MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A është ablacioni trajtimi më i mirë për aritminë?

25.11.2020 - 17:18

Një procedurë që ngrin copa të indeve të zemrës mund të jetë një mundësi më e mirë sesa mjekimi për njerëzit me fibrilacion atrial (a-fib, ose AF), kanë zbuluar dy prova klinike.

A-fib është një aritmi e zakonshme e zemrës në të cilën dhomat e sipërme të organit (atria) rrahin në mënyrë të çrregullt. Megjithëse nuk rrezikon menjëherë jetën, me kalimin e kohës mund të çojë në komplikime si dështimi i zemrës, ose mpiksjen e gjakut që shkaktojnë një goditje në tru.

Tani për tani, trajtimi standard i vijës së parë është mjekimi, tha Dr. Jason Andrade, studiuesi kryesor në një nga studimet e reja.

Këto ilaçe ndihmojnë në kontrollin e ritmit të zemrës. Nëse ilacet  nuk e bëjnë këtë, pacientët mund të kalojnë në një mundësi tjetër të quajtur ablacion. Është një procedurë minimale invazive në të cilën mjekët përdorin nxehtësinë ose të ftohtin për të shkatërruar copa të indeve të zemrës që po gjenerojnë sinjalin e gabuar elektrik duke shkaktuar aritminë.

Dy gjykimet e reja sfiduan nocionin që kjo procdurë  duhet të ishte vetëm një mundësi e dytë.

“Qasja me ilaçet kryesisht trajton një simptomë”, tha Andrade, i cili drejton Klinikën e Fibrilimit Atrial në Spitalin e Përgjithshëm të Vancouver në British Columbia, Kanada. “Nëse fillojmë me një ablacion, mund të jemi në gjendje të rregullojmë fibrilacionin atrial në fillim të rrjedhës së tij, që potencialisht nënkupton zvogëlimin e rrezikut të goditjes në tru dhe probleme të tjera të zemrës që mund të pasojnë”.

Ekipi i tij zbuloi se ablacioni ishte, në fakt, një trajtim më i mirë i vijës së parë.

Pacientët me A fib që iu nënshtruan ablacionit kishin gjysmën e mundësisë për të pasur një episod të aritmisë në vitin pasardhës krahasuar me pacientët që merrnin ilaçe. Dhe kishin 61% më pak gjasa të kishin një episod që shkakton simptoma.

Gjetjet u botuan njëkohësisht në 16 nëntor në Neë England Journal of Medicine dhe u raportuan në një takim në internet të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

“Ablacioni është më i suksesshëm sesa ilaçet për AF, megjithëse asnjëri nuk është 100%,” tha Dr. Nieca Goldberg, një zëdhënëse dhe kardiologe e AHA në NYU Langone Health në Neë York City.

Ajo vuri në dukje se rezultatet afatgjata janë ende të nevojshme, pasi pacientët në provë u ndoqën vetëm për një vit. “Por unë nuk mendoj se ilaçet do të bëhen më efektive me kalimin e kohës,” shtoi Goldberg.

Studimi përfshiu pacientë specifik a-fib: Të gjithë 303 pacientët kishin a-fib paroksizmal, në të cilin episodet e aritmisë rriten periodikisht. (A-fib mund të jetë gjithashtu i vazhdueshëm ose i përhershëm.) Për më tepër, të gjithë pacientët kishin simptoma, të tilla si rrahjet shpejta të zemrës, marramendje dhe gulçim. (A-fib mund të ndodhë gjithashtu “në heshtje”, pa asnjë simptomë të dukshme.)

goditje ne zemer-konica.al

Ekipi i Andrade caktoi rastësisht gjysmën e pacientëve për të marrë ilaçe standarde për kontrollimin e ritmit. Gjysma tjetër iu nënshtrua heqjes krioballonike – në të cilën një kateter me majë futet në zemër, pastaj lëshon azot të lëngshëm për të ngrirë indet.

Gjatë vitit të ardhshëm, vetëm 11% e pacientëve me ablacion kishin një episod që shkaktoi simptoma – krahasuar me 26% të atyre që ishin në terapi me ilaçe.

“Pacientët që i nënshtrohen ablacionit si një terapi e vijës së parë kishin një përmirësim të ndjeshëm në masat e shumta të cilësisë së jetës dhe kishin shumë më shumë gjasa të ishin asimptomatike”, tha Andrade.

Një gjykim i veçantë, i raportuar në të njëjtën revistë dhe takim, gjeti rezultate të ngjashme.

Ai përfshiu 203 pacientë  me a-fib paroksizmal të patrajtuar më parë.

Në provën kanadeze, pesë pacientë me ablacion kishin një efekt serioz anësor: Andrade tha se tre kishin paralizë të përkohshme në një nerv që kontrollon diafragmën; dy të tjerët zhvilluan një rrahje të ngadaltë të zemrës që kërkonte një implant stimulues kardiak. Kjo gjithashtu u ndodhi dy pacientëve që merrnin ilaçe.

Gjetjet nuk do të thotë se ablacioni duhet të jetë trajtimi i parë për të gjithë, tha Goldberg.

“Unë mendoj se pacientët duhet të jenë të vetëdijshëm se ka mundësi të ndryshme trajtimi për AF”, tha ajo. “Dhe është me të vërtetë e rëndësishme t’i diskutoni të gjitha me mjekun .”

Sa i përket disponueshmërisë, Andrade tha se heqja e ablacion është “mjaft e përhapur” në këtë pikë – që është përdorur për më shumë se dekadë.

Andrade tha se disa studime kanë gjetur ablacion të jetë efektiv edhe për a-fib të vazhdueshme, gjithashtu.

Procedura nuk i çliron pacientët a-fib nga marrja e ilaçeve që parandalojnë mpiksjen. Ky vendim, tha Goldberg, bazohet në faktorët e rrezikut të njerëzve për të pasur një goditje në tru.