MENU
klinika

Reduktimi i dëmit të duhanit

Mjekët: Strategjia të bazohet mbi shembujt e suksesshëm

28.10.2020 - 11:34

Praktikat e reduktimit të dëmit të duhanit, po përhapen gjithnjë e më shumë në vende të ndryshme të botës, të tilla si snus në rastin e Suedisë dhe Norvegjisë, cigareve elektronike në Mbretërinë e Bashkuar apo IQOS në Japoni.

Sipas studiuesve dhe specialistëve të duhanpirjes është e rëndësishme që politikë-bërësit në mbarë botën të shohin shembujt e suksesshëm që ofrojnë vende, pasi sipas tyre kur duhanpirësit duan të heqin dorë nga pirja e duhanit, ata vendosin se cilën qasje do të përdorin duke marrë parasysh ngjashmërinë me cigaren dhe dëmin që shkaktojnë.

Dr. Michael Toumbis, pneumolog i njohur grek, thekson se megjithëse OBSH siguron një strategji gjithëpërfshirëse për palët për të luftuar epideminë e duhanit, për fat të keq ajo dështon në përqafimin e praktikave të reduktimit të Dëmit të Duhanit. Ai përmend se përveç rasteve të përdorimit të Terapive për Zëvendësimin e Nikotinës (NRT), të dhënat kanë treguar se ndërprerja e pirjes së duhanit është më pak efektive sesa alternativat më të sigurta të përmendura më lart.

Dr. Michael Toumbis. Pneumolog

Për fat të keq, sipas tij, shkalla aktuale e progresit në kontrollin e duhanit nuk është mjaft e shpejtë dhe për këtë arsye të gjitha mënyrat efektive për të përshpejtuar pirjen e duhanit duhet të miratohen.

“Qasja e reduktimit të dëmit mund të plotësojë përpjekjet aktuale të provuara të kontrollit të duhanit për parandalimin dhe ndërprerjen”, tha Dr. Toumbis. “Mundësia varet nga gjetja e ekuilibrit të duhur midis sigurisë së produktit, tërheqjes së klientit dhe rregulloreve të synuara posaçërisht për të ulur përdorimin e produkteve konvencionale, të duhanit me djegie.”

Dr. Toumbis shtoi se strategjitë e kontrollit të duhanit duhet të miratojnë konceptin e reduktimit të dëmit në zhvillimin e rregulloreve, politikave dhe ndërhyrjeve të koordinuara për të inkurajuar pirësit e duhanit të kalojnë në alternativa të provuara më të sigurta, dhe rregulloret duhet të jenë në lidhje me dëmin.

“Reduktimi i dëmit është një qasje e bazuar në prova për kontrollin e duhanit, e cila, së bashku me ndërhyrjet e tjera të provuara të kontrollit të duhanit, mund të ndihmojnë duhanpirësit aktual të ndalojnë, duke shpëtuar shumë jetë më shpejt sesa çdo të ishte e mundur.”

Lidhur me këtë, dhe eksperti i njohur për reduktimin e demit të duhanit, Clive Bates, thekson se

“Komunikimi i rrezikut të shëndetit publik është thelbësor për politikat dhe programet e kontrollit të duhanit, pasi perceptimet e popullatës së synuar mund të ndikojnë në masë të madhe në rezultatet dhe efikasitetin e tyre”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN