MENU
klinika

Ja kur duhet ta ndryshoni mjekimin

Po merrni shumë ilaçe?

26.10.2020 - 11:08

Regjimet e ilaçeve shpesh fillojnë thjesht, ndoshta me një multivitaminë dhe një ilaç të vetëm me recetë për të trajtuar një gjendje kronike. Por me moshën dhe më shumë probleme shëndetësore, një regjim mund të rritet për të përfshirë ilaçe shtesë me recetë dhe shtesa dietike (të tilla si vitamina D dhe kalcium), plus ilaçe pa recetë për të zvogëluar simptoma të tilla si dhimbje ose urth. Me kalimin e kohës, mund ta gjeni veten duke u përballur me një kuti të mbushur me pilula dhe një regjim të komplikuar.

“Midis njerëzve të moshës 62 deri rreth 85 vjeç, një e treta do të marrë pesë ilaçe për person. Në popullatën me rrezik më të lartë për të cilin kujdesem, ata marrin mesatarisht 15 ilaçe për person. Dhe disa nga pacientët me dializë marrin rreth 20 receta,” thotë Joanne Doyle Petrongolo, një farmaciste në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

Ngarkesat e larta të pilulave kanë çuar në një trend të quajtur përshkrues, një proces i eliminimit të ilaçeve të panevojshme. “Ka pasur një shtytje të madhe për më shumë pacientë për të ulur ilaçet e tyre për shkak të dobësive të mundshme,” thotë Doyle Petrongolo.

Rreziqet e shumë pilulave

 • Mund të jetë një sfidë për të marrë rregullisht edhe një pilulë. Por sfida e një regjimi të madh të ilaçeve shkon përtej shqetësimit.
 • Më pak të dukshme janë problemet e mundshme vijuese.
 • Efektet anësore. Sa më shumë ilaçe të merrni, aq më shumë shanse ka që të përjetoni efekte anësore.
 • Gabimet e ilaçeve. Është më lehtë të hutoheni se cilën pilulë keni pirë , kështu që mund të përfundoni duke kapur një dozë ose duke marrë shumë.
 • Ndërveprimet me ilaçet. Veçanërisht nëse mjekët tuaj nuk po komunikojnë me njëri-tjetrin për atë që po përshkruajnë, ose nëse përdorni disa barnatore të ndryshme, ju rrezikoni për ndërveprime me ilaçet.
 • Lodhja e regjimit të ilaçeve. “Sa më i komplikuar të jetë një orar ilaçesh, aq më shumë ka të ngjarë që dikush nuk do të marrë pilula siç është përshkruar. Njerëzit mund të zgjedhin atë që duan të marrin atë ditë sepse janë lodhur duke marrë pilula,” thotë Doyle Petrongolo. “Kjo mund të nënkuptojë që sëmundja nuk trajtohet si duhet dhe mund të prodhojë efekte anësore të panevojshme.”
 • Cilësia e jetës. “Ne kemi pasur disa njerëz që marrin ilaçe deri në pesë herë në ditë, dhe ata fjalë për fjalë ndjehen sikur e gjithë jeta e tyre vërtitet rreth marrjes së pilulave “, vëren Doyle Petrongolo.

Rimendimi i regjimit

 • Nëse keni një regjim të komplikuar të ilaçeve që po shkakton probleme si këto, mund të dëshironi të merrni parasysh zvogëlimin e madhësisë. Por mos u përpiqni të thjeshtoni regjimin tuaj vetë. Kjo mund të përkeqësojë kontrollin e gjendjes dhe të rrisë rrezikun e efekteve anësore.
 • Është më mirë të flisni me mjekun ose farmacistin në lidhje me përshkrimin. “Thjesht jini shumë të sinqertë dhe thoni se ndiheni sikur po merrni shumë pilula dhe pyesni se çfarë mund të bëni për të zvogëluar ilaçet “, sugjeron Doyle Petrongolo.
 • Ju mund të caktoni një “kontroll” të ilaçeve dhe të sillni të gjitha ilaçet me vete në shishet ose paketimet e tyre origjinale.
 • Kur këshilloheni të filloni një ilaç të ri, kërkoni sa kohë duhet ta merrni. “Njerëzit shpesh fillojnë me një frenues të pompës protonike siç është Prilosec [omeprazoli] për urthin në stomak, por nuk u komunikohet atyre sa kohë duhet ta marrin, kështu që ata e marrin atë për vite me radhë kur mbase do të duhej të ishin vetëm disa muaj, “thotë Doyle Petrongolo.

Ndalimi i një ilaçi

 • Në disa raste, mund të jetë e sigurt të eleminoni një pilulë në regjimin tuaj papritmas – për shembull, nëse këshilloheni të ndaloni marrjen e një pilule alergjie ose një qetësues pa recetë si ibuprofen (Advil, Motrin) kur nuk keni më nevojë për të.
 • Por nuk është kështu me të gjitha ilaçet. Për shembull, nëse ndërpritni marrjen e një antidepresivi papritmas, mund të riktheheni në depresion, ose mund të përjetoni simptoma të ndërprerjes. Këto simptoma mund të përfshijnë marrje mendsh, humbje të koordinimit, lodhje, ndjesi shpimi gjilpërash, djegie, vizion të paqartë, pagjumësi, të përziera, diarre, simptoma të ngjashme me gripin, ankth ose të qara.
 • Gjatë këtij tranzicioni, mbani një orar të pilulave me një regjistër ose tabelë. Vini re kohën dhe dozën e ilaçeve dhe kontrolloni kur ta keni marrë. Mbani gjurmët e simptomave të reja gjatë kësaj kohe.
 • Me kalimin e kohës, mund të gjeni një regjim të efektshëm që është receta për një cilësi më të mirë të jetës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Fjalimi i Hitlerit për SS-të

‘Ky njeri ka nevojë për ilaçe’

Vetëm nëse merret në doza të larta

‘Biotina’ mund të shkaktojë probleme me zemrën