MENU
klinika

Kur duhet të ekzaminoheni dhe sa shpesh?

Kjo është mënyra më e mirë për të luftuar kancerin e zorrës së trashë!

26.10.2020 - 11:04

Një nga kanceret më vdekjeprurëse mund të parandalohet ose zbulohet në një fazë të shërueshme nëse ndiqni udhëzimet e rekomanduara të shqyrtimit.

Kanceri i zorrës së trashë është shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri. Lajmi i mirë është se niveli i vdekjeve ka rënë vazhdimisht gjatë dekadave të fundit midis të rriturve . (Sidoqoftë, midis njerëzve nën 55 vjeç, nivelet e vdekjeve nga kanceri i zorrës së trashë janë rritur ngadalë, por në mënyrë të qëndrueshme, që nga viti 2008.)

“Ekzaminimi mund të gjejë dhe largojë polipet – rritja jonormale e indeve – para se ato të mund të zhvillohen në kancer”, thotë Dr. Osama Rahma, një onkolog mjekësor në Institutin e Kancerit Dana-Farber të lidhur me Harvard.

Mosha ka rëndësi

Mesazhi është i qartë: ekranizohuni. Por kur duhet të filloni, sa kohë duhet të vazhdoni të testoheni dhe cilat janë metodat më të mira?

  • Së pari, udhëzimet më të fundit të shqyrtimit të kancerit të zorrës së trashë sugjerojnë këshillat më poshtë për njerëzit me rrezik mesatar:
  • Njerëzit duhet të fillojnë shqyrtimin e rregullt në moshën 45 vjeç.
  • Njerëzit me shëndet të mirë me një jetëgjatësi prej më shumë se 10 vjet duhet të vazhdojnë kontrollimin e rregullt të kancerit të zorrës së trashë deri në moshën 75 vjeç.
  • Për njerëzit e moshës 76 deri 85 vjeç, depistimi duhet të bazohet në preferencat e një individi, jetëgjatësinë, shëndetin dhe rezultatet e shqyrtimeve të kaluara.
  • Pas moshës 85 vjeç, shqyrtimi rutinë duhet të ndalet, sepse ka më shumë të ngjarë të shkaktojë dëm sesa përfitim.

Është e rëndësishme të theksohet se ky është “rrezik mesatar”. Kjo do të thotë se njerëz që nuk kanë pasur polipe të zorrës së trashë, nuk kanë një histori familjare të kancerit të zorrës së trashë dhe nuk janë diagnostikuar me sëmundje inflamatore të zorrëve si kolit ulcerativ ose sëmundje Crohn, gjë që rrit rrezikun e tyre.

“Njerëzit me rrezik më të lartë duhet të kontrollohen në një moshë më të hershme, dhe më shpesh, në varësi të rrezikut të tyre individual”, thotë Dr. Rahma.

Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë përfshijnë mbipeshë dhe ulur, pirja e duhanit dhe pirja e tepërt e alkoolit. Ndërsa ekzistimi i ndonjërit prej këtyre faktorëve të rrezikut nuk do të ndryshonte moshën në të cilën duhet të filloni shqyrtimin, ato e bëjnë akoma më me rëndësi që ju të ndiqni udhëzimet.

Testet e depistimit ndahen në dy kategori: vizuale dhe të bazuara në jashtëqitje. Këtu është një vështrim në secilin.

Testet vizuale

Testet vizuale lejojnë që mjeku të shohë brenda zorrës së trashë, direkt ose virtualisht duke përdorur një skanim CT. Ekzistojnë tre lloje.

Kolonoskopia. Standardi i artë për depistimin për polipet dhe kancerin e hershëm të zorrës së trashë është një kolonoskopi. “Procedura ofron pamjen më gjithëpërfshirëse të të gjithë zorrës së trashë,” thotë Dr. Rahma.

Funksionon kështu: Një tub i hollë, fleksibël – me trashësinë e një gishti – lehtësohet brenda zorrës së trashë. Një video kamera në fund dërgon fotografi në një monitor. Nëse shihen polipet, mjeku mund t’i biopsojë ose t’i heq. Provimi zgjat rreth 30 minuta.

“Nëse nuk ka polipe ose të tjera në lidhje me anomalitë, atëherë kolonoskopia nuk ka pse të përsëritet për 10 vjet të tjera”, thotë Dr. Rahma. “Nëse hiqen polipet parakanceroze, mjeku  mund të sugjerojë një tjetër kolonoskopi në rreth tre deri në pesë vjet.”

Anët e dobëta të një kolonoskopie janë se ajo është lehtësisht invazive, kërkon qetësim dhe është e bezdisshme për tu përgatitur – ju duhet të kaloni të paktën një ditë të “përgatitjes së zorrëve” për të pastruar zorrën e trashë, thotë Dr. Rahma. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz shtyjnë të kenë një të tillë.

