MENU
klinika

Studimi

Përqafimet lehtësojnë dhimbjen e fëmijëve!

01.10.2020 - 12:07

Foshnjat mund të ndiejnë më pak dhimbje kur mbahen nga një prind me kontakt lëkurë me lëkurë, sugjeron një studim i ri i Mbretërisë së Bashkuar.

“Ne kemi zbuluar se kur një foshnjë mbahet nga prindi i tyre me kontakt lëkurë në lëkurë, përpunimi i nivelit më të lartë të trurit në përgjigje të dhimbjes është disi më i butë. Truri i foshnjës po përdor gjithashtu një rrugë tjetër për të përpunuar përgjigjen ndaj dhimbjes “tha bashkëautori i studimit Lorenzo Fabrizi. Ai është profesor në University College London në departamentin e neuroshkencës, fiziologjisë dhe farmakologjisë.

“Ndërsa nuk mund të konfirmojmë nëse foshnja në të vërtetë ndjen më pak dhimbje, gjetjet tona përforcojnë rolin e rëndësishëm të prekjes midis prindërve dhe foshnjave të tyre të porsalindura,” tha Fabrizi në një njoftim për shtyp të departamentit.

Studimi përfshiu 27 foshnje, deri në rreth 3 muajsh , të cilët kanë lindur para kohe ose në kohë të plotë në Spitalet UCL në Britani.

Portrait Of Mother And Baby. Sleeping Newborn Baby In The Hands.. Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 88283626.

Studiuesit monitoruan aktivitetin e trurit të foshnjave ndërsa ata kishin  thembra të dhimbshme pasi është marr gjak për analiza të ndryshme.

Gjatë procedurës, foshnjat ose mbaheshin nga nëna e tyre lëkurë më lëkurë ose të mbajtur nga nëna e me veshje, ose të shtrirë në një krevat fëmijësh ose inkubator (shumica e atyre foshnjave ishin mbështjellë me rroba).

Përgjigja fillestare e trurit e foshnjave ndaj dhimbjes së thembrës ishte e njëjtë. Por ndërsa dhimbja nxiti katër deri në pesë valë të aktivitetit të trurit, valët e mëvonshme të aktivitetit të trurit ishin më të ulëta midis atyre foshnjave që mbaheshin lëkurë më lëkurë.

Zbutja e përgjigjes së vonuar ndaj dhimbjes në foshnjat që kishin kontakte të lëkurës me nënat e tyre “sugjeron që prekja e prindërve ndikon në përpunimin e nivelit më të lartë të trurit. Dhimbja mund të jetë e njëjtë, por mënyra se si truri i foshnjës përpunon dhe reagon ndaj kësaj dhimbje varet nga kontakti i tyre me një prind, “tha bashkëautorja e studimit dhe studiuesja e dhimbjes Rebecca Pillai Riddell.

“Gjetjet tona mbështesin nocionin se mbajtja e një fëmije të porsalindur ngjitur me lëkurën tuaj është e rëndësishme për zhvillimin e tyre”, shtoi Pillai Riddell, një profesore në departamentin e psikologjisë në Universitetin e York-ut në Toronto.

Studimi u botua më 24 Shtator në Gazetën Evropiane të Dhimbjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN