MENU
klinika

Analiza e Project Syndicate

“Ndarje” apo dialog me Kinën?

26.11.2020 - 16:35

Amerikanët nuk bien dakord për shumëçka në ditët e sotme.

Megjithatë, ata besojnë se Kina përfaqëson një sfidë ekzistenciale për vendin e tyre dhe rendin ndërkombëtar që ka udhëhequr prej kohësh.

Ky kombinim i ndarjes së brendshme dhe demonizimit të jashtëm e ka bërë rivalitetin kino-amerikan gjithnjë e më të pashmangshëm – dhe potencialisht katastrofik.

Ndarjet e brendshme të Amerikës janë nxitur vitet e fundit nga mediat sociale. Ky demonizim ultra-reaktiv i pikëpamjeve të ndryshme jo vetëm që sheshon ligjërimin; gjithashtu ngushton hapësirën midis mosmarrëveshjeve dhe konflikteve, madje edhe konflikteve të dhunshme.

Zhgënjimi i përhapur me dështimin e udhëheqësve për të dhënë drejtësi, siguri dhe mundësi rrit rreziqet edhe më tej.

Të njëjtat tendenca mund të shihen në qasjen e Amerikës ndaj Kinës.

Asnjë nga këto nuk ka kaluar pa u vërejtur në Kinë. Tani u duket e qartë udhëheqësve, qytetarëve dhe bizneseve të Kinës që, larg një toke lirie dhe mundësish, SHBA është një shoqëri thellësisht e copëtuar, e dëmtuar nga racizmi sistemik, pabarazia në rritje dhe mungesa e qëllimit të përbashkët.

Për më tepër, larg nga të qenit shembull i demokracisë, SHBA kanë një sistem politik shumë të shtrembëruar.

Institucionet e saj, duke përfshirë Kolegjin Zgjedhor, Senatin dhe Gjykatën e Lartë, tregojnë që shumica jo gjithmonë qeveris. Donatorët e pasur blejnë ndikim, qoftë duke financuar fushata apo duke blerë media.

Për të qenë të sigurt, Presidenti i zgjedhur Joe Biden nuk ka gjasa të vazhdojë sulmet e befasishme, përçarjet dhe lëvizjet e gabuara të Presidentit Donald Trump. Por më pak kaotik nuk do të thotë domosdoshmërisht më pak konfrontues.

Pra, Kina po përgatitet për më të keqen. Kjo mund të nënkuptojë një vazhdim të luftës tregtare të Trump ose pëplasje lidhur me përhapjen e COVID-19. Mund të nënkuptojë madje tensione ushtarake që përfshijnë Tajvanin, Detin e Kinës Jugore dhe kufijtë perëndimorë të Kinës.

Por kjo nuk do të thotë që Kina po gjunjëzohet ndaj izolimit dhe demonizimit të stilit Amerikan.

Përkundrazi, përkundër taktikave të ashpra të “luftëtarëve të ujkut” të disa diplomatëve, Kina ka ndërmarrë hapa të rëndësishëm për të avancuar bashkëpunimin ndërkombëtar në fushat kryesore të shqetësimit të përbashkët. Për shembull, në lidhje me ndryshimin e klimës, Xi u angazhua në Kombet e Bashkuara për të arritur emisionet kulmore të dioksidit të karbonit para vitit 2030 dhe për të synuar neutralitetin e karbonit para vitit 2060.

Për tregtinë, Kina ka nënshkruar Partneritetin Ekonomik Rajonal të Përgjithshëm, 15 vendet anëtare të të cilit zënë 30% të njerëzimit.

Për habinë e botës, ajo ka treguar gjithashtu se ajo mund të bashkohet me Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor, i cili u shfaq pasi Trump tërhoqi SHBA.

SHBA do të bënte mirë të merrte një qasje të ngjashme.

Tregtia është mënyra e vetme që mund t’i shpëtojë gjendjes së tanishme ekonomike. Kjo përfshin tregtinë me Kinën.

Por kjo do të jetë e pamundur, për sa kohë që keqkuptimet, antagonizmi dhe dyshimi i ndërsjellë dominojnë marrëdhëniet dypalëshe.

Siç shpjegon Rabini Jonathan Sacks, “Bota është e ndarë në njerëz si ne dhe njerëz jo si ne, dhe ajo që ka humbur është nocioni i së mirës së përbashkët”. Angazhimi i përhershëm i Kinës për multilateralizmin tregon se ajo e di këtë. Është koha që SHBA-të të bëjë të njëjtën gjë.

Presidenca e Biden-it është një mundësi e artë për këtë.

Nëse Biden fillon mandatin e tij duke zgjedhur ndarjen dhe jo dialogut, ndryshimi i drejtimit së shpejti do të bëhet i vështirë, në mos i pamundur.

Andrew Sheng, bashkëpunëtor i dalluar i Institutit Global Global të Azisë në Universitetin e Hong Kongut dhe një anëtar i Këshillit Këshillimor të UNEP-it për Financat e Qëndrueshme, është një ish-kryetar i Komisionit të Letrave me Vlerë dhe të Ardhmërisë në Hong Kong.

Xiao Geng, Kryetar i Institucionit të Hong Kongut për Financa Ndërkombëtare, është profesor dhe Drejtor i Institutit Kërkimor të Rrugës Detare të Mëndafshit në Shkollën e Biznesit HSBC të Universitetit të Pekinit.

Përkthyer dhe përshtatur nga Project Syndicate/ konica.al

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


VOA: Përplasjet mes Tumb dhe Biden

Biden: Kina do ketë në dorë SHBA, nëse…

Analiza e Project Syndicate

A mund ta shpëtojë Biden botën?