MENU
klinika

RT/ Si po 'mbijetojnë' vendet e Gjirit?

Të dëshpëruar për rritje të çmimit të naftës

28.09.2020 - 15:27

Pavarësisht pretendimeve se ekonomitë e tyre mund të mbijetojnë me çmime të ulëta të naftës, vendet e Gjirit janë duke u ndeshur me një deficit masiv, gjysmë trilion dollarësh të buxhetit.

Vendet e Gjirit të udhëhequr nga Arabia Saudite pretendojnë se ata mund t’i rezistojnë çdo shkalle goditjesh gjatë krizës së naftës. Fatkeqësisht, një numër në rritje i provave sugjerojnë të kundërtën: ekonomitë e Gjirit janë në gjendje të tmerrshme falë mbitensionit të tyre ndaj naftës. Me çmimet e naftës të mbërthyer në 40 dollarë / fuçi, S&P Global Ratings parashikon se deficitet e qeverisë qendrore të GCC (Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit) do të arrijnë rreth 490 miliardë dollarë midis vitit 2020 dhe 2023 ndërsa borxhi i qeverisë do të rritet me një rekord të lartë prej 100 miliardë dollarësh në vitin aktual .

Deficiti buxhetor

Ndërsa Arabia Saudite, ekonomia më e madhe e rajonit, ka disa nga kostot më të ulëta të prodhimit kudo në botë, realiteti i ashpër është se nafta prej 40 dollarësh është larg asaj që i duhet mbretërisë për të ekuilibruar balancet. Në të vërtetë, FMN-ja ka vlerësuar që Arabia Saudite ka nevojë për çmime të naftës në 76,10 $, sepse me çmimin aktual të naftës vendin do ngelet me një deficit të madh buxhetor prej 11.4% të PBB-së. Nafta përbën afërsisht 87% të të ardhurave të buxhetit saudit, 90% të fitimeve nga eksporti dhe 42% të PBB-së.

Për perspektivë, Shtetet e Bashkuara kishin një deficit fiskal prej 4.2% të PBB-së në 2019 por do të shohin që shifra të arrijë 13.1% në VF 2020 për shkak të efekteve anësore të Covid-19. Zyra e Buxhetit të Kongresit (CBO), megjithatë, vlerëson se deficiti i buxhetit të SHBA-së në VF 2021 do të kthehet në nivelet normale, duke arritur në 4.1% të PBB-së dhe të rritet në mënyrë të qëndrueshme për të arritur 8.7% të PBB-së deri në 2049.

Interesante, Arabia Saudite ka mohuar të jetë në modalitetin e kursimit dhe thotë se do t’i përmbahet buxhetit të saj të mëparshëm të shpallur në dhjetor. Vendi ka, megjithatë, trefishuar taksën e tij të vlerës së shtuar, njoftoi shkurtimet e shpenzimeve në zona jo me përparësi dhe pezulloi ndihmat sociale.

Vendet e tjera të GCC nuk janë më mirë.

Në vitin aktual financiar, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një çmim fiskal të naftës prej 69,10 $ / fuçi; Kuvajti është 61,10 dollarë ndërsa Bahreini dhe Omani kanë nevojë për çmime të naftës përkatësisht 95,60 dollarë dhe 86,80 dollarë për të balancuar inventarët.

Vetëm Katari, me një çmim fiskal të naftës prej 39,90 dollarësh, do të jetë në gjendje të rezervojë një suficit buxhetor. Situata nuk pritet të përmirësohet së shpejti.

Ekonomitë në depresion

Masat më të rrepta fiskale nga GCC kanë filluar të rëndojnë rëndë mbi aktivitetin ekonomik, me kushtet e biznesit të përkeqësuara veçanërisht në Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Aktiviteti ekonomik në depresion po merr një dëm të rëndë në bankat e rajonit, ndërsa përpiqen të mbijetojnë.

Autoriteti Monetar Arabian Saudit, banka qendrore e mbretërisë, ka zbuluar gati 27 miliardë dollarë në paketa stimuluese për të mbështetur sistemin e saj bankar që vuan nga vitet e rritjes së dobët të kredisë në sektorin privat.

