MENU
klinika

Nga Russian Today

FED po çon në kolaps dollarin amerikan

29.10.2020 - 10:37

Shitjet dhe dinamika politike po drejtojnë tregjet e aksioneve tani, sipas agjentit veteran Peter Schiff. Ai tregon pse tregjet dhe ekonomia janë kaq të varura dhe të dëshpëruara për stimul.

Dy faktorë kanë çuar aksionet më poshtë, tha Schiff, mungesa e progresit në një marrëveshje stimuluese dhe një rritje në rastet e Covid-19. Shitja mund të ishte më keq nëse nuk do të ishte një lëvizje e madhe nga rezervat e rimëkëmbjes në aksionet e “qëndrimit në shtëpi” duke përfituar nga pandemia. Sidoqoftë, Schiff mendon se për sa kohë këto rezerva në shtëpi mund të vazhdojnë të lulëzojnë në treg duke qenë se ato tashmë janë mbivlerësuar ndjeshëm.

“Sigurisht, nëse të gjithë njerëzit që qëndrojnë në shtëpi dhe bëjnë pazar nuk kthehen kurrë në punë dhe kurrë nuk kanë në të vërtetë një punë, dhe e vetmja para që duhet të shpenzojnë janë paratë që Fed krijon nga ajri, përfundimisht dollari do të shembet dhe fuqia e tyre reale blerëse do të bjerë së bashku me të, “tha ai.

“Shumë nga këto stoqe do të prishen sepse nuk do të kenë të ardhura reale sepse klientët e tyre do të thyhen dhe ata nuk do të jenë në gjendje të shesin këto produkte me kosto më të lartë sepse inflacioni do të rritet kostoja e prodhimit të të gjitha këtyre produkteve që konsumatorët e tyre me të vërtetë nuk kanë mundësi të blejnë. ”

Ndërsa shumica e amerikanëve tregojnë pandeminë si një arsye kryesore për gjendjen e tyre të tmerrshme, Schiff thotë se ata janë marrë me goditje të tjera të mëdha në ekonomi, si Lufta e Dytë Botërore, pa një tufë stimulimi qeveritar. Kjo vetëm sepse njerëzit ishin të përgatitur, ata kishin kursime, thotë ai.

“Fakti që nuk ishim përgatitur aspak, ky është problemi për të cilin askush nuk dëshiron të flasë. Pse ndodh që amerikanët janë të ngarkuar me borxhe dhe çeqe page për të jetuar? Pse është e njëjta gjë e vërtetë për kaq shumë biznese? Pse humbjet e kredisë tani do të jenë të tmerrshme? ”

Schiff shpjegon se kjo është për shkak se Rezerva Federale mbajti normat e interesit kaq të ulëta për kaq shumë kohë sa njerëzit dhe kompanitë ishin në gjendje të huazonin shumë më shumë para sesa do të ishin në gjendje të merrnin hua gjatë një mjedisi normal të huazimit. “Pra, është për shkak të Rezervës Federale që shoqëria, vendi, është aq i lartësuar. Kjo është arsyeja pse ne jemi kaq të prekshëm. Kjo është arsyeja pse të gjithëve u duhet kaq shumë ndihmë. ”

Schiff thotë: “Arsyeja pse të gjithë kanë nevojë për para është sepse ne kemi luajtur politikë në të kaluarën duke i bërë ata kaq të varur nga ato para, duke u përpjekur të vonojmë dhe zbutim çdo recesion të vetëm – tani jemi në një depresion. Sikur të kishim lejuar forcat e tregut të veprojnë, do të kishim pasur një ekonomi shumë më të shëndetshme në Covid-19 në vend të një flluske. Dhe problemi me flluska është herët a vonë, ata gjithmonë gjejnë një kunj ”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një program lehtësues prej $700 mld dhe...

CNBC/ Çfarë do të bëjë FED kundër COVID-19?

Adrian Civici/ Leku në raport me euron dhe dollarin

Çfarë po ndodh në tregjet monetare?

Dy shtysat kryesore

Koronavirus po forcon euron?