MENU
klinika

Ja ç'thonë mjekët

Unë kam hernie diskale në shpinë. A shërohet vetvetiu?

25.10.2020 - 10:17

Kockat (rruazat) që formojnë shtyllën kurrizore në pjesën e pasme zbuten nga disqet. Këto disqe janë të rrumbullakëta, si jastëkët e vegjël, me një shtresë të ashpër të jashtme (unaza) që rrethon bërthamën. Të vendosur midis secilës rruazë në kolonën kurrizore, disqet veprojnë si amortizues për kockat kurrizore.

Një disk i hernizuar (i quajtur edhe i fryrë, i rrëshqitur ose i këputur) është një fragment i bërthamës së diskut që shtyhet nga unaza, në kanalin kurrizor përmes një carje ose këputje në unazë. Disqet që bëhen hernie zakonisht janë në një fazë të hershme të degjenerimit. Kanali kurrizor ka hapësirë të kufizuar, e cila është e papërshtatshme për nervin kurrizor dhe fragmentin e diskut të hernisë së zhvendosur. Për shkak të kësaj zhvendosje, disku shtyp nervat kurrizor, shpesh duke prodhuar dhimbje, të cilat mund të jenë të forta.

Një tendosje ose dëmtim i vetëm i tepërt mund të shkaktojë hernie diskale. Sidoqoftë, materiali i diskut degjeneron natyrshëm ndërsa plaket, dhe ligamentet që e mbajnë atë në vend fillojnë të dobësohen. Ndërsa ky degjenerim përparon, një sforcim relativisht i vogël ose lëvizje gjarpëruese mund të shkaktojë çarje të diskut.

Individë të caktuar mund të jenë më të prekshëm nga problemet e diskut dhe, si rezultat, mund të vuajnë hernie disqesh në disa vende përgjatë shpinës. Hulumtimet kanë treguar se një predispozitë për diskut hernie mund të ekzistojë në familje me disa anëtarë të prekur.

Disqet herniale mund të ndodhin në çdo pjesë të shtyllës kurrizore. Disqet herniale janë më të zakonshme në pjesën e poshtme të shpinës (shpinë mesit), por ndodhin edhe në qafë (shpinë cervikale).

Zona në të cilën përjetohet dhimbja varet nga ajo pjesë e shtyllës kurrizore e cila është dëmtuar.

Një disk i hernizuar, i quajtur gjithashtu një disk i rrëshqitur ose i këputur, është një problem i zakonshëm që mund të ndodhë në çdo moshë, por bëhet më i zakonshëm në moshën e mesme dhe më gjerë dhe mund të shkaktojnë një mori simptomash përfshirë inflamacionin, dhimbjen dhe mpirjen.

Ku në trupin tuaj i përjetoni këto simptoma varet nga vendndodhja e hernies së diskut.

Për shembull, nëse disku është në qafë, mund të ndjeni dhimbje poshtë shpatullës dhe në krah.

Nëse disku është më i ulët në shpinë, mund të irritojë nervin shiatik, i cili mund të shkaktojë dhimbje që rrezaton përmes vitheve dhe poshtë këmbës.

Lajmi i mirë është se në shumicën e rasteve – 90% të kohës – dhimbja e shkaktuar nga një hernie diskale do të zhduket vetë brenda gjashtë muajve.

Fillimisht, mjeku ka të ngjarë të ju rekomandojë që të merrni një qetësues të dhimbjeve pa recetë dhe të kufizoni aktivitetet që shkaktojnë dhimbje ose siklet.

Por në disa raste, nëse i keni përdorur këto strategji dhe nuk keni vërejtur ndonjë përmirësim, mjeku mund të rekomandojë vlerësim të mëtejshëm dhe ndoshta një strategji shtesë të trajtimit, siç është terapia fizike.

 Kirurgjia zakonisht nuk rekomandohet, vetëm nëse problemi nuk i përgjigjet terapisë, nëse keni një vështirësi gjithnjë e më të madhe për lëvizje, ose nëse mjeku beson se palca kurrizore po kompresohet.