MENU
klinika

Shkaqet dhe trajtimi

Mjeku më tha që kam uretër të zgjeruar. Ç’do të thotë kjo?

29.10.2020 - 16:40

Çfarë është megaureteri?

Megaureter është një anomali e një ose të dy ureterëve. Uretrat janë dy tubat në formë gypi që transportojnë urinën nga veshkat në fshikëz. Megaureter i referohet një ureteri të zgjeruar ose të zmadhuar që nuk funksionon normalisht.

Ndërsa një uretër normale është rreth 3-5 mm, madhësia e një megaureter është zakonisht më e madhe se 7 mm në diametër.

Shkaqet

Një megaureter mund të shoqërohet me rrjedhën e kundërt të urinës (zbaticë vesikoureterale, VUR). Një megaureter gjithashtu mund të shoqërohet me një pengesë. Pengesa mund të jetë rezultat i një ureterocele, ose ngushtim aty ku ureteri takon fshikëzën e urinës (pengesa e kryqëzimit vezikal ureter, UVJO). Qëllimi i diagnostikimit është të përcaktojë se cilat uretër janë të bllokuar,  cilat kanë rrjedhën e kundërt të urinës, të quajtur refluks, ose  kanë të dyja.

Një megaureter që nuk shoqërohet me probleme të tjera ndodh gjatë zhvillimit të fetusit. Ndodh kur një pjesë e uretrës – e cila normalisht është një shtresë muskulore e indit – zëvendësohet nga indi i ngurtë, fijor. Pa shtresën muskulore të indeve, peristaltika normale (një lëvizje e mikrobeve të mira të  uretrës që nxit urinën drejt fshikëzës) nuk mund të ndodhë.

Testimi dhe diagnostikimi

Ashpërsia e problemit shpesh përcakton se si bëhet diagnoza. Shpesh një megaureter diagnostikohet para lindjes me ultratinguj. Pas lindjes, disa fëmijë mund të kenë probleme të tjera që mund të sugjerojnë praninë e megaureterit. Kjo mund ta shtyjë ekipin e mjekëve të kryejë teste të mëtejshme diagnostike, të cilat mund të përfshijnë:

Ekografia e fshikëzës renale: Kjo procedurë përdor valët e zërit për të përshkruar veshkat dhe fshikëzën. Nëse zgjerimi i uretrës është i pranishëm, kjo do të na mundësojë të shohim shkallën e zgjerimit. Ajo gjithashtu mund të zbulojë praninë e një ureterocele.

Megaureter definition, types, causes, symptoms, diagnosis, treatment & prognosis

Boshllëkimi i cistourethrogramit (VCUG): Një kateter vendoset përmes uretrës në fshikëz. Tubi do të përdoret për të mbushur fshikëzën ngadalë me një tretësirë. Ndërsa fshikëza është duke u mbushur, një makinë speciale (fluoroskop) përdoret për të bërë fotografi. Radiologu shikon nëse ndonjë nga zgjidhjet po kthehet përsëri në veshka, gjë që konfirmon diagnozën e VUR.

Skanimi renal MAG III: Ky studim do të kryhet për të përcaktuar se si funksionon secila veshkë dhe do të përcaktojë shkallën e bllokimit, nëse ka. Një vijë intravenoze (IV) përdoret për të injektuar një tretësirë të veçantë të quajtur izotop në vena. Izotopi bën të mundur shikimin e qartë të veshkave. Fotografitë e veshkave do të bëhen nga një makinë e madhe me rreze X që rrotullohet rreth trupit.

MRI / MRU: MRI është një procedurë diagnostike pa rrezatim që përdor një kombinim të një magneti të madh, radiofrekuencave dhe një kompjuteri për të prodhuar imazhe të hollësishme të trupit. Urografia me rezonancë magnetike (MRU) krijon fotografi të hollësishme të veshkave, ureterëve dhe fshikëzës.

Trajtimi

Përmes hulumtimeve është treguar se për sa kohë që funksioni i veshkave nuk preket ndjeshëm dhe infeksionet e traktit urinar nuk bëhen problem, disa megaureter mund të menaxhohen nga ana mjekësore. Kjo mund të përfshijë përdorimin e profilaksisë antibiotike dhe vëzhgimit të radiologjisë me ultratinguj të përsëritur.

Kur zgjerimi është i rëndë pa treguar shenja përmirësimi, ose prek funksionin e veshkave, mund të jetë i nevojshëm riparimi kirurgjikal.

Opsionet kirurgjikale

Ureterostomia distale kutane: Kjo mund të jetë e nevojshme në një të porsalindur me zgjerim masiv të uretrës ose funksion të dobët të veshkave. Ureteri sillet në mënyrë kirurgjikale në sipërfaqen e lëkurës për ta lejuar atë të kullojë urinën lirshëm në pelenë. Kjo lejon që veshka dhe uretra e prekur të dekompresohen. Rreth moshës 18 muajshe, uretra më pas mbillet në fshikëz.

Pengesa e kryqëzimit ureterovezik: Kjo procedurë kirurgjikale përfshin heqjen e pjesës së uretrës që është anormale, zvogëlimin dhe rilidhjen e uretrës. Segmentet e shumicës së megaureterëve rimarrin tonin pasi të jenë të papenguar.