MENU
klinika

Nga rritja e taksave, te lufta tregtare

ANALIZA: Si do të ndikojnë zgjedhjet e SHBA-së në Europë?

14.10.2020 - 13:53

Zgjedhjet e ardhshme amerikane kanë rëndësi jo vetëm për popullin amerikan dhe ekonominë e vendit; por rezultati i votimit në nëntor do të ketë gjithashtu një ndikim të rëndësishëm përtej Atlantikut.

Tregjet financiare dhe perspektivat ekonomike të Evropës do të ndikohen nga kushdo që hyn (ose mbetet) në Shtëpinë e Bardhë pas votimit, sipas ekonomistëve dhe strategëve.

Politika amerikane është një “rrezik serioz” për ekonominë e Europës, sipas Kryeekonomistit të Bankës,Berenberg Holger Schmieding. Ai paralajmëroi këtë javë se një rezultat i kontestuar i zgjedhjeve mund të çojë në “pasiguri serioze dhe protesta të rëndësishme në rrugë” në SHBA nga mbështetësit e palës humbëse.

“Nëse rezultati është i afërt në shtetet kryesore, numërimi i gjatë i fletëve të votimit do të bëhej vendimtar. Kjo do të vononte rezultatin dhe mund të hapte dyert për komplikime ligjore dhe të tjera. Në fund, Gjykata e Lartë mund të ketë edhe fjalën e fundit, ”vuri në dukje ai. Kjo, tha ai, “mund të godasë përkohësisht tregjet dhe besimin përtej SH.B.A.”

Mundësia e një zgjedhjeje të kontestuar po nënvlerësohet nga tregjet, sipas Steen Jakobsen, kryekonomist në Saxo Bank.

“Kemi frikë se zgjedhjet në SHBA janë rreziku më i madh politik që kemi parë në disa dekada”, tha Jakobsen, javën e kaluar. Ai përshkroi tre skenarët e mundshëm që priten në 20 Janar 2021: një zgjedhje e kontestuar, me një probabilitet prej 50%; një spastrim i pastër nga i nominuari demokrat Joe Biden, me një probabilitet prej 25%; dhe një fitore nga Presidenti i tanishëm Donald Trump, me një probabilitet prej 25%.

“Puna jonë është të përcaktojmë konsensusin kundrejt realitetit dhe këtu ne mendojmë se tregu nuk po vendos çmimet e duhura në të dy rastet, qoftë si rezultat i vetë konkursit apo kundërshtimeve dhe përpjekjeve të Trump për të fituar me ngulm në këto zgjedhje. Meqenëse të dyja janë një rrezik i madh për tregjet, kjo nënkupton se paqëndrueshmëria mund të rritet në mënyrë dramatike, “shkroi ai.

Një çështje tjetër në diskutim është tregtia. Nëse Trump rizgjidhet, ka frikë se ai mund të fillojë një luftë tregtare me Europën, siç ka kërcënuar më parë të bëjë, duke pretenduar vitin e kaluar se Europa “në shumë mënyra” i ka trajtuar SHBA “më keq” se Kina. Një luftë tregtare do të ishte e dëmshme për ekonomitë europiane dhe ato amerikane, megjithëse BE do të humbasë më shumë nëse vendosen tarifa për eksportet e saj në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

BE kishte një tepricë prej 153 miliardë euro (180.3 miliardë dollarë) me SH.B.A. (që do të thotë se eksporton më shumë në SH.B.A. sesa importon) në 2019, sipas të dhënave nga Eurostat. Eksportet e BE-së në SH.B.A. në vitin 2019 ishin me vlerë rreth 384 miliardë euro, ndërsa importet e SH.B.A.-së në BE ishin me vlerë rreth 232 miliardë euro.

Përveç tregtisë së mallrave dhe shërbimeve, “disa gjigandë të teknologjisë amerikane bënë një pjesë të konsiderueshme të fitimeve të tyre globale në tregun e BE-së. Shkurtimisht, marrëdhëniet SHBA-BE kanë shumë rëndësi për të dy palët, ”vuri në dukje Schmieding i Berenberg.

Mesatarja e sondazheve kombëtare të NBC News sugjeron që epërsia e Biden ndaj Trump ka kapërcyer me 10 pikë. Biden aktualisht po siguron mbështetje nga 52.2% të votuesve të regjistruar, sipas NBC, dhe Trump është në 41.6%. Një fitore për Biden mund të sjellë me vete një sfidë tjetër për Europën, megjithatë, sipas Schmieding. Ai tha se një spastrim demokratik i “valës blu” mund të “hapë rrugën potencialisht për rritje të mëdha të taksave në SHBA dhe rregullore të tepërta të tregut të punës që mund të kufizojnë rritjen e trendit të SHBA dhe të ndikojnë në Europën e orientuar drejt eksportit”. Ai tha se Biden si president mund të zhbëjë uljen e taksave të Trump, të shtojë rritje të mëtejshme të taksave dhe të ndjekë një politikë shpenzimesh ekspansioniste dhe sociale.

“Shumë vëzhgues do ta shihnin këtë si negativ për tregjet dhe rritjen e trendit të SHBA. Duke pasur parasysh rëndësinë e SH.B.A.-së për ekonominë globale dhe Europiane dhe tregjet e saj, kjo mund të ketë potencialisht pasoja negative përtej SH.B.A., ”shtoi Schmieding.

Sidoqoftë, jo të gjithë pajtohen me këtë analizë. Ekipi strategjik i shpërndarjes së aseteve të UBS Asset Management, tha se një rritje e taksave dhe shpenzimeve publike të drejtuara nga Biden mund t’i japë një nxitje tregjeve jashtë SHBA.

Në një shënim javën e kaluar, ata parashikuan që rezultati më i mundshëm i zgjedhjeve ishte një pastrim i pastër Demokrat, duke e vendosur shansin e një “vale blu” në 55%. Ata theksuan se shpenzimet fiskale të SHBA ishin “më të rëndësishme për parashikimet e tregut makroekonomik dhe global sesa ndryshimet e politikës tatimore”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ç'do të ndodhë me presidentin amerikan?

Hetimet për shkarkimin/ Cilat janë fazat e ardhshme?