MENU
klinika

Ja përgjigja e mjekëve

Ngurtësi ,dobësi në këmbë dhe probleme më ekuilibrin?

27.09.2020 - 12:09

Skleroza anësore primare (PLS) është një sëmundje e rrallë neuromuskulare që prek qelizat nervore që kontrollojnë muskujt vullnetarë.

Problemet në këmbë (të tilla si dobësia, ngurtësia, spasticiteti dhe problemet e ekuilibrit) shpesh vërehen së pari, por ngathtësia e duarve dhe ndryshimet në të folur mund të jenë simptoma të hershme gjithashtu. Gjendja është progresive (gradualisht përkeqësohet me kalimin e kohës); megjithatë, njerëzit e prekur kanë një jetëgjatësi normale. Shkaku themelor i PLS për të rritur është aktualisht i panjohur. Në shumicën e rasteve, ndodh sporadikisht te njerëzit pa histori familjare të gjendjes. Një nëntip i PLS, i quajtur PLS i mitur, shkaktohet nga ndryshimet (mutacionet) në gjenin ALS2 dhe trashëgohet në një mënyrë autosomike recesive.

Trajtimi bazohet në shenjat dhe simptomat e pranishme në secilin person. Shenjat dhe simptomat e sklerozës anësore primare (PLS) shpesh zhvillohen midis moshës 40 dhe 60 vjeç dhe përparojnë (bëhen më keq) me kalimin e kohës. Muskujt vullnetarë të këmbëve shpesh përfshihen së pari, me simptomat që fillojnë në njërën këmbë dhe pastaj përparojnë në tjetrën.

Në përgjithësi, njerëzit me PLS mund të përjetojnë:

  • Dobësi të muskujve
  • Ngurtësimi dhe spastikiteti i muskujve
  • Vështirësi me ekuilibrin dhe ngathtësine
  • Lëvizja e ngadalësuar
  • Problemet me të folurit

Këto  janë simptomat që mund të kenë njerëzit me këtë sëmundje. Për shumicën e sëmundjeve, simptomat do të ndryshojnë nga personi në person. Personat me të njëjtën sëmundje mund të mos kenë të gjitha simptomat e listuara. Një diagnozë e sklerozës anësore primare (PLS) mund të dyshohet bazuar në praninë e shenjave dhe simptomave karakteristike.

Disa teste të ndryshme mjekësore mund të porositen për të konfirmuar diagnozën dhe përjashtuar kushte të tjera (të tilla si skleroza e shumëfishtë dhe skleroza anësore amiotrofike) që mund të shoqërohen me karakteristika të ngjashme.

 Këto teste mund të përfshijnë:

  • Analiza  gjaku
  • Imazhe rezonancë magnetike (MRI) të trurit dhe shpinës
  • Studimet e përcjelljes së nervit motorik dhe shqisor
  • Elektromiograma (EMG)
  • Analiza e lëngut cerebrospinal (CSF)

Megjithëse një diagnozë paraprake e PLS mund të bëhet pasi të përjashtohen kushte të tjera, mund të duhen testime të përsëritura gjatë tre deri në katër vjet për të konfirmuar diagnozën. Trajtimi i sklerozës anësore primare (PLS) bazohet në shenjat dhe simptomat e pranishme në secilin person. Për shembull, disa ilaçe mund të përshkruhen për të trajtuar ngurtësinë e muskujve dhe / ose dhimbjen që mund të shoqërohet me gjendjen.

 Terapia fizike dhe terapia e punës mund të ndihmojnë në ruajtjen e forcës së muskujve, fleksibilitetin dhe gamën e lëvizjes, dhe mund të parandalojnë palëvizshmërinë e kyçeve. Mund të nevojiten pajisje ndihmëse të tilla si mbajtëse, kallapa, këmbësorë ose karroca për lëvizjen e vazhdueshme. Terapia e të folurit mund të rekomandohet kur përfshihen muskujt e fytyrës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN