MENU
klinika

Ja ç'tregon studimi

A e dëmtojnë ushqyerjen me gji operacionet?

24.10.2020 - 09:31

 Të bësh një operacion për kushte beninje të gjirit nuk do të dëmtojë aftësinë e gruas në të ardhmen për të ushqyer me gji, sugjeron studimi i ri.

Studimi përfshiu 85 gra, të moshës 18 deri 45 vjeç. Pesëmbëdhjetë kishin një histori paraprake të kushteve beninje të gjirit, duke përfshirë cistet, tumoret beninje dhe gjinjtë e zmadhuar. Gjashtëmbëdhjetë kishin bërë operacion të gjirit, duke përfshirë shtimin e gjirit, mamoplastikën e zvogëlimit dhe biopsinë.

Pavarësisht nëse do të kishin bërë një operacion ose jo, 80% ishin në gjendje të ushqenin me gji ose të merrnin qumështin e gjirit për ushqyerjen me shishe, sipas gjetjeve të paraqitura të Shtunën në një takim virtual të Kolegjit Amerikan të Kirurgëve (ACS).

Kërkimet e paraqitura në takime duhet të konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një ditar të vlerësuar nga kolegët.

Çdo vit, shumë gra diagnostikohen me gjendje beninje të gjirit. Rreth gjysma e grave do të kenë një lezion beninj të gjirit gjatë jetës së tyre.

Shumë nga këto gjendje menaxhohen me operacion. Procedura të tjera të zakonshme të gjirit përfshijnë operacionin për të zvogëluar indin e zgjeruar të gjirit ose shtimin për asimetri ose kushte zhvillimi të gjirit.

“Pediatrit dhe gjinekologët obstetër që referojnë pacientë adoleshentë për trajtimin e gjendjeve të gjirit, si dhe prindërit, janë të shqetësuar se operacioni mund të ndikojë në zhvillimin e gjirit dhe laktacionit përfundimtar”, tha bashkëautorja e studimit Laura Nuzzi, menaxhere e kërkimit klinik në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit.

Ekzistojnë kërkime të kufizuara se si operacioni për gjendje beninje të gjirit mund të ndikojë në dhënien e gjirit më vonë. Autorët po vazhdojnë kërkimet e tyre në këtë fushë, vunë në dukje ata në një njoftim për shtyp të ACS.

Bashkë-autori i studimit Shannon Malloy është një bashkëpunëtor i kërkimit klinik në Klinikën e Gjirit të spitalit.

Maloy tha: gratë duhet të jenë të sigurta dhe nuk duhet t’i përjashtojnë ato që të shijojnë përfitimet e operacionit nga frika e dëmtimit në të ardhmen e gjirit dhe laktacionit “.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mjekët: Do të keni përfitime ju dhe fëmija juaj

“Duhet të ushqeni fëmijët vetëm më qumësht gjiri!”