MENU
klinika

Nga BBC: Dimër i gjatë për të papunët

Bllokimet ‘mbytin tregun e punës’

26.10.2020 - 17:58

Rrugët e mëdha e të shkreta dhe puna në shtëpi po mbysin rimëkëmbjen e tregut britanik të punës. Zonat urbane në Skoci dhe Anglinë jugore kanë përjetuar rëniet të mëdha të vendeve të punës.

Vendet e lira të punës nuk kanë arritur të kthehen në nivelet para-pandemike në të 63 qytetet dhe qytetet që analizoi në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Shefi i CfC Andrew Carter tha se bllokimet lokale, megjithëse janë të nevojshme, do të përkeqësojnë situatën gjatë dimrit.

Rimëkëmbja e ngadaltë e vendeve të punës është e lidhur me një “kolaps” në numrin e vendeve të punës në shërbimet që reklamohen, tha CfC. Aberdeen, ku industria e naftës ka luftuar gjatë pandemisë, regjistroi rënien më të pjerrët, me 75% të vendeve të lira të punës në fillim të tetorit, krahasuar me të njëjtën kohë të vitit të kaluar.

Andrew Carter, shefi ekzekutiv i Qendrës për Qytetet, tha: “Kjo mund të ketë pasoja potencialisht katastrofike afatgjata për njerëzit dhe ekonominë.

“Qeveria na ka thënë që të presim një dimër të vështirë dhe ndërsa bllokimet lokale janë të nevojshme për të mbrojtur jetën, është jetike që ministrat të vazhdojnë të dëgjojnë dhe të rivlerësojnë nivelin e mbështetjes së dhënë për të ndihmuar njerëzit dhe vendet për t’u përballur me muajt në vazhdim.”

‘Dimër i gjatë’ për të papunët

Analistët e think tank-ut thanë se vonesa në punësim janë përqendruar në sektorë të ekspozuar ndaj kufizimeve të Covid-19, të tilla si shitja me pakicë, artet dhe aktivitetet e kohës së lirë. Rregulla më të rrepta të koronavirusit janë në fuqi për gati gjashtë milion britanikë.

Ata gjithashtu thanë se puna nga shtëpia ishte ‘vrasësja’ e industrive të cilat vareshin nga rruga e High Street. Zonat ku njerëzit janë kthyer në normalitet më shpejt, të tilla si Birkenhead, Chatham dhe Hull, kanë parë një rikuperim më të shpejtë të numrit të vendeve të punës të shpallura.

Pawel Adrjan, ekonomist në Mbretërinë e Bashkuar, tha: “Rimëkëmbja e ndrojtur në vendet e lira të punës është një paralajmërim për qytetet për fatkeqësitë që mund të përballen nëse kufizimet vazhdojnë të shfaqen në pjesë të vendit që tashmë po dridhen nga bllokimet e imponuara”.

“Me tendencën e punës në distancë që nuk tregon shenja të uljes, dhe rajone të tëra po vendosen nën kontroll më të rreptë, punët e shërbimit në qytete të mëdha dhe qytete mund të bëhen akoma më të pakta dhe ta tërheqin Mbretërinë e Bashkuar në një spirale pune,” tha Z. Adrjan.

“Kjo mund të nënkuptojë një dimër shumë të gjatë përpara për miliona njerëz aktualisht të papunë,” shtoi ai.

Shkalla e papunësisë në Mbretërinë e Bashkuar qëndroi në 4.5% në tre muaj deri në gusht, niveli më i lartë i parë në mbi tre vjet. Sipas Zyrës për Statistikat Kombëtare, rreth 1.5 milion njerëz ishin pa punë dhe po kërkonin punë midis qershorit dhe gushtit.

Një zëdhënës i Thesarit tha se kishte vendosur një plan gjithëpërfshirës për të mbrojtur dhe krijuar vende pune në çdo rajon të Mbretërisë së Bashkuar, dhe rritur bujarinë e skemave të saj të mbështetjes dimërore.

“Ne po sigurojmë gjithashtu fonde shtesë për autoritetet lokale dhe administratat e transferuara për të mbështetur bizneset lokale,” shtuan ata.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


BBC/ Gjendja e bizneseve në Kinë

“Fabrika e botës” e mbyllur me kyç