MENU
klinika

Ky test zbulon gjithçka

Një vajzë me qime në fytyrë, puçrra dhe çrregullim menstruale?

15.09.2020 - 11:58

Sulfati dehidroepiandrosteron (DHEAS) është një hormon mashkullor (androgjen) që është i pranishëm si tek burrat ashtu edhe tek gratë.

Testi mat nivelin e hormonit DHEAS në gjak. Për të bërë analizën nevojitet një mostër gjaku e tërhequr nga një venë në krah.

DHEAS:

  • Luan një rol në zhvillimin e karakteristikave sekondare mashkullore seksuale në pubertet
  • Mund të shndërrohet nga trupi në androgjene më të fuqishme, të tilla si testosteroni dhe androstenedioni
  • Mund të shndërrohet në hormonin femëror estrogjen
  • DHEAS prodhohet pothuajse ekskluzivisht nga gjëndrat mbiveshkore, me sasi më të vogla të prodhuara nga vezoret e gruas dhe testikujt e një burri.

Një test DHEAS është i dobishëm për të përcaktuar nëse gjëndrat mbiveshkore po punojnë si duhet. Tumoret mbiveshkore (kanceroze dhe jo kanceroze) dhe zmadhimi i gjëndrës mbiveshkore (hiperplazia) mund të çojë në një rritje të nivelit të DHEAS. Rrallë, një tumor në vezore mund të prodhojë DHEAS.

DHEAS e tepërt:

  • Mund të mos vërehet tek burrat e rritu
  • Mund të shkaktojë pubertet të hershëm (të parakohshëm) tek djemtë e rinj
  • Mund të çojë në mungesë të periudhave menstruale (amenorrea) dhe zhvillimin e karakteristikave fizike mashkullore (virilizimi) tek vajzat dhe gratë, të tilla si flokët e tepërt të trupit dhe fytyrës (hirsutism)
  • Mund të bëjë që një fëmijë femër të lindë me organe gjenitale që nuk janë dukshëm mashkull ose femër në dukje (organe gjenitale të paqarta të jashtme)
  • Kur një vajzë apo grua ka qime të tepërta të fytyrës dhe trupit (hirsutizëm), puçrra, mungesë të menstruacioneve (amenorre), ose kur një grua nuk është në gjendje të mbetet shtatzënë (infertilitet); kur një djalë tregon shenja të pubertetit shumë të hershëm (parakohshëm) të tilla si zëri më i thellë, flokët pubik ose zhvillimi i muskujve , duhet patjetër të bëni testin DHEAS.

Për të ndihmuar të vlerësoni nëse gjëndrat e veshkave po punojnë si duhet; për të zbuluar tumoret e veshkave ose kanceret; për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të karakteristikave fizike mashkullore (virilizimi) tek vajzat dhe gratë ose puberteti i hershëm tek djemtë gjithashtu është i domosdoshë  ky test.

Për të bërë analizën nevojitet një mostër gjaku e tërhequr nga një venë në krahun tuaj

A kanë simptoma të gjithë me hormonin DHEAS të lartë?

Jo domosdoshmërisht. Mund të jetë e vështirë të përcaktohet kur burrat e rritur kanë një nivel të ngritur të DHEAS (pasi ata tashmë kanë karakteristika sekondare mashkullore )dhe gratë e disa grupeve etnike (për shembull, gratë aziatike) mund të kenë nivele të larta të testosteronit dhe DHEAS pa shfaqur simptoma të tilla si rritje e tepërt e flokëve ose puçrra.

Gjithashtu, duhet të theksohet se simptomat dhe ashpërsia e tyre do të ndryshojnë nga personi në person.