MENU
klinika

Nga Russian Today/ Fituesi duket qartë

Familjet kineze bëhen më të pasura, ndërsa SHBA varfërohet

23.10.2020 - 19:35

Që pandemia goditi pasurinë individuale në të gjithë botën nuk është gjë e re. Një raport i ri nga Credit Suisse e rikonfirmon por sjell një tjetër fakt në dritë. Ka zbuluar se pasuria e familjes në Kinë dhe Indi ka mbështetur këtë trend.

Sipas studimit, viti 2019 ishte një vit i mirë për sa i përket krijimit të pasurisë. Pasuria totale globale u rrit me 36.3 trilionë dollarë, ndërsa pasuria u rrit me 8.5 përqind krahasuar me 2018, “duke ndihmuar kështu që të zbutet goditja e shkaktuar nga pandemia Covid-19”. Pavarësisht trazirave në tregun e aksioneve në pranverë, pasuria e familjes është tani pak më shumë se nivelet e regjistruara në fillim të vitit, tha ajo.

Veprimet e qeverive dhe bankave qendrore ndihmuan në zbutjen e pasojave të lidhura me pandeminë ndërsa pasuria globale u tërhoq nga një rënie fillestare në tremujorin e parë të vitit, duke shtuar 1 trilion dollarë deri në qershor pasi përfundoi 2019 me 399,2 trilionë dollarë.

“Duke pasur parasysh dëmin e shkaktuar nga Covid-19 në ekonominë globale, duket e pabesueshme që pasuria e familjes ka dalë relativisht e padëmtuar”, tha ekonomisti Anthony Shorrocks, një nga autorët e raportit.

Raporti tregoi se vetëm Kina dhe India panë fitime në pasurinë e familjeve në gjysmën e parë të vitit 2020, duke u rritur përkatësisht me 4.4 përqind dhe 1.6 përqind. Amerika Latine pësoi goditje, një zhytje prej 13 përqind, pasi zhvlerësimet e monedhës përkeqësuan humbjet në prodhimin e brendshëm bruto.

Krijimi global i pasurisë pritet të rikthehet vitin e ardhshëm ndërsa rimëkëmbet ekonomia, sipas Credit Suisse. “Dalja kryesore” është Amerika e Veriut, ku ekonomia është e penguar nga “dobësia e vazhdueshme për shkak të prevalencës së lartë të Covid-19” në Shtetet e Bashkuara. Pasuria e rajonit parashikohet të bjerë pesë përqind këtë vit dhe të mbetet pranë këtij niveli në 2021.

Credit Suisse tha se pasuria globale rrëshqiti në një mesatare $ 76,984 nga $ 77,309 në fillim të vitit. Mijëvjeçarët, të cilët gjithashtu pësuan pasoja nga kriza financiare dhe brezi i ardhshëm pas Covid do të duhet të merren me uljen e aktivitetit ekonomik dhe globalizimin, si dhe me udhëtimet e shkurajuara.

“Ekziston premtimi për shumë surpriza të tjera që do të vijnë”, tha Nannette Hechler-Fayd’herbe, zyrtari kryesor i investimeve të Credit Suisse për menaxhimin e pasurisë ndërkombëtare dhe kreu global i njësisë ekonomike dhe kërkimore. “Ndër ekonomitë kryesore, Kina ka të ngjarë të jetë fituesi i qartë.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Russia Today/ Putin: Nuk ka nevojë të...

A do të vazhdojë shkurtimi i prodhimit të naftës?