MENU
klinika

Shkaqet mund të jenë serioze...

Pse kam gjakderdhje ndërmjet cikleve menstruale?

28.10.2020 - 19:54

Gjakderdhja vaginale midis periudhave nuk është zakonisht një arsye për shqetësim. Nëse rrjedha e gjakut është e lehtë, quhet ‘njolla’. Gjakderdhja midis cikleve mund të ketë një sërë shkaqesh, duke përfshirë ndryshime hormonale, dëmtime ose një gjendje shëndetësore themelore.

Gjakderdhja midis cikleve i referohet çdo gjakderdhjeje që ndodh pas mbarimit të menstruacioneve, ose para se të fillojë periudha menstruale. Kur kjo të ndodhë, një person mund të vërejë njolla kafe të lehta ose një rrjedhje të rëndë që i ngjan një cikli të rregullt.

Shkaqet e gjakderdhjes midis cikleve

Termi mjekësor për gjakderdhjen ndërmjet periudhave është metrorrhagia. Njihet gjithashtu si gjakderdhje pikante ose përparimtare.

Cikli menstrual i referohet kohës ndërmjet ditës së parë të menstruacioneve dhe ditës së parë të ciklit tjetër. Cikli zakonisht zgjat midis 25 dhe 30 ditë, por mund të jetë më i gjatë ose më i shkurtër..

Ekzistojnë një sërë arsyesh për gjakderdhje midis cikleve:

  • Kontraceptivët hormonalë
  • Kontraceptivët hormonalë janë një shkak i zakonshëm i gjakderdhjes . Nëse ato shkaktojnë gjakderdhje të parregullt, zakonisht ndodh vetëm në 3 muajt e parë të përdorimit të kontraceptivëve.
  • Disa shembuj të kontraceptivëve hormonalë përfshijnë:
  • pajisje intrauterine (IUD)
  • unaza vagjinale
  • pilula kontraceptive
  • implant kontraceptiv

Nëse gjakderdhja ndërmjet periudhave është shumë e rëndë ose zgjat më shumë se 3 muaj, mund të jetë ide e mirë të kërkoni këshilla mjekësore. Ndryshimi në një formë alternative të kontracepsionit shpesh mund të ndalojë gjakderdhjen e përparuar.

Gjakderdhja midis cikleve mund të ndodhë nëse një person nuk merr kontracepsionin hormonal sipas udhëzimeve. Për shembull, një grua mund të humbasë marrjen e një pilule contraceptive.

Gjakderdhje implantuese

Disa gra përjetojnë njollosje menjëherë pasi mbeten shtatzënë, duke shënuar momentin kur veza e fekonduar implantohet në rreshtimin e mitrës. Kjo quhet gjakderdhje implantuese. Ata gjithashtu mund të ndiejnë një ngërç të lehtë në mitër.

Aborti spontan

Gjakderdhja midis periudhave menstruale është një shenjë e hershme e një aborti spontan. Abortet spontane mund të ndodhin në çdo kohë të shtatzënisë dhe mund të ndodhin para se një grua të dijë se është shtatzënë.

Shumë njerëz përjetojnë disa gjakderdhje pasi kanë përfunduar ose abortuar. Njollosja mund të zgjasë për disa javë pasi të keni kryer një procedurë klinike ose të merrni pilulën e abortit. Nëse gjakderdhja është shumë e rëndë, kërkoni këshilla mjekësore.

Infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Disa infeksione seksualisht të transmetueshme (IST) mund të shkaktojnë gjakderdhje vaginale. Klamidia është një shembull tipik. Si dhe njollosje midis cikleve, klamidia mund të shkaktojë gjakderdhje gjatë ose pas mardhënieve.

Lëndimi

Nëse lëkura ose indi i vaginës është dëmtuar, mund të rrjedh gjak.

Menopauza ose perimenopauza

Menopauza zakonisht ndodh midis moshës 45 dhe 55. Ajo është shënuar si koha në të cilën një grua nuk ka pasur një periudhë prej 1 viti.

Perimenopauza është periudha që çon në menopauzë. Kjo mund të zgjasë deri në 10 vjet kur nivelet e hormoneve në trup ndryshojnë.

Nivelet e hormoneve shpesh janë të paqëndrueshme gjatë perimenopauzës. Kjo mund të shkaktojë cikle të çrregullta, njolla dhe gjakderdhje të rëndë.

Polipet në qafën e mitrës ose në vaginë

Polipet janë rritje të vogla. Ato mund të zhvillohen në mitër ose në qafën e mitrës, e cila është struktura midis vaginës dhe mitrës. Në disa raste, polipet mund të shkaktojnë gjakderdhje dhe mund të duhet të hiqen.

Trajtimi do të varet nga shkaku themelor. Mbajtja e shënimeve se kur ndodh gjakderdhja, sa shpesh zgjat dhe sa gjak është humbur mund të ndihmojë një mjek të diagnostikojë një shkak.

Testimi i kancerit të qafës së mitrës, i njohur si skrining ose pap test, kontrollon për ndonjë gjë të pazakontë në indet e qafës së mitrës. Rekomandohet që gratë duhet të fillojnë të marrin pjesë në depistimin e qafës së mitrës në moshën 21 vjeç.

Trajtimi mund të përfshijë humbjen e peshës, marrjen e kontraceptivëve hormonalë dhe përdorimin e trajtimeve metabolike.