MENU
klinika

RT/ "SHBA duhet të përgatitet për recesion të dyfishtë"

Viti i ardhshëm do të jetë brutal për dollarin

24.09.2020 - 10:57

Viti i ardhshëm do të jetë brutal për monedhën amerikane, sipas Yale Stephen Roach. Ai tha se “ideja e tij në dukje e çmendur”, se dollari do të bjerë, nuk duhet të duket më aq e çmendur.

“Ne kemi të dhëna që kanë konfirmuar edhe dinamikën e llogarisë së kursimit dhe atë të llogarisë rrjedhëse në një mënyrë shumë më dramatike nga sa unë po shpresoja”, tha Roach për CNBC.

Sipas tij, “Deficiti i llogarisë korente në Shtetet e Bashkuara, i cili është masa më e gjerë e çekuilibrit tonë ndërkombëtar me pjesën tjetër të botës, pësoi një përkeqësim rekord në tremujorin e dytë”. Ai shtoi se “E ashtuquajtura normë e kursimeve neto-kombëtare, e cila është shuma e kursimeve të individëve, bizneseve dhe sektorit qeveritar, gjithashtu regjistroi një rënie rekord në tremujorin e dytë duke u kthyer në territor negativ për herë të parë që nga viti global i krizës financiare.”

Qershorin e kaluar, ekonomisti parashikoi që një kolaps i dollarit amerikan mund të ndodhte në vitin e ardhshëm ose dy, ndoshta më shumë. Tani, ai e sheh se është pranë, deri në fund të vitit 2021.

“Duke mos pasur kursim dhe duke dashur të rritemi, ne i përdorim këto deficite të llogarisë korente për të marrë hua te teprica e kursimeve dhe kjo gjithmonë i shtyn valutat më poshtë”, tha ai. “Dollari nuk është imun.”

Roach, ish-kryetari i Morgan Stanley Asia, gjithashtu vendosi probabilitetin e një recesioni të dyfishtë të rënies në SHBA, mbi 50 përqind.

“Ndërsa kalojmë në sezonin e gripit me normat e reja të infeksionit që kthehen përsëri me vdekshmëri të lartë të papranueshme, rreziku i një lëkundje nuk është diçka që mund ta anashkalosh!”, tha ai. “Historia tregon që po vjen një kohë ndryshe edhe pse tregjet vënë bast për të kundërtën.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çmimet e arit, naftës dhe bakrit

Frika “kontrollon” tregun e lëndëve të para