MENU
klinika

Kujdesi për lëkurën është primar

Një udhëzues kundër akneve dhe problemeve të fytyrës

22.09.2020 - 17:03

Ballafaqimi me puçrrat mund të jetë veçanërisht i vështirë për disa njerëz, thotë një ekspert i lëkurës.

Aknet prekin shumë njerëz dhe janë shumë të zakonshme. Për disa njerëz, puçrrat shoqërohen shpesh nga njolla të errëta ose njolla të quajtura hiperpigmentim.

“Aknet janë gjendja më e zakonshme e lëkurës dhe mund të jenë veçanërisht zhgënjyese për shumë njerëz për shkak të njollës dhe dhëmbëzave që mund të ndodhin pasi të shërohen njollat”, tha Dr. Crystal Aguh, një dermatologe në Columbia, Md .

“Për këto arsye, është thelbësore për të trajtuar aknet në lëkurën me ngjyrë dhe për të shmangur produktet e kujdesit të lëkurës që mund të përkeqësojnë njollën,” shpjegoi ajo në një njoftim për shtyp të Akademisë Amerikane të Dermatologjisë.

Për puçrra të lehta, provoni të përdorni produkte që përmbajnë një retinoid dhe peroksid benzoil ose një produkt që përmban acid salicilik ose retinol. Përdorni vetëm produktet për kujdesin e lëkurës të etiketuara si “jo-komedogjene” ose “nuk bllokon poret”, pasi poret e bllokuara mund të çojnë në shpërthime. Mos përdorni produkte të kujdesit të lëkurës që përmbajnë gjalpë kakao, pasi këto mund të shkaktojnë puçrra. Gjithmonë kontrolloni tipin e lëkurës dhe produktin me dermatologun përpara se të përdorni mjete shërimi në shtëpi ose bimore, këshilloi Aguh.

Mos kruani, shtrydhni ose hapni puçrrat , pasi kjo mund të çojë në dhëmbëza, tha ajo. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me ngjyra më të errëta të lëkurës, pasi ata janë më të prirur për të zhvilluar hiperpigmentim post-inflamator – i cili shfaqet si njolla të errëta në lëkurë – dhe shenja të trasha.

Kur lani fytyrën, përdorni një pastrues të butë që nuk do t’i bllokojë poret, dhe përdorni majat e gishtave vetëm për të larë dhe shpëlarë. Pastrimi i fuqishëm do të përkeqësojë aknet . Butësisht prekni lëkurën me një peshqir të pastër, tha Aguh. Mos përdorni përbërje të rëndë dhe me vaj. Mbroni lëkurën nga dielli. Provoni produktet e ndriçimit dhe zbardhjes  së lëkurës në njolla të errëta. Nëse puçrrat shfaqen vetëm në ballë dhe në tempuj, produktet e kujdesit për flokët mund të jenë fajtorë, vuri në dukje ajo.

“Kur trajtoni puçrrat, është e rëndësishme të jeni të durueshëm, pasi mund të duhen të paktën katër deri në tetë javë për të parë përmirësimin pas përdorimit të një ilaçi lokal për puçrrat ose njollat,” tha Aguh.