MENU
klinika

Shenjat e para

Çfarë është artriti psoriatik i fëmijeve?

16.10.2020 - 11:51

Artriti psoriatik është një formë e artritit që prek disa njerëz me psoriazë. Psoriaza është një sëmundje kronike e lëkurës dhe thonjve që karakterizohet nga skuqje e lëkurës , me luspa dhe thonj të trashë. Rreth një e treta e fëmijëve me psoriazë do të kenë artrit psoriatik.

Artriti psoriatik është një formë e artritit idiopatik juvenil (JIA) dhe karakterizohet nga inflamacion kronik i nyjeve dhe ënjtje, si dhe një rrezik në rritje për inflamacion asimptomatik të syve.

Artriti psoriatik përbën afërsisht 6 përqind të të gjitha rasteve të artritit të mitur.

Shkaqet

Megjithëse shkaku i artritit psoriatik është i panjohur, faktorë të tillë si imuniteti dhe mjedisi mund të luajnë një rol. Gjenetika gjithashtu duket të jetë e përfshirë: 40-80 përqind e fëmijëve me artrit psoriatik kanë një anëtar të familjes të shkallës së parë ose të dytë të prekur, të tilla si një vëlla ose motër, prind, gjysh ose teze / xhaxha.

Shenja  dhe simptoma

 • Simptomat e artritit psoriatik ndryshojnë nga fëmija në fëmijë dhe variojnë nga të lehta deri te ato të rënda.
 • Psoriaza është vetëm një simptomë e artritit psoriatik dhe jo të gjithë fëmijët me artrit psoriatik kanë skuqjen e lëkurës së psoriazës.
 • Fëmijët me artrit psoriatik mund të kenë ndonjë nga simptomat e mëposhtme:
 • Ënjtje  e nyjeve të vogla dhe të mëdha
 • Inflamacion ku tendinat dhe ligamentet bashkohen me kockat (enteziti)
 • Ënjtje e një gishti (daktilit)
 • Artriti i pjesës së poshtme të shpinës (sakroiliiti)
 • Artriti i shtyllës kurrizore (spondilit)
 • Inflamacion i syve (uveitis)
 • Ngurtësi në mëngjes
 • Dhimbje shpine ose ngurtësim
 • Gropëzimi i thonjve
 • Fëmijët e vegjël me artrit psoriatik kanë më shumë të ngjarë të shfaqin simptoma në nyjet e vogla, përjetojnë ënjtje të gishtave ose të këmbëve dhe janë në rrezik në rritje të zhvillimit të uveitit, një gjendje potencialisht serioze e syve.

Simptomat e artritit psoriatik mund të ngjajnë me gjendje ose probleme të tjera mjekësore. Gjithmonë konsultohuni me mjekun për një diagnozë.

Testimi dhe diagnostikimi

 • Reumatologët  diagnostikojnë artritin psoriatik nga:
 • Një ekzaminim fizik i fëmijës
 • Një histori e plotë mjekësore familjare
 • Një listë e detajuar e simptomave

Testet laboratorike, duke përfshirë:

 • Numërimi i plotë i qelizave të gjakut. Ky test lejon vlerësimin e anemisë, ose numërimin e ulët të gjakut. Anemia mund të jetë dytësore ndaj inflamacionit kronik nga artriti. Kjo provë gjithashtu kontrollon numrin e qelizave të bardha dhe të trombociteve. Trombocitet mund të ngrihen kur ka inflamacion.
 • Proteina C-reaktive (CRP) dhe niveli i sedimentimit të eritrociteve (ESR ose shkalla e sed). Këto teste bëhen për të përcaktuar nëse ka inflamacion në trup. Fëmijët me artrit psoriatik shpesh kanë një CRP të ngritur dhe / ose ESR në diagnozë ose me aktivitet të vazhdueshëm të sëmundjes.
 • Antitrupi ANA. ANA është një antitrup që është i pranishëm në rreth 20 përqind të njerëzve normalë, të shëndetshëm. Fëmijët me artrit psoriatik që kanë ANA pozitive kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të inflamacionit asimptomatik të syve (uveit). Frekuenca me të cilën rekomandohet shqyrtimi i okulistikës do të varet nga fakti nëse ky antitrup është i pranishëm apo jo.

Mund të rekomandohen teste të imazhit, duke përfshirë:

 • Rrezeve X. Një test diagnostik që përdor rrezet e padukshme të energjisë elektromagnetike për të prodhuar imazhe të nyjeve në film. Këto rrezet x lejojnë që mjeku të vlerësojë dëmtimin e nyjeve.
 • Imazhe rezonancë magnetike (MRI). Një test diagnostik që nuk përfshin rrezatim dhe lejon mjekun të vlerësojë për inflamacion aktiv / të vazhdueshëm në nyjet e prekura. MRI e legenit mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse mjeku shqetësohet për artritin e pjesës së poshtme të shpinës.
 • Ekografia. Ky test mund të bëhet në klinikë nga reumatologu për të vlerësuar për inflamacion të nyjeve dhe futjeve të tendinit. Ky test nuk funksionon mirë për të vlerësuar inflamacionin e nyjeve të pjesës së poshtme të shpinës.

Trajtimi

 • Qëllimi i trajtimit për artritin psoriatik është të zvogëlojë dhimbjen dhe ngurtësinë, të parandalojë deformimet dhe të ndihmojë fëmijën të ketë një mënyrë jetese sa më normale dhe aktive.
 • Trajtimet specifike për do të përcaktohen nga mjeku bazuar në:
 • Historia e përgjithshme shëndetësore dhe mjekësore e fëmijës
 • Shtrirja e gjendjes
 • Toleranca e fëmijës për ilaçe, procedura dhe terapi specifike
 • Pritjet për rrjedhën e sëmundjes

Disa ilaçe të përdorura për të trajtuar artritin idiopatik të mitur përdoren gjithashtu për të trajtuar artritin psoriatik, duke përfshirë:

 • Barna anti-inflamatore josteroide (NSAID) për të zvogëluar dhimbjen dhe inflamacionin
 • Injeksion i steroideve direkt në nyjen  e prekur
 • Barna  anti-reumatizmale modifikuese të sëmundjes (DMARDS) siç është metotreksati. Këto ilaçe mund të ndihmojnë gjithashtu në skuqjen e psoriazës.
 • Medikamente biologjike si infliximab, adalimumab, ose etanercept. Këto ilaçe ndihmojnë në përmirësimin e artritit në të gjithë trupin dhe gjithashtu ndihmojnë në uljen e inflamacionit në lëkurë nga psoriaza.
 • Ushtrim i rregullt
 • Terapia fizike për të përmirësuar dhe ruajtur funksionin e muskujve dhe artikulacioneve

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindromi Tuneli Carpal apo dicka tjetër?

A është artriti shkaku i dhimbjes së duarëve?