MENU
klinika

Studimi që zgjati 24 vjet tregon se...

Gratë me menstruacione të çrregullta jetojnë më pak?

23.10.2020 - 10:49

Në një zbulim që sugjeron se menstruacionet e një gruaje mund të jenë një tregues i fuqishëm i shëndetit të saj të përgjithshëm, studiuesit raportojnë se gratë me cikle menstruale të parregullta dhe të gjata përballen me një rrezik më të lartë të vdekjes së hershme.

Në një studim që zgjati 24 vjet dhe përfshiu më shumë se 79,000 gra para menopauzës që nuk kishin histori të sëmundjeve të zemrës, kancerit ose diabetit, ato që kishin gjithmonë cikle menstruale të çrregullta kishin më shumë të ngjarë të vdisnin para moshës 70 vjeç sesa ato që kishin rregullisht ciklet.

“Pika e rëndësishme e ilustruar nga ky studim është se rregullsia menstruale dhe shëndeti riprodhues siguron një dritare për shëndetin e përgjithshëm afatgjatë,” tha Dr. Adam Balen, një profesor i mjekësisë riprodhuese në Spitalet e Mësimdhënies Leeds në Britani.

“Gratë e reja me periudha të çrregullta kanë nevojë për një vlerësim të plotë, jo vetëm të hormoneve dhe metabolizmit, por edhe të mënyrës së tyre të jetesës, në mënyrë që të këshillohen për hapat që mund të marrin, të cilat mund të rrisin shëndetin e përgjithshëm”, tha Balen, i cili nuk ishte të përfshirë në studim.

Gratë që kishin një gjatësi të zakonshme të ciklit prej 40 ditësh ose më shumë në moshat 18-22 dhe 29-46 kishin më shumë gjasa të vdisnin para kohe se ato që kishin një gjatësi të zakonshme të ciklit prej 26-31 ditë në të njëjtat intervale moshe.

Këto lidhje ishin më të fortat për vdekjet nga sëmundjet e zemrës, krahasuar me kancerin ose shkaqe të tjera. Rreziku i rritur ishte gjithashtu pak më i fortë në mesin e duhanpirësve, sipas studimit të botuar më 30 shtator në revistën mjekësore BMJ.

Gjetjet sugjerojnë që cikli menstrual i një gruaje duhet të konsiderohet si një shenjë e rëndësishme e shëndetit të përgjithshëm gjatë gjithë viteve të lindjes së saj, thanë studiuesit në një njoftim për shtyp. Ata drejtoheshin nga Jorge Chavarro, nga Shkolla Chan e Shëndetit Publik në Boston.

Ata thanë që lidhjet midis cikleve menstruale të gjata dhe të parregullta dhe rritjes së rrezikut të vdekjes së parakohshme ka të ngjarë të vijnë për shkak të ndërprerjeve të hormoneve. Por studimi nuk provoi se ciklet e çrregullta në të vërtetë shkaktonin vdekjen e hershme, vetëm se kishte një lidhje.

Ciklet menstruale të çrregullta dhe të gjata janë të zakonshme në mesin e grave në moshën riprodhuese dhe kanë qenë të lidhura me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kryesore kronike duke përfshirë kancerin e vezoreve, sëmundjet e zemrës, diabetin tip 2 dhe problemet e shëndetit mendor.

When is a heavy period too heavy? - Harvard Health Blog - Harvard Health  Publishing

Sidoqoftë, ka pasur pak prova të mëparshme për të lidhur ciklet menstruale të parregullta ose të gjata me rrezikun e vdekjes së hershme.

“Këto të dhëna do të inkurajojnë marrjen në pyetje në të ardhmen të simptomave menstruale dhe patologjive si një tregues i rezultateve afatgjata të shëndetit dhe mund të ofrojnë një mundësi të hershme për të zbatuar strategji parandaluese për të përmirësuar shëndetin e grave gjatë gjithë jetës”, tha Dr. Jacqueline Maybin për Shkencën e Medias Qendra në Londër . Ajo është një bashkëpunëtore e vjetër kërkimore dhe gjinekologe konsulente në Qendrën MRC të Universitetit të Edinburgut për Shëndetin Riprodhues.

“Një shkak themelor specifik i menstruacioneve të parregullta mund të rrisë rrezikun e vdekjes së parakohshme, në vend të gjakderdhjes së parregullt, në vetvete,” tha Maybin, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkim.

“Ne tashmë e dimë që gratë me sindromë policistike të vezoreve [PCOS], një shkak kryesor i menstruacioneve të parregullta, kanë një rrezik në rritje të diabetit, presionit të lartë të gjakut dhe kancerit të mitrës. Është  e rëndësishme që gratë me PCOS të flasin me mjekun për të zvogëluar këto rreziqe “.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja 7 problemet e shëndetit

Probleme me ciklin menstrual?