MENU
klinika

Studimi

A mundet që një pilulë e vetme të zvogëlojë sulmet e astmës?

27.11.2020 - 19:43

Gratë me astmë mund të pësojnë më pak sulme të rënda simptomash nëse janë duke marr pilula të kontrollit të lindjes, sugjeron një studim i ri i ri.

Studimi i më shumë se 83,000 grave me astmë zbuloi se ato që përdorën pilula kontraceptive për të paktën tre vjet kishin tendencë të kishin më pak sulme të forta.

Dallimi midis përdoruesve të pilulave dhe atyre që nuk përdorin ishte i vogël dhe gjetjet nuk provojnë një marrëdhënie shkak-pasojë, theksojnë studiuesit.

Megjithatë, ka arsye për të besuar se pilulat e kontrollit të lindjes mund të ndikojnë në simptomat e astmës, sipas autorit të studimit Bright Nëaru.

Për njërën, dihet që disa gra me astmë shohin që simptomat e tyre shpërthejnë në pika të caktuara në ciklin menstrual. Nivelet e luhatshme të hormoneve dyshohet të jenë arsyeja, shpjegoi Nëaru, nga Universiteti i Gothenburgut në Suedi.

“Provat anekdotale sugjerojnë se disa gra me astmë të lidhura me menstruacionet duket se lehtësohen duke marrë kontraceptivë hormonalë,” tha ai.

Por, shtoi Nëaru, studimet mbi pyetjen kanë ardhur në rezultate kontradiktore.

Ky studim i fundit, i botuar në internet në 23 nëntor në revistën Thorax, është “më i fuqishmi” deri më tani. Ai ndoqi një grup të madh të grave mbi 17 vjet dhe gjeti atë që mund të ishte një efekt “i vogël” mbrojtës i pilulave të kontrollit të lindjes.

Askush, megjithatë, nuk po sugjeron që gratë të provojnë pilulën për të menaxhuar astmën.

“Kjo është vetëm një lidhje – kështu që nuk janë prova të mjaftueshme  për të përdorur pilulën si një trajtim,” tha Dr. Purvi Parikh, një zëdhënës kombëtar për Rrjetin e Alergjisë dhe Astmës.

Sipas Parikh, ekzistojnë linja të ndryshme të provave se hormonet seksuale të trupit (si estrogjeni) ndikojnë në astmë: Para pubertetit, djemtë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë astmë sesa vajzat, por pas pubertetit, e kundërta është e vërtetë. Djemtë gjithashtu e tejkalojnë astmën më shpesh, gjë që rezulton në atë që astma të jetë më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Shtatzënia luan një rol, gjithashtu. Një e treta e grave shtatzëna me astmë shohin që simptomat e tyre përmirësohen, ndërsa po aq shumë kanë një përkeqësim, tha Parikh, i cili është gjithashtu një asistent profesor klinik në Shkollën e Mjekësisë NYU Grossman në Neë York City.

Pse kanë rëndësi hormonet? Parikh tha se luhatjet hormonale mund të ndikojnë në qelizat e sistemit imunitar të quajtur qelizat direkte, të cilat përfshihen në reaksione alergjike dhe astmë.

Për Parikh, është e rëndësishme që mjekët dhe pacientët të jenë të vetëdijshëm se hormonet mund të ndikojnë në kontrollin e astmës. Por provat nuk mbështesin përdorimin e hormoneve si trajtim.

Studimi aktual përfshiu 83,084 gra të moshës 16 deri 45 vjeç që kishin astmë. Në fillim, një e treta po përdornin kontraceptivë oralë. Ekipi i Nëaru përdori të dhënat e spitalit dhe të recetave për të gjetur sesi gratë kaluan mbi 17 vjet.

Në përgjithësi, hetuesit zbuluan, se gratë me pilula të kombinuara të kontrollit të lindjes (që përmbajnë estrogjen / progestin) kishin pak më pak gjasa të kishin sulme të rënda të astmës. “Të rënda” nënkuptonin simptoma mjaft të këqija për të kërkuar një vizitë në urgjencë , pranim në spital, ose trajtim me kortikosteroide orale.

Përdorimi i pilulave më afatgjata dukej më mbrojtëse: Gratë që kishin përdorur pilula kontraceptive për të paktën tre vjet kishin 6% deri 9% më pak të ngjarë të kishin një sulm të rëndë të astmës, krahasuar me ata që nuk përdorin.

Është  vetëm një efekt i vogël, tha Nëaru, dhe duhen më shumë studime për të konfirmuar lidhjen.

Ashtu si Parikh, ai nuk e pa studimin si mbështetje për përdorimin e pilulës si një trajtim i astmës.

Në vend të kësaj, studiuesit duhet të përpiqen të kuptojnë më mirë “proceset biologjike” përmes të cilave kontraceptivët hormonalë ndikojnë në astmë.

Tani për tani, Parikh inkurajoi gratë të flasin me mjekun nëse simptomat e astmës nuk janë të kontrolluara mirë.

“Shpesh gratë janë kujdestare dhe vendosin shëndetin e familjes para vetës së tyre,” tha Parikh.

“Pra, nëse po zgjoheni natën me simptoma të astmës, keni vështirësi për të bërë punët e shtëpisë , duke luajtur me fëmijë, ose jeni duke përdorur albuterolin më shumë se dy herë në javë – këto janë shenja që astma nuk kontrollohet dhe ju duhet të shihni një specialist “.