MENU
klinika

Ja ç'tregon studimi i ri

A funksionojnë me të vërtetë dietat e shpejta?

30.10.2020 - 12:58

Gjithnjë e më shumë njerëz po i drejtohen “agjërimit të përhershëm” për të humbur peshë, por juria është ende e sigurt nëse taktika funksionon.

Në një provë të re klinike, studiuesit zbuluan se një lloj agjërimi me ndërprerje ndihmoi të rriturit mbipeshë dhe obezë të binin disa kile gjatë 12 javëve.

Gjetjet bien ndesh me disa studime të fundit që sugjerojnë që dietat janë efektive. Dhe studiuesit thanë se kjo nuk është fjala e fundit për agjërimin me ndërprerje.

Shumë  njerëz e shohin të lehtë taktikën për t’u ndjekur, sipas Krista Varady, një profesoreshë e të ushqyerit në Universitetin e Illinois në Çikago.

Dhe ky është një plus, tha ajo, pasi humbja e qëndrueshme e peshës kërkon ndryshime të qëndrueshme të stilit të jetës.

Varady, e cila nuk ishte e përfshirë në studimin e ri, bëri hulumtimin e saj për agjërimin me ndërprerje – specifikisht, versioni i njohur si ngrënia e kufizuar në kohë. Kjo u jep njerëzve një dritare kohe të kufizuar për të ngrënë çdo ditë.

Në një studim të fundit, ekipi i Varady zbuloi se dieta ndihmoi njerëzit të humbnin rreth 3% të peshës së tyre fillestare gjatë tetë javëve. Në të kundërt, njerëzit që qëndruan në rutinën e zakonshme të ngrënies nuk panë asnjë ndryshim.

Parimi që qëndron pas ngrënies së kufizuar në kohë është i thjeshtë: Njerëzit nuk kanë pse të ndryshojnë atë që hanë, por thjesht kufizohen në ngrënie midis disa orësh.

“Ekziston një kufizim natyral i kalorive që ndodh vetëm duke parë orën,” tha Varady. “Njerëzve duket se u pëlqen sepse është e thjeshtë. Nuk ka numërim të kalorive dhe nuk keni pse të blini ndonjë ushqim të veçantë.”

Por të pëlqesh diçka nuk do të thotë se është efektive. Dhe përkundër popullaritetit të dietave të tipit agjërues, vetëm kohët e fundit kanë filluar studimet për t’i provuar ato.

The Dangers Of Drop Weight Fast Diets | Awesome Body

Prova e re, e botuar në internet më 28 shtator në JAMA Internal Medicine, është e fundit.

Për këtë, studiuesit caktuan në mënyrë të rastësishme 116 të rritur mbipeshë ose obezë  që të ndiqnin një dietë të kufizuar në kohë për 12 javë, ose të mbanin zakonet e tyre të zakonshme të ngrënies. Grupit të kufizuar në kohë iu tha të hante vetëm mes mesditës dhe 8 të darkës.

Në fund, ata pjesëmarrës humbën rreth 4 kg, mesatarisht. Por njerëzit që qëndruan në rutinën e tyre të zakonshme gjithashtu humbën pak peshë – që do të thoshte se nuk kishte asnjë ndryshim kuptimplotë statistikor midis dy grupeve.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Ethan Ëeiss i Universitetit të Kalifornisë, San Francisco, pranuan se gjetjet e tyre bien ndesh me disa kërkime të mëparshme. Një arsye e mundshme, ata spekuluan, është se dritarja 8-orëshe për të ngrënë nuk ishte “optimale”.

Në studimin e saj, Varady testoi një dritare 4- dhe 6-orëshe. Të dy ishin në mënyrë të ngjashme efektive për humbjen e peshës.

Ajo vuri në dukje se pjesëmarrësit në studimin e ri nuk mbanin shënim se çfarë hëngrën – gjë që, në një mjedis studimi, lë pyetje pa përgjigje. Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur nëse njerëzit kanë bërë ndonjë ndryshim në marrjen e kalorive ose lëndëve ushqyese.

Jennifer Bruning është një dietologe e regjistruar dhe zëdhënëse e Akademisë së Ushqimit dhe Dietetikës. Ajo nuk u befasua nga gjetjet.

Thjesht duke u thënë njerëzve të hanë midis mesditës dhe 8 pasdite. – pa ndonjë kontroll të racioneve ose këshilla të tjera diete – “mund të mos jetë mënyra më e mirë për të shkaktuar humbje peshe”, tha Bruning.

Dhe në një provë klinike, njerëzit caktohen rastësisht në një dietë që mund të mos e pëlqejnë ose jo. Në botën reale, theksoi Bruning, njerëzit zakonisht zgjidhnin agjërimin me ndërprerje sepse u pëlqen  dhe do të rregullonin dritaren e kohës së ngrënies për t’iu përshtatur stilit të jetës.

“Nëse e shihni agjërimin me ndërprerje tërheqës për thjeshtësinë e tij,” tha Bruning, “ai mund të ndërmerret në mënyrë të sigurt nga shumica e njerëzve.”

Por, shtoi ajo, disa njerëz duhet të kenë më shumë kujdes dhe të konsultohen më parë me mjekët – duke përfshirë edhe ata të ilaçeve të ndjeshme ndaj kohës që duhen marrë me ushqim; njerëzit me diabet; dhe njerëzit me një histori të çrregullimeve të të ngrënit.

Varady ra dakord që për hir të shëndetit të përgjithshëm, njerëzit duhet t’i kushtojnë vëmendje asaj që hanë, jo vetëm kur.

Ajo gjithashtu tha se si çdo dietë, kufizimi i kohës nuk është për të gjithë, ose pa të meta.

Në javën e parë ose të dytë, tha ajo, njerëzit mund të kenëdhimbje koke, marramendje dhe të përziera – dhe disa heqin dorë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?