MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Me Biden president, Amerika s’do të jetë më kaq “armiqësore”!

27.11.2020 - 16:11

Pjesa e amerikanëve që favorizojnë më shumë imigracion qëndron në nivelin më të lartë që kur Gallup filloi të bënte pyetjen më shumë se gjysmë shekulli më parë.

Gati 8 në 10 besojnë se emigrantët janë të mirë për vendin.

Këto pikëpamje, së bashku me rolin qendror që emigrantët kanë luajtur në suksesin ekonomik dhe pozitën globale të Shteteve të Bashkuara, mbështetën platformën pro-imigracionit të Presidentit të zgjedhur Joe Biden.

Nëse ai do ta zbatojë atë, Biden do të ketë nevojë gjithashtu për një fokus të vetëm në riparimin e politikës së imigracionit.

Që do të thotë, Biden duhet të imitojë Presidentin Trump.

Paaftësia ka qenë një shenjë dalluese e Shtëpisë së Bardhë Trump, megjithatë politika e imigracionit ka qenë një përjashtim i dukshëm.

Administrata zhduki pranimet e refugjatëve dhe azilit; përgjysmoi hyrjen e të afërmve të qytetarëve aktualë të SHBA-së; dhe ndaloi plotësisht të ashtuquajturin program migrimi të diversitetit, i cili u jep kartonë jeshile popullatave migrante të nënpërfaqësuara, shumë nga Afrika.

Për ta ndryshuar drejtimin, Biden do të ishte i mençur të emëronte “magjistarin e tij të emigracionit”. Ishte njoftim i mirë se do të emëronte Alejandro Mayorkas, një vetë emigrant dhe një zyrtar i lartë në Departamentin e Sigurisë Kombëtare të administratës Obama, për të udhëhequr atë departament.

Mayorkas u është referuar si “ëndërrimtarë”, migrantëve të rinj pa dokumenta të rritur në këtë vend pasi prindërit e tyre i sollën këtu si fëmijë.

Rivendosja e një sistemi të shëndoshë të imigracionit do të jetë kryesisht, megjithëse jo plotësisht, brenda mundësive të kompetencave ekzekutive të Biden.

Ai mund të rrisë pranimet e refugjatëve relativisht shpejt, megjithëse do të duhet kohë për t’u rikthyer në nivelet para Trump.

Do të duhet më shumë kohë për të zhbërë qindra ndryshime rregullash që administrata Trump përdori për të asnjanësuar programet e imigracionit legal, përfshirë një që skualifikon aplikantët e kartave jeshile që konsiderohen të kenë nevojë për përfitime qeveritare.

Pjesa më e ndërlikuar politikisht e agjendës së Biden mund të jetë rindërtimi i sistemit të azilit, të cilin administrata Trump e ka copëtuar.

Biden premtoi të ndryshojë politikën e imigracionit dhe fitoi. Kjo i jep atij një mandat për ta kthyer këtë vend në një qëndrim që është mikpritës, jo armiqësor, për ata që do të kontribuojnë në gjallërinë e tij.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga CNN/ Debati i fundit

Ku ndryshojnë Trump dhe Biden?

Marrëdhëniet me botën, pas zgjedhjeve?

Ku ndryshon politika e jashtme, mes Trump e Biden?


Editoriali i The Washington Post

Kjo herë do të jetë ndryshe!

Pas dëmit që shkaktoi Trump!

Biden rikthen Amerikën në hartën e botës

Vetëm disa orë pas betimit si president i SHBA

Biden firmos një mori urdhërash ekzekutivë