MENU
klinika

Kë do të mbrojë OTB?

RT/ SHBA ka shkelur rregullat e tregtisë me Kinën

15.09.2020 - 20:58

Tarifat e administratës Trump, në 2018, mbi mallrat kineze shkelën një traktat tregtar ndërkombëtar, të drejtuar nga Organizata Botërore e Tregtisë, në favor të Kinës. Por vendimi i tij mund të jetë i vështirë për t’u zbatuar.

SH.B.A. shkeli traktatin e Marrëveshjes së Përgjithshme për Tarifat dhe Tregtinë (GATT) kur vendosi tarifa 25 për qind në 234 miliardë dollarë në mallra kineze në 2018, deklaroi sot OBT, një deklaratë në favor të Pekinit për mosmarrëveshjen e vazhdueshme tregtare midis dy vende.

Paneli prej tre personash pohoi tarifat, të cilat Uashingtoni i ka zgjeruar për të mbuluar 550 miliardë dollarë në eksportet kineze, shkeli dy dispozita të GATT dhe deklaroi se SHBA nuk e ka justifikuar domosdoshmërinë e tyre sipas një dispozite të tretë.

Kina kishte argumentuar se tarifat amerikane shkelnin dispozitat më të preferuara të trajtimit të GATT sepse ato nuk zbatoheshin në mënyrë të barabartë për vendet e tjera anëtare të OBT-së. Ai gjithashtu pretendoi që administrata Trump kishte shkelur një dispozitë për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve që u kërkon vendeve të apelojnë në OBT për të zgjidhur mosmarrëveshjet përpara se të godasin tarifat hakmarrëse në një vend tjetër.

Presidenti Donald Trump justifikoi tarifat e Kinës duke cituar një ligj të vitit 1974 që lejonte Presidentin të vendoste tarifa dhe kufizime të tjera mbi importet në shenjë hakmarrje për praktikat e padrejta tregtare dhe taktikat e tjera që dëmtojnë SHBA-në tregtare, duke këmbëngulur se taksat ishin të nevojshme për të kundërshtuar shkeljen e pretenduar të shfrenuar të Kinës për të drejtat e pronësisë intelektuale, veçanërisht në sektorin e teknologjisë. Sidoqoftë, ajo nuk u përpoq të zgjidhte “mosmarrëveshjen” përmes OBT para se të niste atë që është bërë një luftë e rëndë dy-vjeçare tregtare.

Ministria e Tregtisë e Kinës e përshëndeti vendimin, duke shpresuar se SH.B.A. “do të respektojë vendimet e OBT” dhe “do të ndërmarrë veprime praktike” për t’i sjellë politikat e saj në përputhje me vendimin.

Sidoqoftë, organi i tregtisë ndërkombëtare mund ta ketë të vështirë për ta zbatuar atë. SHBA mund të apelojë vendimin në çdo kohë brenda 60 ditëve, një akt i cili do të vinte veton në të vërtetë, pasi Uashingtoni ka penguar departamentin e apelit të OBT-së duke refuzuar të caktojë një përfaqësues në të.

SHBA e kritikoi vendimin – dhe vetë OBT-në si “plotësisht të papërshtatshme” në mbrojtjen e Kinës “përgjegjëse” për shkeljet e pretenduara të saj tregtare. Kandidati demokrat presidencial Joe Biden tha muajin e kaluar se ai do të hiqte tarifat Trump nga eksportet kineze – pas një rishikimi të deklaratës, u sqarua se Biden do të “rivlerësojë tarifat me marrjen e detyrës”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

Konsorciumi që çon në arbitrazh qeverinë shqiptare

Edhe 100 milionë euro gjobë nga arbitrazhi?!

Shtyrje e ngrirjes së pagesave

G7 vendos për borxhin

Dominon fasoneria dhe ndërtimi

Ku punësohen të huajt në Shqipëri?

Raporti për mirëqënien në Shqipëri

“Pasuria orientohet tek shtresa e mesme”