MENU
klinika

Si ti dalloni

Probiotikët dhe Prebiotikët: Cili është ndryshimi?

11.09.2020 - 16:24

Të dy prebiotikët dhe probiotikët janë të rëndësishëm për shëndetin e njeriut. Sidoqoftë, ata kanë role të ndryshme:

  • Probiotikët. Këto janë baktere të gjalla që gjenden në disa ushqime ose shtesa. Ato mund të ofrojnë përfitime të shumta shëndetësore.
  • Prebiotikët. Këto substanca vijnë nga llojet e karbohidrateve (kryesisht fibra) që njerëzit nuk mund t’i tretin. Bakteret e dobishme në zorrët tuaja hanë këtë fibër.

Bakteret e zorrëve, të referuara kolektivisht si flora e zorrëve, ose mikrobiota e zorrëve, kryejnë shumë funksione të rëndësishme në trup.

Ngrënia e sasive të ekuilibruara si të probiotikëve ashtu edhe të prebiotikëve mund t’ju ndihmojë të siguroni që keni ekuilibrin e duhur të këtyre baktereve për të mbajtur të shëndetshme mikrobiotën e zorrëve.

Prebiotikët janë lloje të fibrave që njerëzit nuk mund t’i tretin, por bakteret tuaja të zorrës munden. Këto lloje të fibrave sigurojnë lëndë ushqyese për bakteret që mbështesin tretjen e shëndetshme dhe funksionin imunitar.

Ushqimet probiotike përmbajnë natyrshëm baktere të dobishme. Shumë prej këtyre ushqimeve mund të bëhen në shtëpi ose të blihen në një dyqan ushqimesh.

Prebiotics - As Important as Probiotics - Cultured Food Life

Ushqimet që janë të pasura me fibra prebiotike përfshijnë:

  • Bishtajore, fasule dhe bizele
  • Tërshëra
  • Banane
  • Manaferrat
  • Shparguj
  • Zarzavate
  • Hudhra
  • Presh
  • Qepë

Ka edhe shumë ushqime probiotike që përmbajnë natyrshëm baktere të dobishme, si:

  •  Kosi
  • Lakër turshi
  • Kimchi
  • Kombucha çaj
  • Kefir
  • Disa lloje turshish (jo te pasterizuara)