MENU
klinika

Shkaqet dhe trajtimi

Gungë në qafë? Ja ç’duhet të dini

16.10.2020 - 11:54

Një masë në qafë është një gungë ose ënjtje në qafë që mund të jetë e madhe dhe e dukshme ose shumë e vogël. Masat në qafë janë shumë të zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët. Disa masa të qafës janë të pranishme që nga lindja (masa kongjenitale të qafës) dhe mund të vijnë nga formimi jonormal gjatë zhvillimit embrional.

Shumë masa të qafës bëhen të dukshme kur fëmija ka një infeksion të sipërm të frymëmarrjes si infeksioni i të ftohtit ose sinusit. Disa nuk gjenden derisa të bëhen të zgjeruara dhe të dhimbshme nga infektimi.

Masat e qafës zakonisht janë beninje (jo kancerogjene). Masat kanceroze të qafës janë të rralla në foshnjat e reja dhe fëmijët, por herë pas here një masë diagnostikohet si një tumor kanceroz.

Shkaqet e masave të qafës përfshijnë:

 • Kist i tubit tiroglosal. Ky është lloji më i zakonshëm i masës së qafës kongjenitale (e pranishme që nga lindja) dhe mbetet e pazbuluar derisa të fryhet dhe infektohet. Është  një xhep i vogël me lëng ose mukus në qafë.
 • Kist i çarjes degore. Kjo ndodh kur indet në zonën e qafës dhe kollonës (çarja degore) nuk arrijnë të zhvillohen normalisht. Kjo mund të duket si hapësira të hapura të quajtura sinuse të çara, të cilat mund të zhvillohen në njërën ose në të dy anët e qafës. Një cist i çarë degëzimi mund të formohet nga lëngu i kulluar nga një sinus. Kisti ose sinusi mund të infektohet.
 • Kist dermoid. Një cist dermoid është një xhep ose zgavër nën lëkurë që përmban indet normalisht të pranishme në shtresat e jashtme të lëkurës. Xhepi formon një masë që ndonjëherë është e dukshme në lindje ose në foshnjërinë e hershme, por shpesh nuk shihet deri në vite më vonë.
 • Limfadeniti inflamator. Limfadeniti ndodh kur gjëndrat në qafë rriten nga ënjtja (inflamacioni), shpesh në përgjigje të një sëmundje bakteriale ose virale.
 • Tumori SCM i foshnjërisë. Kjo është masa më e zakonshme e qafës së foshnjave dhe zakonisht ndodh në moshën 2 deri në 4 javë. Ky është një lezion beninj i qelizave brenda muskulit sternokleidomastoid (SCM).
 • Një infeksion i gjëndrës së pështymës. Ky është një infeksion që shkakton inflamacion të gjëndrave të pështymës.
 • Tumori beninj. Kjo është një rritje jo kanceroze që nuk mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit.

Fixing Upper Back and Neck Pain

Në raste të rralla, masat e qafës shkaktohen nga:

 • Limfoma. Limfoma i referohet kancereve të sistemit limfatik, i cili përbëhet nga enë në të gjithë trupin që mbartin limfë (lëngu pa ngjyrë nga indet e trupit); organe të tilla si nyjet limfatike, shpretka dhe timusi që prodhojnë dhe ruajnë qelizat që luftojnë infeksionin; bajamet, stomaku, zorra e hollë dhe lëkura.
 • Rabdomiosarkoma. Ky është kanceri i indit lidhor ose indit të butë të trupit.
 • Nyjet e tiroides. Këto nyje shkaktojnë gunga ose ënjtje në gjëndrën tiroide në bazën e qafës.
 • Kancer i tiroideve. Kjo është kur qelizat anormale po rriten në gjëndrën tiroide.

Testimi dhe diagnostikimi për masat e qafës

Mjeku do të kryejë një histori shëndetësore dhe provim fizik. Në diagnostikimin e masës, mjeku i do të konsiderojë:

 • Moshën e pacientit
 • Sa kohë ka qenë e pranishme masa
 • Nëse ka qenë i sëmurë kohët e fundit, ka pasur një infeksion të kohëve të fundit ose është kafshuar nga një kafshë
 • Nëse ka një histori familjare të masave të qafës
 • Gjatë provimit fizik, mjeku gjithashtu do të ndiejë masën në qafë dhe do ta kontrollojë atë për lëvizje, ënjtje, skuqje, ngrohtësi, ndjeshmëri, kullues ose lëng.
 • Testet e mëtejshme mund të jenë të nevojshme për të diagnostikuar plotësisht llojin e masës së qafës dhe nëse përfshihen indet dhe strukturat e tjera në qafë.

Trajtimi i masave të qafës

Trajtimi i masave të qafës varet nga lloji i masës dhe nëse ka infeksion. Shpesh, nevojitet heqja kirurgjikale e masës. Lezionet e vendosura në rajonin e kokës ose qafës mund të jenë pranë rrugëve të frymëmarrjes, bazës së kafkës, syve dhe shumë strukturave të tjera delikate ose jetësore. Menaxhimi i këtyre lezioneve kërkon qasje të specializuara kirurgjikale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga rënia e flokëve tek shtimi në peshë

5 shenjat që paralajmërojnë se vuani nga gjëndra tiroide