MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Si do të dukej Amerika e Trump në 2024?

24.10.2020 - 07:24

Shumë njerëz mund ta kenë të vështirë ta kuptojnë, por pak më shumë se një javë para zgjedhjeve, disa votues mbeten të pavendosur.

Për ta do të thoshim: Një votë për një mandat të dytë Trump është një votë për një Amerikë në rënie dhe një demokraci amerikane në rrezik.

Në rastin më të mirë, shkatërrimi do të ishte gradual, më pak prosperitet , mundësi të pakta për fëmijët dhe nipërit e mbesat tuaja, rënie të ndikimit jashtë shtetit dhe “erozion” i vazhdueshëm i normave demokratike në shtëpi.

Kjo nuk është çështje hamendësimi; është një gjykim i bazuar në të dhënat dhe premtimet e Presidentit Trump.

Cilat janë burimet e prosperitetit të SHBA, të aftësisë sonë për të gjeneruar dhe shijuar më shumë se 15 përqind të ekonomisë globale me pak më shumë se 4 përqind të popullsisë së botës?

Ato përfshijnë një rregull të parashikueshëm të ligjit; një shërbim civil profesional; një pozicion si udhëheqës global që na lejon të ndihmojmë në vendosjen e rregullave dhe të pranojmë dollarin amerikan si e vetmja monedhë e vërtetë ndërkombëtare; dhe standarde të larta, nëse jo udhëheqëse të botës, të kujdesit shëndetësor dhe arsimit.

Gjithashtu çelësi ka qenë një angazhim i përbashkët gjerësisht për drejtësi dhe mundësi të barabarta. Ne kemi përparuar, duke tërhequr emigrantë të talentuar, sipërmarrës dhe ambiciozë nga e gjithë bota.

Trump do të shkatërronte të gjitha prioritete.

Ai zëvendëson sundimin e ligjit me tekat presidenciale. Me një ritëm të përshpejtuar, ai po politizon, korrupton dhe po shkatërron moralin e qeverisë sonë, shërbimin tonë të jashtëm, agjencitë tona shëndetësore dhe shkencore. Shumë do të hezitojnë të investojnë, për të ndërtuar fabrika të reja ose për të krijuar vende të reja pune, nëse ligji dhe pushteti qeveritar bëhen të paparashikueshëm.

Ai dëshiron aprovimin e autokratëve që i dëshirojnë vendit tonë të keqen dhe braktis dhe fyen aleatët.

Kjo Amerikë, në vizionin e Trump, është ajo në të cilën grupet vihen përballë njëri-tjetrit. Shtetet dhe qytetet me popullsi me prirje demokratike janë territor armik. Ai është përbuzës i çdo lëvizjeje për drejtësi të barabartë dhe miqësor me supremacistët e bardhë.

Në Amerikën e Trump, shkenca dhe e vërteta trajtohen me përbuzje. Koronavirus ka marrë më shumë jetë këtu se në çdo vend tjetër, dhe pandemia dhe recesioni shoqërues i saj mund të zgjasin në një mandat të dytë të Trump.

Në Amerikën e Trump, rivalët politikë janë tradhtarë të cilët duhen ndjekur penalisht dhe burgosur.

Mbikëqyrja e Kongresit është një shqetësim që mund të injorohet dhe, përfundimisht, të shtypet.

Gazetarët që kërkojnë të raportojnë mbi administratën e tij janë armiq të njerëzve. Ai mirëpret ndërhyrjen e huaj për të ndihmuar fushatën e tij, minon besimin në zgjedhje dhe kërcënon të mos pranojë rezultatet e tyre.

Dhe në fund: Trump e ka provuar veten e tij, në katastrofën covid-19, ka treguar se është i paaftë për të udhëhequr në krizë. Po sikur virusi tjetër të jetë shumë më vdekjeprurës? Po nëse urgjenca e radhës përfshin një rrezik të luftës bërthamore, duke pasur parasysh dështimin e jashtëzakonshëm të Trump për të frenuar programet bërthamore të Iranit ose Koresë së Veriut?

A mundet dikush t’i besojë atij për të menaxhuar një sfidë të tillë?

Siç kemi shkruar më parë, ne besojmë se ish-nënpresidenti Joe Biden është i përshtatshëm për të qenë president.

Ju, votues i pavendosur, mund të jeni më pak i sigurt; mbase nuk jeni dakord me disa nga politikat që ai mbështet. Ne thjesht do t’ju kërkojmë të peshoni shqetësimet tuaja në lidhje me të panjohurat e një presidence Biden kundër rreziqeve të njohura të një mandati të dytë Trump.

Nga njëra anë, një taksë, një pagë minimale, një politikë energjie që mbase nuk ju pëlqen; nga ana tjetër, shkatërrimi i demokracisë, prosperitetit dhe lidershipit global të SHBA. Nuk duhet të jetë zgjedhje e vështirë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sulmi ndaj rivalit në zgjedhje. Ja çfarë paralajmëroi!

“Ëndrra juaj amerikane do të vdesë”, deklarata e fortë e Trump

Çfarë duhet të kenë parasysh kandidatët?

ANALIZA: Debati i parë Trump-Biden