MENU
klinika

Historia e një mësuesi

Një natë punoi deri vonë dhe u zgjua pas katër netësh… në spital!

01.10.2020 - 12:26

Mësuesi Nelson e kaloi pjesën më të madhe të së Dielës duke u përgatitur për javën përpara, duke punuar deri vonë në mbrëmje. Ai e vuri djalin e tij 5-vjeçar në shtrat, pastaj u kthye në laptopin e tij për të vazhduar me planet e mësimit.

Nelson u ndje i lodhur, madje duke dremitur disa herë. Por ishte vonë, kështu që sa herë që zgjohej, kishte justifikohej me këtë fakt.

Pastaj u zgjua në njësinë e kujdesit intensiv. Katër ditë më vonë. Kjo nuk kishte shpjegim nga ana e tij.

Gruaja  e tij, Lea, kishte shkuar në shtrat por ishte e qetë duke pritur që ai të bashkohej me të. Pastaj një si tingull mbytës. Duke menduar se ishte qeni, Lea thirri Nelsonin që ta kontrollonte.

Kur ai nuk u përgjigj, Lea – e cila ishte gati 6 muaj shtatzënë doli për të parë. Ajo e gjeti burrin e saj në shtratin e tij, duke gulçuar dhe dridhur. Duke menduar se mund të ishte një krizë, Lea, një infermiere, vrapoi për të lajmëruar ambulancën dhe u kthye, fytyra e Nelsonit ishte bërë blu.

Duke kuptuar se ai nuk po merrte frymë dhe se zemra ishte ndalur, ajo e tërhoqi zvarrë në dysheme dhe filloi ti jepte ndihmën e shpejtë.

Ndihma mbërriti brenda disa minutash, dy fqinj- një infermiere dhe një zjarrfikës vullnetar që dëgjuan britmat e saj. Ata e lehtësuan Lean derisa arriti ambulanca.

Ekuipazhi i urgjencës përdori një defibrilator për të tronditur zemrën dhe për ta kthyer në një ritëm normal përpara se ta transportonin atë në spital.

Man working from home - night time by Jovo Jovanovic - Stocksy United

Për ditët në vijim, Nelson iu nënshtrua shumë testeve, por mjekët nuk ishin në gjendje të përcaktonin se çfarë shkoi keq me sistemin elektrik të zemrës së 31-vjeçarit. Testimi gjenetik gjithashtu nuk arriti të zbulojë ndonjë përgjigje.

Nelson mori një defibrilator kardioverter të implantueshëm, një pajisje që do ta kthente zemrën përsëri në ritëm nëse duhej. Ai ka qenë mirë që nga ajo kohë.

Tani një mësues i palestrës së shkollës 8-vjecare, Nelson u flet nxënësve për shëndetin e zemrës. Disa herë në vit, ai shpjegon ndihmën e parë  dhe krijon një plan me studentët e tij në mënyrë që ata të dinë se si të japin ndihmë nëse ai – ose dikush tjetër – ka nevojë ndonjëherë për të.

Rreth 70% e arresteve kardiake që ndodhin jashtë një spitali ndodhin në një shtëpi apo mjedis banimi. Fillimi i ndihmës së shpejtë menjëherë në vend që të presë personelin mjekësor të mbërrijë, mund të dyfishojë mundësinë e mbijetesës nga arresti kardiak.

Nelson dhe Lea tashmë ishin trajnuar për ndihmën  e shpejtë për punën e tyre. Por përvoja e Nelsonit nënvizon rëndësinë e të gjithëve që njohin aftësinë për të shpëtuar jetën, tha Lea.

“Pavarësisht nga mosha, nuk mund të mendoni se nuk do t’ju ndodhë”, tha ajo. “Të gjithë duhet të mësojnë të japin ndihmë, pavarësisht nga puna juaj, sepse  mund të jeni i pari dhe duke dhënë ndihmën e shpejtë  mund të bëjë ndryshimin që  një person të mbijetoj.”