Në janar, Dubai Islamic Bank, huadhënësi më i madh Islamik i Emirateve të Bashkuara Arabe, përfundoi një marrëveshje për të blerë rivalin më të vogël Noor Bank në një marrëveshje me të gjitha aksionet. Njësia ekonomike e kombinuar tani mban më shumë se $ 75B në aktive. Banka gjigande ka vjedhur librin e lojërave të konkurrentëve të saj duke u dashuruar me më shumë investitorë ndërkombëtarë dhe duke rritur kufirin e pronësisë së saj të huaj në 40%.

Megjithëse Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një nga ekonomitë më të larmishme në rajon, ajo mbetet jashtëzakonisht e varur nga nafta, me përjashtim të Dubait. Emiratet e Bashkuara Arabe janë prodhuesi i 8-të më i madh i naftës në botë, duke pompuar 3.1 milion b / d me eksportet e naftës që përbëjnë rreth 30% të PBB-së.

Në qershor, Masraf Al Rayan QSC i Katarit dhe Al Khalij Commercial Bank PQSC filluan negociatat fillestare për të bashkuar operacionet e tyre. Bashkimi i mundshëm mund të krijojë një entitet të kombinuar me më shumë se 45 miliardë dollarë pasuri si dhe një nga bankat më të mëdha në përputhje me Sheriatin (Islamik) në rajon. Marrëveshja pason lidhjen e vitit 2018 midis Barwa Bank të vendit dhe Bankës Ndërkombëtare të Katarit që pa të bashkuar bashkimin e propozuar me tre mënyra me Masraf Al Rayan të braktisur.

Katari është prodhuesi i 17-të më i madh në botë i naftës, duke pompuar 1.5 milion fuçi të mallit në ditë. Ekonomia e vendit varet shumë nga nafta, me naftën dhe gazin natyror që zënë më shumë se 60% të PBB-së, 85% të fitimeve të eksportit dhe afërsisht 70% të të ardhurave totale të qeverisë.

Ndërkohë, Banka Arabe e Omanit ka përfunduar planet për të blerë konkurrencën lokale Alizz Islamic pasi Omnivest, një nga fondet më të mëdha të investimeve të Omanit, shiti 12% të aksioneve të saj. Njësia ekonomike e kombinuar do të bëhet një njësi në pronësi të plotë të Bankës Arabe të Omanit me pasuri prej 8.4 miliardë dollarësh.

Omani pompon një milion fuçi bruto në ditë, duke e bërë atë prodhuesin e 19-të më të madh në botë, vetëm përpara Libisë. Ashtu si shumica e vendeve të Lindjes së Mesme, Omani varet shumë nga burimet e naftës dhe gazit për 68% të PBB-së dhe 85% të të ardhurave të qeverisë. Vendi pritet të regjistrojë një nga deficitet më të mëdha buxhetore në vitin aktual financiar me gati 20% të PBB-së.

Tregu i borxhit

E vetmja ndihmë që vendet e GCC kanë për të mbuluar deficitet e tyre të mëdha buxhetore është duke bërë një vizitë në tregjet e borxhit. Për fat të mirë, shumica ende gëzojnë shumë vullnet të mirë dhe kanë pak probleme për të marrë kredi të mëdha.

Vendet e GCC kanë qenë mjaft të suksesshme në mbylljen e borxhit afatgjatë dhe me normë të ulët në të kaluarën e afërt, pasi kanë mbledhur gati 50 miliardë dollarë në tregjet ndërkombëtare të borxhit në vitin aktual.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Bussines Insider/ Paralajmërojnë analistët

“Recesioni global është i pashmangshëm”

Planet për të qëndruar në pushtet deri në 2036

“Dorëzohet” Putini, shtyn votimin për shkak të koronavirusit


Nga Russian Today/ Paralajmërimi i Rusisë

Pasojat e sanksioneve amerikane kundër Nord Stream 2

Raporti i Bankës Botërore: Janë shtuar të varfërit

“Pandemia zhyti Ballkanin në recesion të thellë”

Presioni nga plakja e popullsisë

Skema e pensioneve, rritet numri i përfituesve

Nga Prof. Dr. Adrian Civici/ Teoria e lojës dhe teoria e ankadeve

Çmimi Nobel në ekonomi përballë ekonomisë shqiptare

Kostot do të tejkalojnë përfitimet

The Economist: Duhet shmangur një bllokim i dytë