MENU
klinika

Nëse keni kaluar atak ose keni bërë operacion...

Sa e rëndësishme është ana mendore e rehabilitimit kardiak?

26.10.2020 - 10:59

Nëse keni përjetuar një sulm në zemër ose keni kaluar një procedurë në zemër, mos e neglizhoni shëndetin mendor gjatë shërimit.

Shërimi nga një atak në zemër, dështimi i zemrës, angioplastika ose operacioni në zemër – ato që mjekët i quajnë ngjarje të zemrës – mund të jenë stresuese. Në varësi të gjendjes, mund të përfshijë gjithashtu rehabilitim kardiak. Ky program i mbikëqyrur nga ana mjekësore përqendrohet në stërvitje, dietë dhe ndryshime të mënyrës së jetesës. Ndërsa fokusi kryesor është të ju ndihmojë fizikisht, ju gjithashtu duhet të adresoni shëndetin tuaj mendor dhe emocional.

“Është normale të kesh një farë ankthi dhe stresi pas një sulmi në zemër ose një operacioni në zemër”, thotë Dr. Christopher Celano, asistent profesor i psikiatrisë në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts. “Por sa zgjasin këto ndjenja dhe nëse shoqërohen gjithashtu me simptoma të depresionit, mund të ndikojnë në suksesin tuaj të rigjenerimit të rehabilitimit dhe potencialisht të rrisin rrezikun e problemeve në të ardhmen.”

Dhe ky është një problem i zakonshëm.

Hulumtimet kanë zbuluar se çështjet mendore dhe emocionale janë mjaft të zakonshme midis njerëzve që hyjnë në rehabilitimin kardiak. Një studim në numrin e 1 Marsit 2020, të Revistës Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese pa pothuajse 6,000 njerëz që ndoqën një program rehabilitimi për dy vjet.

Mirëqenia e tyre psikologjike është vlerësuar paraprakisht. Rreth 18% kishin simptoma të depresionit mesatar deri të rëndë; 28%, ankth i moderuar deri i rëndë; dhe 13%, stres mesatar deri i rëndë.

Njerëzit në këto tre grupe kishin më pak të ngjarë të përfundonin programin e rehabilitimit sesa ata me simptoma të lehta ose pa simptoma. Ndërsa braktisja e shkollës është një problem i rëndësishëm, studiuesit shtuan se një çështje në rritje është se depresioni, stresi dhe ankthi shpesh kalojnë të padiagnostikuar dhe të patrajtuar në shumë njerëz që hyjnë në rehabilitimin kardiak.

“Mjekët nuk po kontrollojnë vazhdimisht njerëzit që kanë pasur një ngjarje kardiake për këto kushte”, thotë Dr. Celano. Kjo mund të ngadalësojë ose edhe të parandalojë një rikuperim të suksesshëm.

“Nëse nuk jeni optimist ose i sigurt në lidhje me aftësitë tuaja, mund të jetë më e vështirë të përfshiheni në sjellje të shëndetshme që janë të rëndësishme për një rikuperim të suksesshëm”, thotë Dr. Celano.

Shumë burra nuk duan të hapen për ndjenjat. Por një hap i parë i rëndësishëm është të njoftoni mjekun për çdo shqetësim ose simptomë tjetër emocionale që keni pasur para ngjarjes së zemrës dhe gjatë rehabilitimit. Së bashku ju mund të zhvilloni një strategji për të adresuar çështjet specifike.

zemra
zemra

Lajmi i mirë është se disa programe rehabilitimi ofrojnë mënyra për të lehtësuar dhe menaxhuar stresin, ankthin dhe depresionin. Për shembull, ushtrimet aerobike të shëndetshme për zemrën të ofruara përmes programeve rehabilituese gjithashtu mund të ndihmojnë në përmirësimin e humorit. Akoma, mund të keni nevojë për ndihmë shtesë.

Terapia e sjelljes njohëse (CBT). CBT ju ndihmon të kuptoni se si mendimet negative janë të lidhura me emocione dhe sjellje të caktuara. Qasja është treguar për të ndihmuar veçanërisht njerëzit që janë përballur me ngjarje të lidhura me zemrën. Një përmbledhje e gjashtë studimeve në numrin nëntor 2017 të Rishikimeve të Dështimit të Zemrës pa 320 njerëz të moshës 55 deri 66 vjeç që kishin dështim të zemrës dhe vuanin nga simptomat e depresionit ose depresionit.

Ata që u angazhuan në seanca të rregullta CBT për dy deri në gjashtë muaj raportuan përmirësim të gjendjes së tyre dhe kishin një cilësi më të mirë të jetës sesa ata që iu nënshtruan kujdesit të zakonshëm.

Praktikat e relaksimit. Disa programe rehabilitimi mësojnë teknika lehtësuese të stresit, si ushtrime relaksimi dhe frymëmarrje, joga dhe tai chi. Pyesni terapistin rehabilitues për sugjerime.

Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI). Mjeku mund të rekomandojë terapi me ilaçe me një SSRI. Këto ilaçe kundër depresionit mund të ndihmojnë gjithashtu njerëzit me ankth.

“Shërimi nga një gjendje zemre ose trajtimi mund të jetë një proces i gjatë dhe kërkon kohë dhe përkushtim”, thotë Dr. Celano.

“Depresioni, stresi dhe ankthi janë pengesa të zakonshme me rehabilitimin e suksesshëm të zemrës, por adresimi i tyre para se të përkeqësohen mund të ndihmojë për të përmirësuar shërimin tuaj.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shumë njerëz e përdorin, por ky studim tregon se...

A ndihmon vitamin B3 për sëmundjet e zemrës?

Kushtet mjekësore që ndikojnë

A mund të parandalohen sëmundjet e zemrës?