MENU
klinika

Njihuni me hepatoblastomën

Barku i fryrë mund të jetë një shenjë e rrezikshme!

28.10.2020 - 19:57

Çfarë është hepatoblastoma?

Hepatoblastoma është një tumor i rrallë (një rritje anormale e indeve) që buron nga qelizat në mëlçi. Është  tumori më i zakonshëm kanceroz (malinj) i mëlçisë në fëmijërinë e hershme. Shumica e tumoreve të hepatoblastomës fillojnë në lobin e djathtë të mëlçisë. Qelizat e kancerit të hepatoblastomës gjithashtu mund të përhapen (metastazojnë) në zona të tjera të trupit. Vendi më i zakonshëm i metastazës janë mushkëritë.

Hepatoblastoma prek kryesisht fëmijët nga foshnjëria deri në moshën rreth 5 vjeç. Shumica e rasteve shfaqen gjatë 18 muajve të parë të jetës. Hepatoblastoma është më e zakonshme tek djemtë sesa vajzat deri në moshën 5 vjeç, kur diferenca gjinore zhduket. Ndodh më shpesh tek fëmijët që kanë lindur shumë para kohe (herët) me pesha shumë të ulëta të lindjes.

Megjithëse shkaku i saktë i kancerit të mëlçisë është i panjohur, ekzistojnë një numër kushtesh gjenetike që shoqërohen me një rrezik në rritje për zhvillimin e hepatoblastomës.

Ato përfshijnë:

 • Sindroma Beckëith-Ëiedemann. Kjo sindromë karakterizohet nga një kombinim i tumorit Ëilms, dështimit të veshkave, keqformimeve gjenitourinare dhe anomalive të gonadës (vezoreve ose testikujve).
 • Polipoza adenomatoze familjare. Ky është një grup i sëmundjeve të rralla të trashëguara të traktit gastrointestinal.
 • Hemihipertrofi. Kjo gjendje është rritja më e shpejtë e njërës gjymtyrë në njërën anë të trupit në krahasim me anën tjetër.
 • Fëmijët që janë të ekspozuar ndaj infeksionit të hepatitit B në një moshë të hershme, ose ata që kanë atresi biliare, gjithashtu janë në rrezik të rritur për zhvillimin e kancerit të mëlçisë

Shenja  dhe simptoma

Shenjat dhe simptomat e hepatoblastomës pediatrike shpesh varen nga madhësia e tumorit dhe nëse ai është përhapur në pjesë të tjera të trupit. Simptomat mund të përfshijnë:

 • Një masë e madhe në bark
 • Barku i fryrë
 • Humbje peshe
 • Ulja e oreksit
 • Të vjella
 • Verdhëza (zverdhja e syve dhe e lëkurës)
 • Kruarje e lëkurës
 • Anemia
 • Dhimbje shpine

Trajtimi

Trajtimi për hepatoblastoma ka për qëllim heqjen (resektimin) e sa më shumë tumori. Indet e mëlçisë mund të rigjenerohen pasi të hiqet një pjesë.

Shumica e hepatoblastomave gjithashtu kërkojnë trajtim me kimioterapi për të tkurrur tumorin para operacionit. Kjo e bën më të lehtë dhe më të sigurt për kirurgun për të hequr masën. Kimioterapia jepet gjithashtu pas operacionit për të minimizuar mundësinë e përsëritjes (rigjenerimi i kancerit).

Si me çdo kancer, prognoza dhe mbijetesa afatgjatë mund të ndryshojnë shumë nga fëmija në fëmijë. Kujdesi i shpejtë mjekësor dhe terapia agresive janë të rëndësishme për parashikimin më të mirë. Kujdesi i vazhdueshëm për ndjekjen është thelbësor për një fëmijë të diagnostikuar me hepatoblastoma, sepse mund të shfaqen efekte anësore të rrezatimit dhe kimioterapisë.