MENU
klinika

Papritur, keni shumë oreks...

Nuk ndiheni të ngopur, por shtoni menjëherë në peshë?

22.09.2020 - 17:13

Obeziteti hipotalamik i referohet mbipeshes qe shkaktohet nga demtimi fizik ose i lindur i hipotalamusit. Hipotalamusi është pjesë e trurit që bën hormone që kontrollojnë funksione specifike të trupit si gjumi, temperatura e trupit dhe uria. Ai gjithashtu bën hormone që kontrollojnë organet e tjera në trup, veçanërisht gjëndrën e hipofizës.

Simptomat e mbipeshës hipotalamike ndryshojne nga shkaku dhe perfshijne uri të pakontrollueshme, shtim të shpejtë, të tepërt të peshës dhe një shkallë të ulët metabolike.

Nëse është e përfshirë hipofiza, simptomat mund të përfshijnë testikuj të vegjël të pazhvilluar tek meshkujt dhe pubertetin e vonuar. Kjo gjendje më së shpeshti ndodh për shkak të dëmtimit të hipotalamusit për shkak të një tumori, ënjtje në tru, operacionit të trurit ose traumës së kokës. Diagnoza vendoset nga ekzaminimi fizik dhe rishikimi i simptomave. Nuk ka shërim për mbipesha hipotalamike.

Trajtimi përfshin një kombinim të kirurgjisë, ilaçeve dhe këshillimit ushqyes dhe të mënyrës së jetesës. Parashikimi afatgjatë përnjerëzit me këtë gjendje varet nga humbja dhe menaxhimi i peshës.

Shenjat dhe simptomat e mbipeshës hipotalamike perfshijnë oreksin e tepërt, paaftesinë per tu ndjerë ‘të ngopur’ dhe shtimin e shpejtë të peshës. Përveç kësaj, njerëzit me këtë gjendje kanë një normë të ulët metabolike, aktivitet fizik të zvogëluar dhe përgjumje të tepruar gjatë ditës. Në varësi të shkakut, disa njerëz me këtë gjendje do të kenë çështje që lidhen me hormonet seksuale, të tilla si puberteti i vonuar dhe infertiliteti. Simptoma të tjera mund të përfshijnë çrregullime të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD), kriza dhe gjendje psikiatrike.

Mbipesha hipotalamike shkaktohet nga dëmtimi i hipotalamusit. Shkaku më i zakonshëm lidhet me një tumor të rrallë jo-kanceroz të quajtur kraniofaringioma. Kur hiqet ky tumor, hipotalamusi mund të dëmtohet duke çuar në simptomat e mbipeshes hipotalamike. Shkaqe të tjera për mbipesha hipotalamike përfshijnë tumore të tjerë të rrallë, trauma në kokë, ënjtje në tru dhe lindja me keqformim të trurit. Sindroma të caktuara gjenetike përfshijnë gjithashtu simptoma të mbipeshes hipotalamike.

Mbipesha hipotalamike është zakonisht një gjendje e fituar dhe nuk trashëgohet në familje. Ekzistojnë disa kushte të rralla të trashëguara gjenetike që përfshijnë simptomat e mbipeshes hipotalamike si sindroma Bardet-Biedl dhe mungesa e leptinës. Sindroma Prader-Willi gjithashtu ndan simptoma me mbipesha hipotalamike, por zakonisht nuk trashëgohet në familje.

Diagnostikimi i mbipeshes hipotalamike behet bazuar ne simptomat qe perfshijne nje shfaqje te menjehershme te urise se tepert dhe shtim peshe pas traumes ose operacionit te trurit. Testimi për nivele specifike të hormoneve mund të ndihmojë gjithashtu në diagnostikimin dhe drejtimin e trajtimit. Nuk ka një trajtim specifik për mbipesha hipotalamike. Qëllimi i trajtimit në përgjithësi është promovimi i humbjes së peshës dhe kontrolli i urisë. Shumica e njerëzve me këtë gjendje trajtohen me një kombinim të kirurgjisë së stomakut, ilaçeve dhe këshillimit ushqyes dhe të mënyrës së jetesës. Shumë nga ilaçet e përdorura për të trajtuar mbipesha hipotalamike përdoren gjithashtu për të trajtuar diabetin e tipit 2. Këto përfshijnë agonistët e receptorëve të metforminës, oktreotidit dhe GLP1. Medikamente të tjera përfshijnë stimulues dhe trajtime hormonale. Këshillimi për ushqyerjen dhe stilin e jetës mund të ndihmojë gjithashtu në menaxhimin e peshës.

Pikëpamja afatgjatë për njerëzit me mbipesha hipotalamike varet nga shkaku i gjendjes dhe sesa mund të menaxhohet pesha. Mbipesha e rëndë mund të çojë në komplikime të tilla si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru.