MENU
klinika

Ja ç'shkruan gazeta greke

Nëse Rama mori “bekimin” e “mikut Erdogan” për marrëveshjen me Greqinë, mbetet të shihet

24.10.2020 - 10:00

Jehona e marrëveshjes mes Shqipërisë dhe Greqisë për çështjen e kufirit detar që ta zgjidhin në gjykatën ndërkombëtare të Hagës vijon në të dyja anët e kufirit.

Gazetari i gazetës “Kathimerini” Stavros Tzimas në një analizë mbi marrëveshjen e shikon në këndvështrime të ndryshme, por në fund thotë se është një mundësi e mirë për rinisje mes dy popujve.

“Marrëveshja midis Greqisë dhe Shqipërisë, për t’iu drejtuar Tribunalit të Hagës për përcaktimin e zonave detare, është një zhvillim pozitiv në marrëdhëniet dypalëshe, më e rëndësishmja, për mendimin tim, pas nënshkrimit të Paktit të Miqësisë nga presidenti i atëhershëm në vitin 1996 në Tiranë.

Marrëveshja për EEZ e nënshkruar në 2009 ishte e vdekur gjithsesi pasi u refuzua nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë dhe nuk bëhej fjalë për kthimin e saj në procesin e zgjidhjes.

Por meqenëse të dy palët donin ta mbyllnin çështjen, për arsyet e tyre, u duhej të gjenin një mënyrë të pranueshme dhe zgjodhën Hagën.

Me marrëveshjen për të shkuar në Hagë, Greqia përmirëson imazhin e saj ndërkombëtarisht, si një vend që kërkon dhe mund të zgjidhë çështje të pazgjidhura me fqinjët e saj në bazë të legjitimitetit ndërkombëtar dhe Shqipëria merr vlerësime nga partnerët në pritje të një date për fillimin e negociatave për pranimin e saj në BE.

Nëse Rama mori “bekimin” e “mikut Erdogan” për të rënë dakord ose për të paraqitur interesat e vendit të tij – si dhe tonat – dhe perspektiva e tij evropiane, është një çështje që do të shihet gjatë dhe do të gjykohet.

Në fund të fundit, rruga për në Hagë do të jetë e gjatë dhe jo pa pengesa, ndërsa vendimi i Gjykatës, i detyrueshëm për palët, – me shumë gjasa – mund të devijojë nga dëshira politike dhe synimet e secilës palë.

Do të ketë ankesa dhe ato tashmë kanë filluar, por kur shkoni në një negociatë – pjesë e së cilës është edhe Haga – kurrë nuk i merrni ose nuk i jepni të gjitha.

Avokatët, diplomatët dhe ekspertët në Ligjin e Detit, do të thirren për të mbrojtur pozicionet e vendeve të tyre.

Ekziston diçka po aq e rëndësishme në marrëveshjen për EEZ: qasja ndaj një çështje kaq të rëndësishme mund dhe duhet të “zhbllokojë” marrëdhëniet greko-shqiptare, duke krijuar një klimë të favorshme për zgjidhjen e çështjeve të tjera të pazgjidhura, të cilat mbeten të bllokuara.

Tani mund të jetë koha e duhur që Tirana dhe Athina të shtypin butonin e rinisjes, në interes të të dy popujve. Mundësia nuk duhet të humbasë” shkruan ai.