MENU
klinika

Efektet anësore

Fëmijët që marrin këto ilaçe mund të kenë diabet në të ardhmen

01.10.2020 - 12:19

Fëmijët që kanë nevojë për të marrë steroide orale për kushte kronike ose të rrezikshme për jetën mund të përjetojnë efekte anësore serioze, sipas studimit të ri.

Fëmijët me çrregullime autoimune të tilla si artriti i mitur, psoriaza ose sëmundja inflamatore e zorrëve shpesh u përshkruhet një steroide për të mbajtur sëmundjen nën kontroll.

Por shansi që një fëmijë mund të zhvillojë diabet ishte gati gjashtë herë më i lartë tek fëmijët që marrin steroid sesa tek ata që nuk e marrin. Shanset e presionit të lartë të gjakut ishin 19 herë më të larta tek ata me steroide dhe gjasat e një mpiksje gjaku ishin 16 herë më të larta, zbuloi studimi.

Lajmi i mirë, megjithatë, është se këto komplikime janë jashtëzakonisht të rralla.

“Këto ndërlikime janë serioze, por të rralla. Ato prekin një pjesë shumë të vogël të fëmijëve me steroide,” tha autori i studimit Dr. Daniel Horton, një profesor asistent i pediatrisë dhe epidemiologjisë në Rutgers Center për Farmakoepidemiologji dhe Shkencë të Mjekimit në Neë Brunsëick, N.J.

Horton theksoi se mjekët janë të vetëdijshëm për shumë efekte anësore që lidhen me steroidet, por ata gjithashtu e dinë sa mirë ilaçet mund të bëjnë në situata të caktuara, të tilla si astma ose kushtet autoimune.

“Kur e përshkruaj këtë ilaç, përfitimet duhet të tejkalojnë rreziqet ose nuk do ta përshkruaja. Ky studim tregon llojet e ndërlikimeve që duhet të kërkojnë mjekët, veçanërisht nëse një fëmijë merr doza të larta të një steroidi oral si prednizoni, “Tha Horton.

Studimi përfshiu më shumë se 930,000 fëmijë të SH.B.A. deri në moshën 18 vjeç. Disa kishin sëmundje autoimune dhe disa jo. Shumë nga të rinjtë (rreth dy të tretat) me sëmundje autoimune të cilëve gjithashtu iu dha steroid treguan prova të astmës, gjithashtu.

ADHD Medications - HelpGuide.org

Studiuesit nuk kërkuan të gjitha llojet e ndërlikimeve të lidhura me steroidet. Ata kërkuan për diabet, presion të lartë të gjakut dhe mpiksje të gjakut. Presioni i lartë i gjakut ishte ndërlikimi që ndodhi më shumë tek fëmijët që marrin steroide.

Të tre ndërlikimet ishin më të zakonshme tek fëmijët me sëmundje autoimune, pavarësisht nëse ata po merrnin steroide.

Horton tha se ky studim nuk ishte krijuar për të provuar një lidhje të drejtpërdrejtë shkak-pasojë. Por, shtoi ai, “Rezultatet ishin mjaft të fuqishme në një popullsi të madhe, gjë që sugjeron një efekt real të këtyre ilaçeve”.

Efekti i steroideve në trup është kompleks, tha Horton. Disa mënyra se si ato veprojnë në trup janë duke prishur aktivitetin metabolik dhe duke rritur efektet e drejtpërdrejta hormonale në zemër dhe enët e gjakut. Steroidet dihet gjithashtu se shkaktojnë shtim në peshë.

Dr. Robert Pass është shefi i divizionit për kardiologjinë pediatrike në Spitalin e Fëmijëve Mount Sinai Kravis në Neë York City. Ai nuk ishte pjesë e kërkimit, por shqyrtoi gjetjet.

“Ky studim përforcon idenë e njohur se steroidet mund të shkaktojnë ose rrisin rrezikun e diabetit, presionit të lartë të gjakut dhe mpiksjes së gjakut. Por, për shumicën e fëmijëve që marrin steroid oral, nuk ka shumë alternativa”, tha Pass.

“Në fëmijët me astmë shumë të keqe, përdorimi i steroidit oral është një element kryesor. Nuk duhet të humbni përfitimet e steroid oral kur është e nevojshme. Nëse përdoren si duhet, steroidet mund të administrohen në mënyrë të sigurt”, tha ai.

Pass tha se studimi tregon nevojën e vazhdueshme për terapi alternative. Por ai shtoi se prindërit nuk kanë nevojë të tremben nëse fëmija i tyre ka nevojë për një steroide. Ai sugjeroi të flisni me mjekun e fëmijës për vendimin për ta vendosur fëmijën në një steroide.

Dhe, të dy mjekët thanë, kur është e mundur, zgjidhen ilaçe që kursejnë steroide. Këshillimi i të ushqyerit mund të ndihmojë në shmangien e shtimit të peshës që mund të ndodhë me steroide, tha Horton.

Studimi u botua së fundmi në Revistën Amerikane të Epidemiologjisë.