MENU
klinika

Nga The Economist/ Çfarë ka bërë Donald Trump?

SHBA e pavarur nga importuesit e naftës?

25.10.2020 - 17:57

Ndërkohë që liderët në Evropë dhe Kinë shtyjnë vendet e tyre drejt energjisë së pastër, Donald Trump është krenar që shkon në drejtim të kundërt. Në vitin 2016 ai premtoi se do të kursente qymyrin amerikan. Në të vërtetë, Z. Trump pritej të ishte përgjegjës për një epokë të artë për emetuesit e karbonit. Gjatë presidencës së tij Amerika është bërë prodhuesi më i madh në botë i naftës së papërpunuar, një ndryshim i madh për një vend që shqetësohet për sigurinë e energjisë për dekada. Megjithatë bumi i naftës i Amerikës po zvogëlohet dhe fuqia me qymyr po bie.

Kjo pavarësisht nga përpjekjet më të mira të Z. Trump. “Ne kurrë nuk do të jemi më të varur nga furnizuesit armiqësorë të huaj,” deklaroi presidenti në korrik. “Dhe ne do të mbrojmë pavarësinë e sapoformuar të energjisë të Amerikës.”

Agjencia e tij e Mbrojtjes së Mjedisit, ndër të tjera, është përpjekur të dobësojë kërkesat për uljen e emetimeve të gazeve serë në sektorin e energjisë, të minojë bazën ligjore për kufizimin e emetimeve të merkurit në impiantet e qymyrit, të lirojë standardet e efikasitetit të karburantit për makinat dhe rregullat e lehtësimit të naftës dhe emetimet e metanit nga prodhuesit e gazit. Për të bërë më shumë shpime, Z. Trump është në procesin e heqjes së mbrojtjes nga një pjesë e tokave publike më të mëdha se Austria dhe Zvicra së bashku.

Nëse Z. Trump rizgjedhet, ka më shumë mundësi që rregullat e tij të reja të bëhen të përhershme, veçanërisht nëse Gjykata e Lartë pohon interpretimin e tij të Aktit të Ajrit të Pastër. Makina më pak efikase do të qëndronin në rrugë, duke rritur kërkesën për benzinë. Impiantet e qymyrit mund të shmangin instalimin e pastruesve të rinj, duke i bërë ata më të papastër dhe, duke ulur kostot e tyre. Do të ishte më e vështirë të frenohen emetimet e metanit, një gaz serrë i cili mbi 20 vjet është 84 herë më i fuqishëm se dioksidi i karbonit. Do të kishte akoma më shumë shpime, përfshirë Strehimin Kombëtar të Natyrës së Arktikut, shtëpi për karibu dhe arinj polare. Rhodium Group, një veshje kërkimore, vlerëson se politikat e Z. Trump mund të shtojnë 1.8 gigatonë dioksid karboni në atmosferë deri në vitin 2035. Dhe në fund ,asnjë nga këto, megjithatë, nuk do të siguronte një ringjallje të qymyrit ose një rritje të qëndrueshme të prodhimit të naftës dhe gazit.

Filloni me qymyr. Punësimi në minierat e qymyrit ra me 5% nga 2016 në 2019, pavarësisht nga premtimet e fushatës së Z. Trump. Prodhimi i energjisë me qymyr ka rënë me 22% gjatë së njëjtës periudhë, i kërcënuar nga gazi i lirë dhe, gjithnjë e më shumë, burimet e ripërtëritshme të lira. Katër vjet më parë qymyri amerikan prodhoi dy herë më shumë energji elektrike sesa prodhonin burimet e rinovueshme, këtë vit energjia e rinovueshme është e gatshme të përputhet me llojin e qymyrit për herë të parë, sipas parashikimit më të fundit të qeverisë. Ndryshimet e Z. Trump mund të sigurojnë që disa impiante qymyri të qëndrojnë të hapura më gjatë dhe të lëshojnë gazra më të dëmshëm. Por ato nuk do të parandalonin rënien e sektorit.

Dominimi i naftës dhe gazit i Amerikës gjithashtu duket jo fort i besueshëm. Bonanza ndarëse e Amerikës filloi nën Barack Obama, ndërsa naftëtarët gjetën mënyra të reja për të shpërthyer hidrokarbure nga shtresat e shistit. Ishte Z. Obama ai që nënshkroi një projekt-ligj duke i dhënë fund një ndalimi 40-vjeçar të eksporteve të naftës bruto, duke hapur tregje të reja për prodhuesit amerikanë. Gjatë presidencës së Z. Trump, sanksionet ndaj Iranit dhe Venezuelës, dy petrostate, kanë mbështetur çmimet e naftës, por lufta e tij tregtare me Kinën i ka dëshpëruar ata. Kufiri i fuqisë së naftës së Amerikës është bërë gjithashtu i dukshëm.

Rritja e prodhimit amerikan nuk do të thotë se vendi është i pavarur, në vitin 2019 ai importoi 9.1 milion fuçi në ditë naftë të huaj. As Amerika nuk është e imunizuar nga lëkundjet në tregun global. Vitin e kaluar çmimet e papërpunuara kanë shënuar një ngritje të fortë pas një sulmi në objektet e naftës në Arabinë Saudite. Për shkak se industria e naftës e Amerikës është rritur, thotë Jason Bordoff nga Universiteti i Columbia, “ne jemi më të prekshëm ndaj dëmit ekonomik që vjen nga një kolaps i çmimit të naftës”. Kur Z. Trump u përball me uljen e çmimeve këtë vit, ai duhej t’i kërkonte Riad dhe Moskë për të ulur prodhimin. “Pasoja ishte forcimi i marrëdhënies midis Arabisë Saudite dhe Rusisë.”

Vetë kompanitë e naftës dhe gazit janë në trazira. Edhe para se covid-19 të shkatërronte kërkesën për naftë, investitorët kishin rënë në dashuri me  vajin argjilor amerikan, të ngopur me kthime të dobëta dhe nevojën e vazhdueshme për riinvestime. Nëse Z. Trump ka sukses në ankandin e qirave në Arktik, kjo mund të fillojë një luftë të zjarrtë çmimesh. Disa kompani të mëdha, duke përfshirë bp dhe Royal Dutch Shell, tashmë janë larguar nga Alaska.

Më e habitshme, sesa mbështetja e Z. Trump për industrinë e karburanteve fosile është se sa pak ai ka përmirësuar perspektivat e saj. Megjithatë, sektori do të preferonte ende një mandat të dytë Trump sesa një President Joe Biden. I nominuari demokrat nuk do të ndalonte copëtimin, siç pretendon Z. Trump, por ai do të kërkonte t’i jepte fund qiradhënies së naftës dhe gazit në tokat federale. Më e rëndësishmja, përpjekja e Z. Biden për të zvogëluar emetimet e gazeve serë, për shembull, përmes një objektivi për energji të pastër dhe mbështetje për infrastrukturën dhe makinat elektrike, do të rrisë kërkesën për hidrokarbure. “Do të ishte një ndryshim i vërtetë, dramatik”, thotë Frank Macchiarola i Institutit Amerikan të Naftës, lobi kryesor i industrisë së naftës. Investitorët tashmë kanë vendosur bastet e tyre. Që nga fillimi i vitit, vlera e një indeksi global të energjisë së pastër s & p është rritur me 70%.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN