MENU
klinika

Nga Russian Today/ Më shumë dhimbje sesa fitim

Lufta tregtare nuk arrin të rritë prodhimin e SHBA

26.10.2020 - 21:15

Një raport nga firma këshilluese Kearney zbuloi se lufta tregtare e SHBA kundër Kinës nuk e ka arritur objektivin kryesor për të përmbysur rënien e Amerikës në prodhim. Rezultatet nuk janë pro SHBA, tha ajo.

Statistikat treguan se tarifat patën sukses në uljen e deficitit tregtar me Kinën në 2019. Sidoqoftë, çekuilibri i përgjithshëm tregtar i SHBA ishte më i madh se kurrë dhe ka vazhduar të rritet, duke u rritur në një rekord prej 84 miliardë dollarësh në gusht ndërsa importuesit amerikanë u zhvendosën në burime më të lira të mallrave nga Vietnami, Meksika dhe vendet e tjera.

Deficiti tregtar me Kinën është rritur më shumë për shkak të pandemisë dhe aktualisht është përsëri atje ku ishte në fillim të administratës Trump.
“Masa nga administrata amerikane për të vendosur një tarifë prej 25 përqind për mallrat e zgjedhura nga Kina prishi zinxhirin global të furnizimit dhe ngadalësoi rritjen e faqes më të madhe në botë të prodhimit, duke intensifikuar marrëdhëniet midis këtyre superfuqive të larta ekonomike”, tha raporti.

Qëllimi për të rikthyer prodhimin e fabrikës në SHBA nuk është arritur. Rritja e vendeve të punës në prodhim filloi të ngadalësohej në korrik 2018, dhe prodhimi arriti kulmin në dhjetor 2018. Në fillim të vitit 2020, madje edhe para se pandemia të mbërrinte në Shtetet e Bashkuara, zhvillimi i vendeve të punës ishte bllokuar, me fabrikat që shkurtonin stafin.

Ndërkohë, këshilltarët tregtarë të Presidentit Trump argumentojnë se tarifat patën sukses në detyrimin e Pekinit në një marrëveshje tregtare të fazës së parë, me qeverinë kineze që kishte rënë dakord të blinte më shumë mallra amerikane. Ata gjithashtu thonë se tarifat, të cilat qëndrojnë në rreth 370 miliardë dollarë në mallra kinezë në vit, me kalimin e kohës do ta detyrojnë Kinën t’i japë fund praktikave të padrejta dhe të ndihmojë në rindërtimin e bazës prodhuese të SHBA.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT