MENU
klinika

Astronomia e tempujve

Në Turqi zbulohet disku diellor 3,500-vjeçar

28.09.2020 - 15:24

         Arkeologët kanë zbuluar një disk diellor në Turqinë veriperëndimore, në një altar shkëmbor në vendbanimet antike trake, sipas burimeve vendase.

“Altari i zbuluar në Edirne, daton 3,500 vjet më parë”, – tha Engin Beksac, kreu i Departamentit të Historisë së Artit, në Universitetin e Trakias.

“Disku diellor në altar, është përdorur për të vëzhguar lëvizjet e hënës dhe diellit” – shpjegoi ai, duke theksuar se trakët janë marrë me astronomi.

Beksac, deklaroi se disku diellor zbuluar rishtas, jep të dhëna të rëndësishme për kuptimin astronomik të periudhës, si dëshmi e faktit se dikur, tempujt janë përdorur edhe për vëzhgime astronomike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dan Brown shpjegon Teknikumin

“Origjina e species së re”