MENU
klinika

Zbulimi

Ky ilaç “bën mrekulli” për pacientët me kancer!

23.10.2020 - 10:46

Një ilaç i aprovuar rishtazi për formën kryesore të vrasësit numër një të kancerit, kancerit të mushkërive, përmirëson mbijetesën e pacientit, konfirmon një studim i ri.

Ilaçi i imunoterapisë Tecentriq (atezolizumab) u miratua në fillim të këtij viti nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave për të trajtuar pacientët me kancer të mushkërive me qelizë jo të vogël të diagnostikuar rishtas (NSCLC), të cilat përbëjnë deri në 85% të të gjithë tumoreve të mushkërive.

Tecentriq synon një proteinë të njohur si PD-L1 që shtrihet në sipërfaqen e qelizave tumorale. Normalisht, kjo proteinë sinjalizon qelizat T të sistemit imunitar të trupit që të mos sulmojnë. Sidoqoftë, duke synuar PD-L1, Tecentriq lëshon qelizat T natyrore të trupit për të synuar dhe shkatërruar këto qeliza kancerogjene, shpjeguan studiuesit në Yale Cancer Center.

Tecentriq “tashmë ka treguar aktivitet të shkëlqyeshëm në pacientët që përparojnë në kimioterapinë në vijën e frontit, por ky studim konfirmoi se ilaçi është aktiv në pacientë të zgjedhur që nuk kanë marrë ende ndonjë trajtim për kancerin e mushkërive”, tha onkologu mjekësor Dr. Nagashree Seetharamu, i cili trajton mushkëritë tek pacientët me kancer, por nuk ishte përfshirë në studimin e ri.

Studimi përfshiu 554 pacientë me tumore metastatike NSCLC të fazës 4. Të gjithë pacientët kishin tumore që nuk kishin mutacione në gjenet EGFR ose ALK: Siç shpjeguan studiuesit në një njoftim të lajmeve në Yale, tumoret me ato mutacione trajtohen më mirë me ilaçe të tjera.

Midis 205 pacientëve, tumoret e të cilëve kishin shprehje të lartë qelizore të PD-L1, mbijetesa e përgjithshme mesatare ishte 20 muaj për ata që morën Tecentriq përkundrejt 13 muajve për ata që morën kimioterapi standarde të bazuar në platin.

Mbijetesa mesatare pa progresion – koha nga trajtimi në sëmundje që fillon të përkeqësohet – ishte tetë muaj për pacientët që morën Tecentriq përkundrejt pesë muajve për ata që ishin në kimioterapi standarde, zbuluan studiuesit.

“Këto janë rezultate interesante dhe mund të ndryshojnë jetën për shumë pacientë,” tha autori kryesor i studimit Dr. Roy Herbst. Ai është shefi i onkologjisë mjekësore në Yale Cancer Center si dhe Smiloë Cancer Hospital.

“Kanceri i mushkërive është kanceri më i zakonshëm në të gjithë botën, me më shumë se 1.5 milion pacientë të diagnostikuar çdo vit. Gjysma e pacientëve diagnostikohen me sëmundje metastatike dhe ata mund të jenë një kandidat për këtë ilaç,” tha Herbst në njoftimin për shtyp.

“Gjithashtu inkurajuese është që [Tecentriq] në përgjithësi tolerohej mirë,” tha Herbst, i cili është gjithashtu drejtor i asociuar i qendrës së kancerit për kërkime përkthimore në Yale Cancer Center. “Efektet anësore për pacientët ishin të ngjashme me ilacet e tjera të miratuara për trajtimet e disa llojeve të kancerit. “

Lung Cancer: Causes, Stages, Life Expectancy, and More

Gjyqi vlerësoi gjithashtu se si Tecentriq performoi midis pacientëve me një “ngarkesë të lartë mutacionale në tumor”, që do të thotë se ata kishin nivele të larta të mutacioneve gjenetike në mbetjet e ADN-së së kancerit të zbuluara në testet e gjakut. Në disa lloje të kancereve, barra e lartë mutacionale lidhet me përgjigjet më të mira ndaj ilaçeve të imunoterapisë si Tecentriq.

“Midis këtyre pacientëve me NSCLC, ata me ngarkesë të lartë mutacionale në tumor që morën [Tecentriq] treguan një mbijetesë të përmirësuar pa progresion prej shtatë muajsh në krahasim me katër muaj për ata që u është dhënë kimioterapi”, tha Herbst. “Ky zbulim sugjeron që biomarkeri [i gjakut] duhet të hulumtohet më tej.”

Nga ana e saj, Seetharamu vuri në dukje se “ka shumë ilaçe komercialisht të disponueshëm dhe eksperimentalë që synojnë PD-L1”. Dhe ajo vuri në dukje se studimi kishte një të metë.

Tecentriq “u krahasua vetëm me kimioterapinë me bazë platin, e cila tani nuk është trajtimi standard më i zakonshëm,” theksoi Seetharamu. Në vend të kësaj, onkologët po përdorin gjithnjë e më shumë kimioterapinë standarde plus një lloj tjetër të ilaçeve të imunoterapisë, Keytruda. Studimi i ri nuk paraqiti një krahasim kokë më kokë të Tecentriq kundër kimioterapisë-plus-Keytruda.

“Kjo është e kuptueshme,” tha Seetharamu, “që kur studimi filloi para se këto trajtime të reja ta bënin atë në praktikën e zakonshme klinike”.

Pavarësisht, ajo tha, “mbijetesa e përgjithshme prej 20 muajsh në pacientë të zgjedhur me shprehje të lartë PD-L1 të trajtuar vetëm me Tecentriq është mbresëlënëse dhe mund të sigurojë një mundësi tjetër trajtimi jo-kimioterapie për pacientët e diagnostikuar me kancer të mushkërive të larta PD-L1”.