MENU
klinika

Studimi

A është vërtetë plazma e gjakut një trajtim efektiv për Covid-19?

26.11.2020 - 17:39

Një studim tjetër hedh dyshime për ‘Plazmën Rikuperuese’ si trajtim për COVID-19.

Në fillim të pandemisë COVID-19, raportet anekdotale sugjeruan që futja e pacientëve shumë të sëmurë me plazmën e gjakut të njerëzve që i mbijetonin sëmundjes mund të ndihmojë në rritjen e rezultateve.

Por gjetjet e studimit të lëshuara më 24 nëntor në New England Journal of Medicine, së bashku me rezultatet zhgënjyese nga provat e mëparshme, sugjerojnë se ato shpresa fillestare mund të ishin të pabaza.

Studimi i ri u krye nga studiuesit në Argjentinë. Ai krahasoi rezultatet për 228 pacientë të spitaluar COVID-19 të cilët morën një infuzion të ashtuquajtur “plazmë rikuperuese” kundrejt atyre të 105 pacientëve që nuk e bënë këtë (“grupi i qetësuesëve”). Të gjithë ishin aq të sëmurë sa kishin zhvilluar pneumoni.

Sidoqoftë, një muaj më vonë, “nuk u vërejt asnjë ndryshim i rëndësishëm midis grupit plazmatik të rikuperimit dhe grupit qetësues” për sa i përket rezultateve klinike, me rreth 11% të pacientëve që vdisnin në të dy grupet, sipas një ekipi të udhëhequr nga Dr. V.A. Simonovich i Spitalit Italian të Buenos Aires.

Teoria prapa përdorimit të plazmës së gjakut të të mbijetuarve në njerëzit që luftojnë me COVID-19 është se plazma përmban agjentë të sistemit imunitar që mund të ndihmojnë pacientët në luftën e tyre kundër sëmundjes.

Por një studim paraprak nga India – këtë herë te pacientët me COVID-19 “të moderuar” – gjithashtu gjeti pak përfitim nga trajtimi në ndalimin e sëmundjes nga përparimi në një fazë më të rëndë. Ky studim u drejtua nga Dr. Anup Agarëal, i Këshillit Indian të Kërkimeve Mjekësore në New Delhi, dhe u botua më 22 Tetor në BMJ.

Sipas një eksperti amerikan të palidhur me secilin gjykim, mund të jetë koha të heqim dorë nga plazma rikuperuese si një trajtim i zbatueshëm me COVID-19.

“Ka pasur disa prova të mëdha që kanë treguar të njëjtat rezultate: Plazma konvaleshente nuk duket se ka ndikim në rrjedhën e COVID-19”, tha Dr. Mangala Narasimhan. Ajo është nënkryetare e vjetër dhe drejtore e Shërbimeve të Kujdesit Kritik në Northëell Health, në New Hyde Park, N.Y.

Narasimhan gjithashtu vuri në dukje se në studimin argjentinas, “edhe me matje të mirë të sasisë së antitrupave që po u jepnin njerëzve [në transfuzione], nuk u pa asnjë përfitim.”

Ajo beson se trajtimet e tjera duhet të mbeten opsionet e rreshtit të parë për COVID-19 të rëndë.

“Antitrupat e rinj monoklonalë do t’i japin një ngarkesë më të shënjestruar dhe më të besueshme të antitrupave pacientëve me COVID-19 dhe mund të kenë një ndikim në rrjedhën e sëmundjes nëse jepen herët pas testit pozitiv,” tha Narasimhan.