MENU
klinika

Studimi

A ndikon terapia hormonale në shëndetin e zemrës?

25.11.2020 - 17:01

Terapia hormonale mund të jetë një shpëtim për burrat me kancer të prostatës, por gjithashtu duket se i vë disa në rrezik të rritur të problemeve të zemrës, raporton një studim i ri.

Terapia afatgjatë e privimit të androgjenit (ADT) rriti rrezikun në lidhje me zemrën gati katër herë në një grup pacientësh me kancer të prostatës, zbuluan studiuesit.

Ekziston një paralajmërim i rëndësishëm: Këta pacientë nuk ishin në gjendje të mirë për të filluar. Në fillim të studimit, 4 në 5 burra kishin dy ose më shumë faktorë rreziku për sëmundjen e zemrës, thotë studimi.

“Të dhënat tona nuk sugjerojnë që terapia e heqjes së androgjenit patjetër që shkakton shëndet më të keq të zemrës”, tha studiuesi kryesor Dr. Jingyi Gong, një bashkëpunëtor klinik me Qendrën e Zemrës dhe Vaskave të Spitalit Brigham në Boston. “Përkundrazi, sugjeron që për njerëzit që janë më të sëmurë në fillim me sëmundje të shumta kardiake, ata kanë më shumë të ngjarë të përkeqësohen me terapinë e heqjes së androgjenit nga një këndvështrim kardiopulmonar.”

Mjekët që trajtojnë pacientët me kancer të prostatës me shëndet të dobët të zemrës duhet të jenë vigjilentë në lidhje me efektet anësore të ADT në lidhje me zemrën, tha Dr. Bonnie Ky, kryeredaktor i JACC: CardioOncology, revista në të cilën shfaqet studimi.

“Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar që pacientët të marrin terapi shpëtuese të kancerit në një mënyrë të sigurt,” tha Ky.

Rreth 1 në çdo 9 burra do të diagnostikohet me kancer të prostatës gjatë jetës së tyre, thanë studiuesit në shënimet e sfondit. Është  shkaku i dytë kryesor i vdekjes nga kanceri te burrat.

ADT e kombinuar me terapi rrezatimi është një trajtim standard për kancerin e prostatës, vërejnë studiuesit.

Kanceri i prostatës ushqehet nga hormonet mashkullore, të cilat quhen androgjene. Ilacet që bllokojnë prodhimin e testosteronit përdoren për të ulur nivelet e androgjenit në trup, me qëllim për të zhdukur kancerin.

Hormonal Therapy: Benefits & Side Effects - Oncovia

Përdorimi i zgjatur i ADT në disa pacientë është bërë më popullor kohët e fundit, në vazhdën e studimeve që treguan mbajtjen e burrave në terapi hormonale përmirëson rezultatet e kancerit. Por kanë lindur pyetje në lidhje me efektet e terapisë hormonale afatgjatë në shëndetin e zemrës.

Ky studim gjurmoi shëndetin e zemrës së 616 pacientëve me kancer të prostatës pasi ata morën terapi hormonale për gati pesë vjet pas diagnozës së tyre.

Të gjithë kishin një provë rutine ushtrimesh në fillim të studimit për të përcaktuar gjendjen fillestare të zemrës, si dhe një analizë të plotë të faktorëve të rrezikut në zemër.

Nga fillimi, gati 82% e burrave kishin dy ose më shumë faktorë të rrezikut të zemrës – pirja e duhanit, kolesteroli i lartë, diabeti, presioni i lartë i gjakut, pesha e tepërt, historia familjare e problemeve të zemrës, simptomat e sëmundjes së zemrës dhe të ngjashme.

Rreth një e katërta e burrave (150) morën ADT para testit të parë rutine dhe 51 ishin ekspozuar ndaj terapisë hormonale afatgjatë. Shumica e pacientëve me ekspozim të zgjatur ndaj terapisë hormonale (92%) kishin dy ose më shumë faktorë rreziku për sëmundjen e zemrës.

Studiuesit zbuluan se burrat me ADT afatgjatë kishin 3.8 herë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e lidhura me zemrën gjatë ndjekjes pesëvjeçare dhe ata kishin 2.7 herë më shumë gjasa të performonin më keq në testet pasuese rutinë.

Bllokimi i prodhimit të hormoneve mashkullore shkakton një numër ndryshimesh në trup që mund të nxisin shëndetin e keq të zemrës.

Burrat kanë tendencë të humbin masën e muskujve të dobët dhe të paketojnë peshë të tepërt në formën e yndyrës kur nivelet e testosteronit bien.

Rezistenca e tyre ndaj insulinës dhe nivelet e kolesterolit gjithashtu mund të dëmtohen.

“Ne parashikojmë se janë të gjitha këto gjëra” duke rritur rrezikun e zemrës midis pacientëve me kancer të prostatës, tha Ky. “Këta faktorë janë duke modifikuar rrezikun kardiovaskular.”

Pacientët me kancer të prostatës mund të luftojnë këto efekte duke iu përmbajtur një stili jetese të shëndetshëm për zemrën. Kjo përfshin ushtrime të rregullta, ushqim të shëndetshëm, lënie duhani, menaxhim të presionit të gjakut dhe kolesterolit dhe humbje peshe.

“Nëse trajtimi tregohet nga perspektiva e mbijetesës së kancerit, atëherë së paku këta pacientë duhet të inkurajohen të qëndrojnë fizikisht aktivë dhe të menaxhojnë bashkë-sëmundjet e tyre të tilla si hipertensioni dhe diabeti”.