MENU
klinika

Nga The Economist

Grumbullimi i borxheve sipas stilit kinez

27.11.2020 - 09:07

Videot e mbledhjes së borxheve janë bërë një nën-zhanër i popullarizuar në platformat kineze të videove. Shumë njerëz shfaqin thirrje telefonike nga koleksionistët agresivë. Disa portretizojnë abuzimet, tërheqja e flokëve, goditja me shuplaka, që kanë ardhur për të përcaktuar një biznes që prej kohësh ka shkuar kryesisht i parregulluar në Kinë. Rezultati ka qenë një Perëndim i egër për mbledhësit e borxheve. Grumbulluesit e borxheve nganjëherë bëjnë rolin e oficerëve të policisë, shiten detajet e miqve dhe të familjes së debitorëve në mënyrë që ata të kërcënohen. Megjithatë, një rritje e shpejtë e borxhit personal po i detyron rregullatorët të veprojnë.

Midis 2015 dhe 2019 stoku i borxhit të familjeve në Kinë u rrit me rreth $ 4.6 trn, afër $ 5.1trn të grumbulluara nga amerikanët gjatë një periudhe të ngjashme para krizës financiare globale të 2007-09, sipas të dhënave nga Rhodium Group, një firmë këshilluese. Bilanci i papaguar i të arkëtueshmeve të konsumatorëve me vonesë mund të arrijë gati 3.3trn juan ($ 500 miliardë) vitin e ardhshëm, nga vetëm 1trn juan në 2015, llogarit iResearch, një tjetër këshillim.

Në qershor qyteti jugor i Shenzhen hartoi ligjin e parë personal të falimentimit të vendit. Gjykatat rregullisht dëgjonin mosmarrëveshjet midis huadhënësve dhe huamarrësve, por lejuan vetëm kreditorët të paraqisnin padi. Ligji i ri, që do të dalë në treg vitin e ardhshëm, do t’u ofrojë debitorëve më shumë mbrojtje ndaj kreditorëve. Disa qytete të tjerë po kryejnë eksperimente të ngjashme, megjithëse “këto reforma janë ende shumë të kufizuara”, thotë Li Jiao nga Buren, një kompani ligjore.

Ndërkohë, banka qendrore, lëshoi ​​projekt rregulla në fund të vitit të kaluar, duke kërcënuar se do të ndëshkonte bankat për punën me mbledhësit e borxheve të dyshimtë, megjithëse e zbuti gjuhën përpara se udhëzimet të hynin në fuqi në 1 nëntor të këtij viti. Presioni i qeverisë, thonë drejtuesit e industrisë, ka nxitur konsolidimin. Disa kompani, të tilla si yx Asset Recovery, kanë ndaluar vizitat personale dhe operojnë vetëm qendra thirrjesh, një praktikë që konsiderohet më pak ndërhyrëse. yx, i cili kishte më shumë se 10,000 agjentë vitin e kaluar, ka betuar praktika duke përfshirë shitjen e informacionit të debitorit, rolin e personave zyrtarë të qeverisë dhe kërcënimin e dhunës.

Megjithatë, reformat e hershme nuk kanë goditur mjaft në shenjë. Ata kanë ndihmuar në kontrollin e mbledhjes së borxheve për bankat, por janë huazuesit në internet dhe kompanitë mikrokredie ato që paraqesin një rrezik më të madh. Normat e delikuencës janë rritur mbi 30% këtë vit në shumë huadhënës jobankarë, krahasuar me 5% për bankat. Shumica e huadhënësve në internet nuk janë në shënjestër të rregullave të reja dhe kanë tendencë të punësojnë agjenci lokale të koleksioneve që ndjekin taktika agresive, shpesh të paligjshme për rikuperimin e borxheve.

As zhvendosja nga vizitat personale nuk e ka eleminuar ngacmimin e debitorit. Kërcënimet fizike duket se po zëvendësohen nga format e ndërmjetësuara të “presionit emocional”, të aplikuara gjatë telefonatave të shpeshta, thotë Tom McDonald i Universitetit të Hong Kongut. Ata që kërkojnë këshilla se si të merren me agjentë zyrtarë nuk duhet të shikojnë më shumë sesa arkivi në rritje i videove për mbledhjen e borxheve në internet.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Rruga e Mëndafshtë"

A e ka Kina në dorë Evropën?

"Rruga e re e mëndafshtë"

5 mite për projektin gjigand kinez


Financial Times/ Çfarë e mban globalizmin në këmbë?

Si bota mbetet e hapur për biznes

Financial Times/ Blerësit në Evropë dhe SHBA duhet të presin më gjatë për furnizimet

Kriza energjetike e Kinës kërcënon zinxhirin global të furnizimit