MENU
klinika

Studimi

Antibiotikët mund të jenë trajtimi më i mirë për apendesitin!

24.10.2020 - 09:38

Për disa pacientë që vuajnë nga apendesiti, antibiotikët mund të bëjnë “hilen”, sugjeron një studim i madh në SHBA.

Më shumë se 70% e pacientëve që morën antibiotikë shmangën operacionin për të paktën 90 ditë, sipas raportit të ri.

“Kur krahasuam rezultatet e njerëzve të trajtuar vetëm me antibiotikë ose kirurgji për të hequr shtojcën, zbuluam se njerëzit që merrnin antibiotikë ose trajtim ndiheshin mirë në 30 ditë”, tha bashkë-hetuesi kryesor Dr. David Talan.

“Për sa i përket statusit të përgjithshëm shëndetësor, antibiotikët nuk ishin më keq se operacioni dhe lejuan që shumica e njerëzve të shmangin një operacion në një periudhë afatshkurtër.”

Talan është profesor i mjekësisë urgjente dhe sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë David Geffen në UCLA.

apendisiti-konica.al

Në provë, më shumë se 1,500 pacientë në 14 shtete të SHBA morën rastësisht antibiotikë së pari ose një apendektomi (operacioni për heqjen e apendisitit).

Prova është vështrimi më i madh klinik , i rastësishëm, i bër ndonjëherë në trajtimin e apendesitit, thanë autorët e studimit.

Sipas Bonnie Bizzell, kryetare e bordit këshillues për pacientët e studimit, “Njerëzit e trajtuar me antibiotikë më shpesh kthehen në departamentin e urgjencës, por humbin më pak kohë nga puna dhe shkolla. Informacione si ky mund të jenë të rëndësishme për individët pasi ata konsiderojnë opsionin më të mirë të trajtimit për rrethanën e tyre unike “.

Rreth tre në 10 pacientë të dhënë antibiotikë u operuan brenda 90 ditëve, sipas studiuesit Dr. David Flum, kryetar i asociuar i kirurgjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit, në Seattle. “Kishte përparësi dhe disavantazhe për secilin trajtim dhe pacientët do t’i vlerësojnë këto ndryshe bazuar në karakteristikat e tyre unike, shqetësimet dhe perspektivat.”

Trajtimi fillestarme antibiotikë krijoi një rrezik më të lartë për pacientët me apendikolit – një depozitë e kalcifikuar brenda shtojcës që ndodh afërsisht në një të katërtën e pacientëve. Ajo shoqërohet me më shumë ndërlikime dhe një shans 40% të operacionit brenda 90 ditësh, thanë studiuesit.

Gjetjet u botuan në internet më 5 tetor në Neë England Journal of Medicine.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Simptomat dhe trajtimi

Nga se shkaktohen abceset?