontraksioneve  dhe kanë nevojë për lindje me prerje Cezariane (operacion).

Kur duhet të kontaktoni një mjek?

Kontaktoni menjëherë mjekun nëse jeni shtatzënë dhe vini re që foshnja po lëviz më pak se zakonisht. Pas lindjes, këshillohuni më mjekun nëse fëmija nuk duket se po rritet ose zhvillohet normalisht.

Parandalimi

Ndjekja e këtyre udhëzimeve do të ndihmojë në parandalimin e IUGR:

 • Mos pini alkool, duhan ose përdorni ilaçe rekreative.
 • Hani ushqime të shëndetshme.
 • Merrni kujdes të rregullt para lindjes

Nëse keni një gjendje mjekësore kronike ose merrni ilaçe të përshkruara rregullisht, këshillohuni me mjekun para se të mbeteni shtatzënë. Kjo mund të ndihmojë në zvogëlimin e rreziqeve për shtatzëninë dhe foshnjën.