Por për të marrë provimin më të plotë të zorrës së trashë dhe për të ditur se ku qëndroni në lidhje me kancerin e zorrës së trashë, duhet të bëni një kolonoskopi jo më vonë se mosha 50 vjeç.

“Nëse nuk e keni marrë një deri atëherë, ju keni nevojë”, thotë ai. Nëse rreziku është më i lartë se mesatarja, mund t’ju duhet një më shpejt.

kanceri i zorrës se trashe
kanceri i zorrës se trashe

Sigmoidoskopi fleksibile. Kjo është e ngjashme me një kolonoskopi, përveç që kamera video është e bashkangjitur në një tub më të shkurtër dhe më të hollë.

Parapërgatitja e zorrëve është e nevojshme si me një kolonoskopi të rregullt, por është më e thjeshtë sepse vetëm rektumi dhe zorra e trashë e poshtme duhet të jenë të pastra nga jashtëqitjet. Procedura zakonisht nuk kërkon qetësim.

E keqja është se mjeku është në gjendje të ekzaminojë vetëm një të tretën e poshtme të zorrës së trashë. “Kjo është zona e zorrës së trashë ku shpesh gjenden polipet, por procedura nuk siguron një provim të të gjithë zorrës së trashë”, thotë Dr. Rahma. “Gjithashtu, mjeku mund të heqë polipet vetëm nga zona e ekzaminuar”. Nëse nuk gjendet asgjë, testi përsëritet çdo pesë vjet.

Ky është një opsion nëse nuk ndiheni të gatshëm për një kolonoskopi të plotë, thotë Dr. Rahma. Por mbani në mend se nëse gjenden polipet parakanceroze, gjithsesi do t’ju duhet një kolonoskopi e plotë për t’u siguruar që nuk ka polipë të tjerë që sigmoidoskopi nuk mund t’i arrijë.

Kolonografia CT. Këtu, mjeku përdor një skanim CT për të parë të gjithë zorrën e trashë. Kërkohet një përgatitje e ngjashme e zorrëve si me kolonoskopinë, por nuk nevojitet qetësim. Testi shpesh bëhet çdo pesë vjet nëse nuk gjenden polipe.

Tërheqja kryesore e kolonografisë CT është se është një mënyrë më pak invazive për të parë të gjithë zorrën e trashë në krahasim me kolonoskopinë tradicionale. Por ka të meta. Për shembull, ai mund të humbasë ose mbivlerësojë polipet. Dhe kur të gjenden polipet, kolonoskopia (dhe një përgatitje tjetër e zorrëve) do të jetë e nevojshme.

Mbani në mend se zgjedhja ose e një sigmoidoskopie fleksibile ose e kolonografisë CT nuk do t’ju përjashtojë që të keni nevojë për një kolonoskopi në një moment, thotë Dr. Rahma.

Kolonoskopia tradicionale gjithmonë duhet të mendohet si zgjedhja juaj Nr. 1, veçanërisht nëse nuk e keni pasur kurrë. Megjithatë, mund të ketë arsye pse nuk mund të bëni një kolonoskopi, të tilla si një rrezik në rritje i komplikimeve për shkak të sëmundjes së rëndësishme të zemrës ose një gjendje tjetër shëndetësore themelore. “Në këto raste, një sigmoidoskopi periodike ose kolonografi CT janë alternativa të arsyeshme”, thotë Dr. Rahma.

Testet e bazuara në jashtëqitje

Lloji tjetër i depistimit janë testet e bazuara në jashtëqitje. Këto janë të njohura sepse janë të lehta për tu bërë dhe nuk kërkojnë ndonjë përgatitje të zorrëve. E keqja është se ato nuk janë aq të sakta sa një kolonoskopi dhe rrezikojnë nga rezultate false-pozitive (domethënë, rezultate që sinjalizojnë një problem që nuk ekziston atje).

“Ato janë më të mirat për njerëzit që nuk janë të gatshëm për një kolonoskopi të plotë, por duan të kontrollohen në një farë mënyre,” thotë Dr. Rahma.

Këto janë tre llojet e testeve të jashtëqitjes:

  1. Testi i gjakut okul fekal (gFOBT). Ju vendosni mostrat e jashtëqitjes në një kartë provë të veshur me një substancë të quajtur guaiac që mund të zbulojë gjak në jashtëqitje, shenja të mundshme të polipeve ose kancerit. Shpesh kryhet çdo vit.
  2. Testi imunokimik fekal (FIT). Ashtu si gFOBT, kjo provë përdor mostra të jashtëqitjes, por ka antitrupa për të gjetur gjak të fshehur. Bëhet gjithashtu çdo vit.
  3. Testi i ADN-së në feçe. I njohur gjithashtu me emrin e markës Cologuard, ai kombinon testin FIT me një test që kërkon ADN të ndryshuar në jashtëqitje. Bëhet çdo një deri në tre vjet.

Përsëri, kini kujdes se një rezultat pozitiv nga testet e jashtëqitjes kërkon një kolonoskopi pasuese.